Vissza

Összehasonlított termékek

Miért fussunk futópadon?

Ti is imádtok futni? Vagy éppen azon gondolkodtok, hogy jó lenne egy kis mozgás a sok munka mellett? Lehetsz igazi sportoló, fiatal vagy idős, a futás mindannyiunknak csak jót tesz. Igaz nem csak a futás, de bármilyen sport. A lényeg a mozgás, s ennek életünk mindennapi részévé kéne válni. 

Miért fussunk futópadon?
Miért fussunk futópadon?
Testünknek épp olyan szüksége van erre, mint az ételre, levegőre. Csak sokan nem tudatosítjuk ezt. Az ember sok esetben kifogásokat keres, kompromisszumokat köt. A futásnál is így van ez. Most nincs időm rá, sokat dolgozom, fáradt vagyok, most rossz az idő! De minden csak elhatározás kérdése!
A legtöbb esetben az időhiány az ok, hogy halogatjuk a döntést. Ebben nagyon segíthet egy otthoni futópad. Egy otthoni futópad rettentően sok időt spórol meg nekünk, használható esőben, viharban, hidegben és melegben és ideális azok számára is, akik nem szeretnének lemondani kedvenc sportjukról a téli hónapokban sem. A következőkben adunk néhány tanácsot, hogyan válasszuk ki a helyes, számunkra megfelelő futópadot.

 

Ne félj futópadon kocogni!


Ez kell a futóashozHa most kezdenél futni, akkor az első pár alkalom legyen inkább gyors séta, gyaloglás vagy max kocogás! Kell ez, hogy a test hozzászokjon a futópados mozgáshoz. Eleinte zavaró lehet a futószalag monoton mozgása, de nagyon gyorsan megszokható. A futópadok két oldalán található markolatok biztonságérzetet nyújtanak. A futás során mindenképpen csatoljátok magatokra a biztonsági kulcsot! A kezdetleges futópadoktól eltérően a mai modern futópadok egyre dizájnosabbak, sokoldalúbbak, kényelmesebbek és szofisztikáltabbak. A futópadjaink helytakarékosak összecsukási mechanizmusuknak köszönhetően (otthoni futópadok), a transzportkerekekkel bárhová könnyen elhelyezhetőek. Az edzőtermi futópadok már nem összecsukhatóak, kialakításuk sokkal masszívabb és robusztusabb. 

Motor, méret, terhelhetőség

Az inSPORTline futópadokban erős elektromotorok találhatóak, melyek teljesítménye 1-6 HP (lóerő) közt változik. Ez hajtja a futószalagot futás közben. Az 1-2 HP teljesítményű motorral felszerelt futópadok otthoni használatra ajánlottak, közepes intenzitású futáshoz, kocogáshoz. A kis motorteljesítmény a felhasználó súlyát is limitálja. Ezen teljesítményű motorok ideálisak max 80kg felhasználósúlyig.  A 3-4 HP teljesítményű futópad inkább az erősebb testalkatúaknak, mindennapi intenzív használatra alkalmas. Ha rendszeres futó vagy, vagy 100kg felett van a testsúlyod, érdemes erősebb motort választani a stabil és megbízható teljesítmény miatt! Általánosságban igaz, hogy az erős motorú futópadok vázszerkezete is masszívabb. Motor nélküli futópadjaink inkább átmozgatásra, gyorsabb sétákra, kocogásra alkalmasak.

Futópad vásárlásakor fontos tényező a futópad mérete és a futófelület hossza. Ez kényelmi szempont. Ha a futópad futófelülete rövidebb és keskenyebb akkor az inkább gyaloglásra, lassabb futásra, kocogásra felel meg,  míg ha a futópad futófelülete szélesebb és hosszabb, akkor az gyorsabb, intenzívebb futásra alkalmas.

A futópad terhelhetősége szintén fontos tényező, maximális terhelhetősége mindig legyen egy kicsivel nagyobb, mint a felhasználó testsúlya. Például, ha az Ön testsúlya 80 kg, a megfelelő futópad 100kg terhelhetőségű. Itt érdemes mindig 10-20%-ot ráhagyni, mivel futás közben a dobbantások és esetleges ugrások a futópadot sokszorosan terhelhetik. 

Motor nélküli futópad

A motor nélküli futópadok különálló alkategóriát képeznek a futópadok családjában. Ezek a ferde sík alapelvén működnek. Ezekben a futópadokban ahogy a neve is jelzi, nincs motor, a felhasználó saját erejével, energiájával tudja elindítani. Ez az edzési típus más, mint a motoros futópadon való futás, de szükséges megjegyezni, hogy az edzés hatékonysága hasonló a motoros futópadon való futáshoz. A motor nélküli futópadon való edzés a lassú futáshoz és dombra való felfutás stimulálásához hasonló. A motor nélküli futópad nem alkalmas 6-10 km/h sebességnél nagyobb futáshoz. Főleg lassú vagy gyors sétához használatosak.

Az inSPORTline futópadok technológiája

A modern inSPORTline futópadok sok újdonsággal rendelkeznek, melyek a kielégítik a legigényesebb felhasználó elvárásait is. A legfontosabbak közé ezek tartoznak:

HRC

Heart Rate Control

A magasabb kategóriájú futópadok HRC technológiával rendelkeznek, mely az edzési tempó alkalmazkodását biztosítja az aktuális pulzusfrekvenciához. A futópad tartozéka a mellkasöv, melyet edzéskor a mellkasra kell felcsatolni és drót nélkül küldi át az információkat a futópadra, így követhető a felhasználó pulzusszáma. Ezt szívritmus vagy pulzusprogramnak hívják köznyelven. 

SMT

Silent Motion Technology

A technológiai javításoknak köszönhetően maximálisan halk motorjárást értünk el a futópadoknál. Már nincs hangos motorbúgás vagy zörej. A futópadok teljesen csendesen működnek, s így nem zavarják a környezetünket. Minimalizáltuk a futópad zajszintjét, hogy edzése valóban problémamentes sportélmény legyen minden alkalommal.

SAS

Shock Absorbing System 

Különleges futófelület, speciális rugózással. Az inSPORTline futópad dobbantáselnyelő futófelülettel van ellátva, mely óvja a futó ízületeit a használat során. Ez a technológia már az olcsóbb árkategóriáju futópadoknál is használatos. Így most már nem kell tartania attól, hogy a futás zavarja majd az alsó szomszédot!

EFSEasy Fold System

Az inSPORTline futópadok összecsukását és szétnyitását akár egy kézzel is elvégezheti! Egyszerű és hatásos dugattyús mechanizmus. A felnyitással helyet spórolhat meg a lakásában, így a futópad nem zavar annyira, ha a helyszűke a probléma. 

TR

Touch & Run

Mi mindig arra törekszünk, hogy futópadjaink az Önök által keresett funkciókat kínálják. Ezért a legfontosabb gombokat, mint pl. a sebesség vagy dőlésszögbeállítás közvetlenül a futópad markolatában helyeztük el, hogy mindig kéznél legyenek. A további programgombokat a futópad fő vezérlőpanelén találja meg, Az edzést elkezdeni és befejezni pedig egyetlen egy gomb megnyomásával tudja. A kényelem miatt bevezettük a gyorsgombokat, melyekkel a sebesség vagy dőlésszög azonnal a kívánt értékre állítható.

Ellenőrizze pulzusszámát futás közben!

Ora

Ha hatékonyan szeretne fogyni, van néhány hiba, amit érdemes elkerülni. A futás célja ne legyen a testünk végkimerültségig való hajszolása, hanem a szakemberek által javasolt módszer: pulzusszám ellenőrzése és az edzés ehhez igazítása. Ha túlzásba viszi és szíve 180 ütés/perccel ver, az edzés nagy része fölösleges lesz, mert a szervezete ebben az állapotban nem képes a zsírégetésre, mert ekkora nagy energiabomlás a szervezet számára egyszerűen túl gyors, és a szervezet a gyors cukrok után fog nyúlni, melyek az izmokban vannak, tehát elkezdi az izmokat roncsolni.
Az úgynevezett anaerob edzésmódszer - hosszú távú sporttevékenység, több mint 20 perces állandó intenzív mozgás, optimális pulzusfrekvencia mellett. Ez az optimális érték 120 -145 perc/ütés, nemtől és testtömegtől függően. A megfelelő pulzusszámot ezért szükséges minden felhasználónak külön kiszámolni és figyelni! A legtöbb esetben nem az intenzitás a lényeg, hanem a megfelelő időtartam. 

Részletesebb információ a pulzusfrekvencia kiszámolására a „Sportteszter helyes használata"címszó alatt található.


Szóval, hogy válasszuk ki a megfelelő futópadot?

Kerdes

Ha futópadot vásárol, biztosan azt szeretné, hogy az Ön által választott futópad hosszú ideig működőképes legyen. Alaposan mérlegelje, mennyi időt fog a futópadon tölteni, milyen a testtömege, milyen kényelmi elvárásai vannak futás közben és ezek szerint a paraméterek szerint válasszon. A futópad technológiailag célirányos kardio tréner, ezért ne becsüljük le a "terhelhetőség" és "futófelület szélessége" paramétereket. A futópadoknál érvényes, hogy minél több, annál jobb, strapabíróbb, tehát minél nehezebb, robusztusabb, annál erősebb a motorja, vagy minél szélesebb és hosszabb a futópad futófelülete, annál jobb a rendszeres és zökkenőmentes edzéshez.

 

Futásra fel!
Az inSPORTline csapata

 

Nézd meg tanácsadónkat és bemutató videónkat!

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél