Vissza

Összehasonlított termékek

Miért fontos a kardio edzés?

A konditermeket látogató vendégek leginkább a testsúlynak karbantartása, elhízás megelőzése vagy a már meglevő súlyfelesleg csökkentése céljából döntött a kardio edzés mellett. A férfiak többsége még mindig a súlyzózásra esküszik, a hölgyek egy része pedig az aerobic vagy csoportos edzés híve, de – mindkét nem képviselői közül – egyre többen kezdtek el felfigyelni a kardio edzés zsírégető hatására.

Miért fontos a kardio edzés?
Miért fontos a kardio edzés?

Miért fontos a kardio edzés (zsírégető edzés)?
A 2000-es években a konditermekben a kardio berendezéseket a futópad, szobakerékpár vagy lépcsőző jelentette. Szerencsére napjainkban, az edzőtermekben egyre több jól képzett fitnesz- és wellness tréner hirdeti a pulzuskontrollált edzés fontosságát, amely a mai korszerű gépek segítségével tökéletesen megvalósítható.

Mi a kardio edzés?
Ez az összefoglaló neve minden olyan edzésmódszernek, amely a szív- és érrendszer, valamint a légzőrendszer kapacitásának, terhelhetőségének fejlesztését szolgálja. A kardio edzés többek között lehet futás, kerékpározás, evezés, úszás is. Az edző és fitnesztermekben azonban a különböző kardio berendezéseken történő edzést nevezzük kardio edzésnek. A CPR (constant pulse rate) vagy HRC (heart rate control) rövidítés az edzés céljának megfelelően meghatározott, állandó pulzustartományban történő edzését jelenti. A modern kardio berendezéseken HRC feliratú gomb vagy program, amellyel előre beállíthatjuk a kívánt pulzusszámot. A kardio gép érzékeli a szívdobbanásaink számát és automatikusan szabályozza a terhelést. Amennyiben nem található a gépen pulzusszámmérő, akkor különböző kiegészítőkkel, mint például pulzusmérő órával is mérhetjük.

Hogyan számoljuk ki a zsírégető edzéshez ajánlott pulzusszámot?
220-ból vonja ki életkorát, ezzel megkapja az elméleti maximális pulzusszámot, ezt követően a kapott értéket szorozza meg 0,65-tel és 0,75-tel, ez a két érték lesz hozzávetőlegesen a zsírégető zónának az alsó és felső határa.

Milyen kardio gépekkel találkozhatunk egy jól felszerelt edzőteremben?

Futópad
A sportolni vágyók által leggyakrabban használt kondigép a futópad, amelyet nemcsak futáshoz, hanem gyalogláshoz is javaslunk. A futópad már alap felszerelése minden konditeremnek. Igaz a konditermekben sokkal masszívabb és robusztusabb futópadokat láthatunk, mint egy otthoni futópad, de ez csak a terhelhetőségük miatt van így. Egy edzőtermi futópad sokszor 200kg-ot meghaladó teherbírással bír, melyhez mérten a konstrukciója is sokkal robusztusabb.

Futópad

Lépcsőző

Ez a hölgyek igazi nagy kedvence. Fontos a helyes használat, mert nem előredőlve, fenekünket hátratolva, hanem éppen ellenkezőleg, egyenes testtartásban, testünk súlypontját lábaink felett megtartva kell helyesen lépcsőzni. A lépcsőző is osztható edzőtermi és otthoni típusokra. Az edzőtermi lépcsőző általában elektromos kardio gép míg az otthoni lépcsőzők, vagy taposók csak kis mechanikus fitness gépek. Az edzőtermi lépcsőző két fajtája ismert: az egyik a klasszikus lépcsőző, mely mozgása a lécspőzés és az elliptikus tréner ötvözete, míg a másik a tényleges lécspőző, ami inkább az áruházakban található mozgólépcsőkhöz hasonlít.

Elliptikus tréner
A legújabb fejlesztésű kardio gépek közé tartozik az elliptikus tréner, amely a futás mozdulatait imitálja, de annak minden "káros" mellékhatása nélkül. Ajánljuk mindazoknak, akik kedvelik a futást, kocogást, de különböző ízületi panaszaik miatt (porckorongkopás, térdízületi gondok, bokasérülés stb.) nem ajánlott nekik a futás. Az elliptikus trénerek két alaptítusa ismert: az első lendkerekes elliptikus trénerek, valamint a hátsó lendkerekes elliptikus trénerek. Edzőtermi és otthoni változataik csak a vázszerkezetük stabilitásában különbözik. Az edzőtermi elliptikus trénerek szinte minden esetben teljesen elektronikus vezérlésűek, míg az otthoni modellek közt gyakra található mechanikus mágnesfékrendszerrel ellátott olcsóbb modellek is.

Elliptikus tréner

Szobakerékpárok vagy ergométerek
 
Két típusuk ismert: a normál üléses szobakerékpár valamint a háttámlás szobakerékpár. Ez utóbbit ajánlják mindazoknak, akiknek bármilyen okból fontos a gerincoszlop biztosan tartása mozgás közben. Bármelyik kerékpáredzést jelentős túlsúllyal, vagy térd- és bokaízületi problémákkal küzdőknek javasolják leginkább. A szobakerékpárok egy dologban különböznek legfőképpen a spinning vagy fitness kerékpároktól, ez pedig az, hogy a szobakerékpárokon nem szabad és nem lehet kiállni. Így az edzés csak az alsó végtagokra koncentrálódik.

Evezőpad
Nem a legnépszerűbb kardiógépek közé soroljuk, pedig testünk minden izomcsoportjának átmozgatását biztosítják. Nagyon fontos figyelni a megfelelő testtartásra, mert helytelen használat következtében gerincpanaszok alakulhatnak ki. A húzás végpontján nem szabad derékból homorítani, vagy akár egyenes háttal túlzottan hátradőlni. Az evezőpadok úgy otthonunkban, mint edzőtermekben közkedveltek. Vezérlésük és fékrendszerük lehet mechanikus vagy elektromos. Az újabb modellek turbinás mozgásrendszerrel vannak ellátva, mely a vízben való evezés érzetét hivatott imitálni.

Evezőpad

Milyen kardio edzés végezhető otthon?

Az otthoni kardio edzés már nem okoz problámát, hisz a kardió gépek szinte teljes skálája megkapható otthoni kivitelben is az edzőtermi kardio gépek töredék áráért. Legyen ez futópad vagy elliptikus tréner, szobakerékpár vagy evezőpad, a jobb modelleken már megtalálható a HRC program. Amennyiben mégsem, egy sima pulzusmérő órával vagy pulzusmérő fitness karkötővel megoldható a zsírégető kardio edzés pontos kivitelezése.

Milyen kardio gépet válasszuk a kardio edzéshez?
Tartsuk szem előtt, hogy nincs egy darab gép ami mindere jó lehet, így azt sem lehet kijelenteni, hogy melyik kardio gép a legjobb az összes közül. Amit viszont bátran kijelenthetünk, az az, hogy a zsírégetés semmiképp nem marad el, bármelyik gépet is választjuk. Ennek mérése a kardio gépen történik. A súlyunk megadása után a kardio gép az intenzintástól és az edzés időtartamától függően folyamatosan számolja az elégetett kalóriákat.

Futópad, elliptikus tréner, szobakerékpár, vagy evezőpad?
A legfontosabb, hogy azt válasszuk, ami jól esik a testünknek és visszacsábít minket az edzőterembe vagy a következő otthoni edzésre. Érdemes egy fogyókúra előtt, vagy egy kardio edzés indítása előtt ellátogatni egy fitness boltba, ahol több kardio gépet kipróbálhat.

Érvek a futópad mellett
A profi futók is előszeretettel használják leginkább rossz idő esetén. Ez a gép azonban nemcsak egy gyors 5km futásra alkalmas. Akik most próbálnak újra visszatérni az edzőterembe vagy otthon az edzéshez akár a gyaloglás funkció is tökéletes kezdet lehet. Figyeljünk a helyes tartásra és amennyiben még több kalóriát akarunk égetni, akkor engedjük el a fogódzkodót vagy a konzolt.
A futók mindenképp emeljenek kicsit az alapálláson - dőlészögön, hogy hasonló legyen az érzet mintha a szél fújna futás közben vagy dombnak felfele futnánk.  A leginkább használt funkció amúgy is a dőlésszög emelése a futópadon, mert ezzel is növelhetjük a zsírégetés intenzitását.

Érvek a szobakerékpár mellett
A szobakerékpár használata a legjobb megoldás, ha a szívritmusunkat akarjuk kicsit növelni, Szánj időt a beállításra! Fontos a megfelelő ülésszög, háttámla állás, pedálok elérhetősége és hogy a kormány is kényelmesen elérhető legyen. Ahhoz, hogy az edzésünk megfelelő legyen, fokozatosan növeljük az ellenállást.

Érvek az elliptikus tréner mellett
Az elliptikus tréner sokkal kevésbé terheli meg az ízületeinket mint a futás. Az edzés közben a testünk majd 80% mozog. Ez adja az elliptikus trénerek sikerét. Rendkívül jó hatással van a kondiciónk javítására, alsó végtagjaink és a fenék izmaira, de emellett átmozgatja a felső testet is. 

 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél