Vissza

Összehasonlított termékek

5 intenzív low-impact edzés, amivel formában tarthatod magad

A kiadós, izzasztó edzés nem feltétlenül jár együtt nagyobb sérülésveszéllyel. Nemcsak a laikusok, de sokszor a fitnesz világában otthonosan mozgók is tévesen egymás szinonimájaként használják a „high intensity” és a „high impact”, valamint a „low intensity” és a „low impact” edzés kifejezéseket. Márpedig az intenzitás és az impact (becsapódás, behatás) két nagyon is eltérő fogalom.

5 intenzív low-impact edzés, amivel formában tarthatod magad
5 intenzív low-impact edzés, amivel formában tarthatod magad

A futás például, akár magas intenzitású, akár könnyed futásról van szó, high impact mozgásforma, mivel a láb talajérintése során különböző nyomóerők hatnak a testre – ezeket az erőket izom-összehúzódásokkal, illetve biomechanikai tulajdonságaink megváltoztatásával kell ellensúlyozni. Ezzel szemben az úszás vagy a kerékpározás – megint csak függetlenül az intenzitás mértékétől – low impact mozgásforma, ugyanis a mozgás közbeni becsapódás jóval kisebb mértékű, mint a lendületesebb futás esetében. Éppen ezért a low impact sportok és edzéstípusok gerincproblémával, hát- és derékfájósoknak, illetve boka-, térd- vagy csípőízületi panaszokkal élőknek is ajánlhatók, hiszen a becsapódás utáni visszaható erő kisebb, kevésbé károsítja a csontokat, ugyanakkor az ízületet körbevevő izomzat ereje növekszik.

Az alábbi opciók között találsz felsőtestre fókuszáló, alsótestet fejlesztő, valamint az egész testet alaposan átmozgató edzéseket, a közös bennük az, hogy mind a low impact kategóriába tartoznak.

Evezés


Hacsak nem tartozol a helyi kajak-kenu klubba, bizonyára te sem végzel gyakran evező mozdulatokat. Márpedig számtalan előnyét élvezheted az evezőpad rendszeres használatának: amellett, hogy jelentősen növelheted a kardiovaszkuláris rendszered kapacitását és óránként akár 500 kilokalóriát is elégethetsz, valamennyi fő izomcsoportodat, köztük a karok, a vállak, a hát, a core és a láb izmait is alaposan megdolgoztathatod, ráadásul a hát- és vállizmok erősödése révén a testtartásodat is javíthatod.

SkiErg
Lehet, hogy találkoztál már edzőteremben úgynevezett SkiErg szerkezettel, csak nem tudtad, mire való és hogyan kell használni. A síergométer tulajdonképpen egyfajta álló evezőgép, amelynek segítségével a korcsolyázást és a sífutást is gyakorolhatod, azaz ízületbarát módon erősítheted a felsőtested és növelheted az állóképességedet. A használat módjától függően természetesen az alsótestet, főként a farizmokat, a nagy combközelítő izmot és a hamstring izomcsoportot is bevonhatod a munkába.

Kettlebell-gyakorlatok

A funkcionális szemléletű edzések közkedvelt eszközeivel, ezekkel az elegáns szabad súlyokkal szintén hatékonyan izmosodhatsz és fogyhatsz egyszerre, miközben a csontrendszeredet minimális behatás éri. Gondolj csak bele: kettlebellezés közben a lábad nem hagyja el a talajt (na jó, kivétel ez alól a török felállás, az egylábas román felhúzás és más összetettebb mozdulatsorok), a fogantyú pedig lehetővé teszi a dinamikus mozgást. Lendítés, goblet guggolás, felhúzás guggolással, forgatás fej felett, kitörések, serlegguggolás, lendítés fél kézzel, felvétel, felülések, orosz csavarás, katonai nyomás – egy rakás kettlebell-gyakorlat és azok különböző variációi áll rendelkezésedre, amelyekkel nemcsak az erőnövelésben, de a mozgáskoordinációd fejlesztésében is jelentős minőségi változást érhetsz el.

Elliptikus tréner

Az elliptikus tréner a futást imitáló mozgást teszi lehetővé, azzal a különbséggel, hogy használata során semmilyen behatás nem éri az ízületeket és a csontokat, így túlsúllyal és  gerincbántalmakkal küzdők is bátran edzhetnek vele. A funkciók széles választékának és a különböző nehézségű edzésprogramoknak köszönhetően mindenki a saját igényeihez mérten és a kondíciójának megfelelő szinten kardiózhat, a síbotszerű karokkal ellátott gépekkel ráadásul a felsőtestet, a karokat, a vállakat és a hát felső szakaszának izmait is aktiválhatjuk. Bónusz jó hír: egy kutatás szerint, függetlenül attól, hogy milyen sebességgel és lépéshosszal dolgozunk, az elliptikus tréneren való edzés sokkal hatékonyabban edzi a farizmokat, mint a gyaloglás.

Köredzés

 A magas intenzitással és csekély pihenőidővel végzett saját testsúlyos köredzések célja a nagy izomcsoportok fejlesztése, valamint a szív és a tüdő kapacitásának javítása, de az általános fittség növelése mellett a testtartás javulására is számíthatsz – feltéve, hogy helyesen végzed a gyakorlatokat. Válassz ki néhány, az ízületek szempontjávól kíméletes saját testsúlyos gyakorlatot (pl. térdelő fekvőtámasz, V-felülés, csípőemelés), és végezz mindegyikből ugyanannyi, körönként mondjuk 20-20 ismétlést. Amint megvagy a 20 fekvőtámasszal, máris nekifoghatsz a felüléseknek, és így tovább. Két kör között tarthatsz 60 másodperc szünetet, de a különböző gyakorlatokat próbáld megállás nélkül végrehajtani, így garantáltan felmegy majd a pulzusod.Végezz annyi ismétlést az egyes körökből, amennyi csak belefér egy 15 vagy 20 perces időintervallumba. Elég kemény tud lenni, ha tényleg odateszi magát az ember.

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél