Vissza

Összehasonlított termékek

Futópad választás 2023 - Segítünk helyesen választani

Egy futópad választás sok esetben nem olcsó beruházás. Nem olcsó, de mindenképpen jó, hísz elsősorban az egészségünkért tesszük. Érdemes átgondolni és alaposan körbejárni a témát. Leírjuk nektek a legalapvetőbb szempontokat, amelyeket mérlegelnetek kell egy futópad vásárlás során. Ne csak az ár legyen a fő szempont, hanem a ténylegesen fontos dolgok.

Futópad választás 2023 - Segítünk helyesen választani
Futópad választás 2023 - Segítünk helyesen választani
A vásárlási döntésed során fontos átgondolni egy pár alapvető szempontot, melyeket megpróbálunk most összefoglalni neketek. A döntést semmiképpen se hamarkodjátok el, mert hosszútávon egy rossz döntés megbosszulhatja magát.


A legfontosabb szempontok a következők:

 • A cél. Mire szeretnéd használni?: A legfontosabb kérdés a vásárlás előtt az, hogy mire is szeretnéd használni a futópadot. Ez most lehet viccesen hangzik, hisz a válasz többnyire egyértelmű - futásra. Pedig ez egyáltalán nem biztos. Van aki edzésre szeretné használni, napi rendszerességgel, van olyan aki csak alkalmi futásra tervezi vásárolni, vannak olyanok, akik csak gyalogolni szeretnének és van olyan is, aki a kutyájának vásárolja kutyafutópadnak. Első lépés mindig az, hogy tudnod kell mely csoportba tartozol. Leegyszerűsítve: futni szeretnél vagy gyalogolni. Ez ugyanis nem mindegy. Ha futni, akkor milyen mennyiségben tervezed az edzéseket, ha pedig gyalogolni, akkor mennyit tervezel sétálni.
 • Mennyi helyed van otthon? - Az egyik fontos szempont a helyigény. A futópadok felépítésük szerint több változatban készülnek. Vannak extrémen kis helyigényű padok a nagyon kis lakással vagy kevés hellyel rendelkező felhasználók részére, vannak összecsukható futópadok, vannak masszív konstrukcióval rendelkező futópadok, melyek nem hajthatóak fel. A nagy kérdés, ha kevés hellyel rendelkezel, hogy hová fogod állítani a padot edzés után. Ilyenkor javasolt kis helyigényű vagy összecsukható padot választani. Ha nincs gond a hellyel, akkor inkább a masszív konstrukció felé hajoljon döntésed. A masszívabb padok stabilabbak és a futás jobban élvezhető. 


 
 • Motorteljesítmény és maximális sebesség? - A motorteljesítmény határozza meg, hogy a futópad mennyire tudja elviselni a felhasználó súlyát és a futás sebességét. A maximális sebesség pedig azt mutatja meg, hogy mennyire gyorsan tudunk futni a futópadon. A motor ereje, teljesítménye egy másik fontos szempont. Amennyiben a felhasználó súlya 70-80kg alatt van, bármilyen pad megfelel a futáshoz, még az 1-1.5 loerős padok is. Nagyobb súlynál már jobban át kell gondolni a választást. Ilyen esetben már a 2 - 2.5 lóerőnél erősebb padok tudják biztosítani a megfelelő hosszútávú használatot. Egy 100kg feletti felhasználó esetében mi már a 3-3.5 LE vagy afeletti padok használatát javasoljuk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy 2 Le padon nem futhat 110kg-s felhasználó. Futhat, de a motor valószínűleg már nagyobb terhelésnek lesz kitéve, s élettartama rövidülhet.
 • Futófelület mérete: A futófelület mérete meghatározó minőségi feltétel. Ez határozza meg, hogy mennyire biztonságos és kényelmes a futás a futópadon. A hosszabb és szélesebb futófelület nagyobb mozgásteret biztosít és csökkenti a sérülések kockázatát. A futópadokat általában megfelelő méretű futófelülettel látják el a gyártók, mégis testméreteink és lépéshosszunk szempontjából vizsgáld mindig meg a kiszemelt modellt. A kisméretű padok 38-39 cm széles és 80-120cm futófelülettel rendelkeznek, így ezek leginkább gyaloglásra vagy alacsonyabb felhasználók részére felelnek meg. A kényelmes futópadok futófelületének szélessége 40-55 cm közt mozog, hossza pedig 100-160cm közt. Egy prémium futópad futófelülete általában 150x50cm vagy ekörül mozog.
 • Izületkímélő rendszer: A futás jelentősen terheli az ízületeket. Egy izületkímélő rendszer csökkenti a futás okozta rázkódást és így óvja testünket. Ebből a rendszerből több változat létezik: rugós, légrugós, szilentblokkos. A legelterjedtebb tán a szilentblokkos felfüggesztés. A felfüggesztési rendszer nem csak véd, hanem ez tompítja a dobbantásokat is. Amennyiben panellakásba szeretnél futópadot és futásra fogod használni, mindenképpen jobb felfüggesztéssel rendelkező padot válassz. A szomszédok így nem fognak zaklatni az esti futásod miatt. 


 
 • Motoros vagy nem motoros futópad?  -  Sokak számára az elsődleges döntési szempont a futópad ára. A motor nélküli típusok a legolcsóbbak, így ezen modellekből fogy mindig a legtöbb. Viszont ezekben a modellekben csalódnak legjobban az emberek, mivel a futás élménye teljesen eltérő egy motoros futópadhoz viszonyítva. A motor nélküli futópadok inkább gyaloglásra alkalmasak, mint futásra. Ha teheted, gyere el márkaboltunkba és próbáld ki a különbséget a két típus közt mielőtt vennél egy motor nélküli modellt. 
 • Legyen dőlésszög vagy ne legyen? - A futópadok általában rendelkeznek valamiféle dőlésszög állítással. Ez lehet manuális vagy automatikus. A kézi dőlésszögbeállítás mindig csak 2-3 fokozatú és a futás megkezdése előtt kell beállítani. Az automatikus dőlésszög motorvezérelt, bármikor a futás alatt változtatható. A kompakt futópadok vagy a gyaloglópadok azok, melyek ezzel a funkcióval nem rendelkeznek, mivel a dőlésszögállítás szerkezeti megoldása növeli a futópad vastagságát. Hogy fontos e az emelkedő? Alapjában véve állíthatjuk, hogy nem is annyira. Maga a mozgás a fontos. Az emelkedő csak növeli a testre ható terhelést. Ha használni fogod a padot, már nyert ügyed van. 

 
 • Fogsz e gyalogolni vagy nem a futópadon? - Ez egy nagyon fontos szempont, melyről szinte mindenki megfeledkezik és még a forgalmazók nagy része sem hívja fel rá a figyelmet. A gyaloglásra alkalmas futópadok külön meg vannak jelölve. A futópadok motorja legtöbb esetben léghűtéses. Alacsony fordulatszámnál, mint a gyaloglásnál, a motor nem kap elég hűtést, felmelegszik és idővel tönkremegy. Erre sajnos a garancia nem vonatkozik. Itt a futópadokat feloszthatjuk kifejezetten gyaloglásra tervezett padokra, amelyeken bármilyen hosszú ideig gyalogolhatunk és alkalmi gyaloglásra tervezett padokra. Az alkalmi gyaloglásra tervezett padoknál általában megadott, hogy mennyi ideig gyalogolhatunk a padon egyhuzamban. Ezen idő leteltével a futópadot nagy sebességre kell kapcsolni és hagyni futni üresen 4-5 percig. A motor felpörög és lehűti magát, s ezután a gyaloglás folytatható.
 • Egyéb beépített funkciók: A futópadok számos egyéb funkcióval is rendelkezhetnek, például pulzusmérővel, beépített edzésprogramokkal, vészmegállóval, szórakoztató rendszerrel. Ezek a funkciók segíthetnek a edzésben, viszont az edzés minőségére nincsenek kihatással. Vannak olyan futópadok, melyek extra kondigéppel vagy edzőpaddal vannak felszerelve. 


 
 • Nem utólagos szempont az anyagi szempont sem, hogy mennyibe is kerül egy jó futópad? -  A futópadok ára teljesen változó. A motor nélküli padok a legolcsóbbak, ezek ára 50-100 ezer forint körül mozog. Igaz itt is vannak olyan profi gyaloglópadok, melyek sokkal drágábbak, de ezekből csak kevés típus létezik. Az otthoni kisméretű és gyengébb motorral felszerelt kompakt padok ára a legalacsonyabb. Ezek 80-150 ezer forint között mozognak általában. Hátrányuk, hogy legtöbbször nem rendelkeznek dőlésszög állítással, sem csillapítórendszerrel, így rendszeres futásra nem a legjobbak. Inkább gyaloglásra ajánlottak, kis testsúlyhoz. A középkategóriás otthoni modellek 150-500 ezer forint közt mozognak. Itt sorakoznak a gyengébb motorú futógépek és a több lőerős, jól felszerelt padok is, de még mindig csak otthoni kategóriában. Egy profi vagy prémium pad ára általában 500ezer - 2mil, Ft közt mozog. Ezek a padok már sok extra funkcióval is rendelkeznek, mint például az önkenő rendszer, mely használat szerint sikosítja a futófelület vagy a extra WiFi-s szórakoztató rendszer.  
 • Garancia, gyártó és egyéb másodlagos, ám felettébb fontos szempontok: Vásárlás során az ember hajlamos megfeledkezni a megbízhatósági szempontokról. A piacon nagyon sok olcsó futópad található és vásárolható meg különböző piactereken, árösszehasonlító oldalakon. Az elérhető padok nagy része teljesen ismeretlen modell, teljesen ismeretlen forgalmazótól. Számtalan alkalommal találkozunk olyan kéréssel, hogy XY típusú futópadhoz keresnek alkatrészt, szervízt. Sajnos cégünk csak az inSPORTline típusú futópadokat forgalmazza már 20 éve és csakis ezekhez rendelkezünk alkatrésszel és szervízszolgáltatással. A futópadok számtalan elektronikai és mechanikus alkatrésszel rendelkeznek, melyek romolhatnak és romlanak is. Tanácsunk szerint sosem szabad olyan futópadot vásárolni, melyek forgalmazója/gyártója nem rendelkezik megfelelő szervízszolgáltatással és alkatrész-utánpótlással. Még az ismert, de nem specialista forgalmazók is gyakran, szinte minden évben frissítik modelljeiket, melyek pár év múltán már nem rendelkeznek alkatrészutánpótlással, így egy akár több százezres futópad is a szeméttelepen landolhat 4-6 év után. Nézzünk most néhány konkrét tippet a megfelelő futópad kiválasztásához:

 • A futópadot a testméretedhez viszonyítva vásárold! Súly, magasság, lépéshossz szerint más-más pad megfelelő számodra.
 • Ha komolyan gondolod a futást, akkor érdemes egy erősebb és nagyobb futópadot választanod. Ez biztosítja, hogy a futópad bírja majd a terhelést és hogy a futás kényelmes és biztonságos legyen.
 • Ha izületi problémáid vannak, akkor érdemes olyan futópadot választanod, amelyben van izületkímélő rendszer. Ez segíthet csökkenteni a futás okozta fájdalmat.
 • Ha szeretnél változatos edzésprogramokat futni, akkor érdemes olyan futópadot választanod, amelyben vannak beépített edzésprogramok. Ez megkönnyíti a hatékonyabb edzést.
 • Ha gyalogolni fogsz, akkor olyan padot nézz, amely kifejezetten alkalmas gyaloglásra! Nem minden pad az! Amelyik nem az, el fog romolni és garanciában nem érvényesítheted a javítást.
 • Ha túlsúlyos vagy, fogyni szeretnél vagy csak gyalogolni akarsz, mindenképpen gyaloglásra alkalmas modellt válassz!

A futópad kiválasztásakor javasoljuk és érdemes is több modellt is kipróbálni, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. A honlapunkon javasoljuk az összehasonlítás funkciót, mellyel könnyen összevetheted az egyes modellek paramétereit.

 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél