Vissza

Összehasonlított termékek

8 gyors tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a futásból 

A „sok kicsi sokra megy” nem csak egy üres klisé, és ezzel a futók is nagy valószínűséggel egyetértenek, hiszen többek között a megfelelő karmozgással is rengeteg energiát lehet megspórolni. A jó futóteljesítménynek számtalan összetevője van még, ezek közül gyűjtöttünk most össze néhány fontos tényezőt és hasznos trükköt.  

8 gyors tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a futásból 
8 gyors tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a futásból 


Előre nézz

Mivel a szemek mozgását általában követi a fej, ha a földet vagy éppen az eget fürkészed, akkor nagy eséllyel megterheled a nyakadat, és ez az egész futómozgásodra negatívan hat. Futás közben ezért lehetőleg mindig a horizontot pásztázd tekinteteddel, hogy a gerinced nyaki és háti szakasza egy vonalban maradjon. Az előre néző tekintet azonban csak egy részlete a helyes futóformának, nézzük a többit!

Egyenes tartás

Fontos, hogy a fej a vállak között, a vállak a csípők fölött, a csípők pedig a lábak fölött mind egyensúlyban legyenek, hiszen görnyedt hát, az előreeső vállak és fej, valamint a hátratolt fenék csak plusz terhet ró a testedre, megnehezítve ezzel a mozgást. Sokkal gördülékenyebb lesz a futás, ha tartod az egyenes testhelyzetet, ami persze nem szögegyenes tartást jelent, hanem azt, hogy csípőből enyhén előredőlsz anélkül, hogy pucsítanál. 

Így lendítsd a karokat

Próbáltál valaha a karok mozgatása nélkül futni? Amellett, hogy elég furcsa érzés, egyáltalán nem könnyű így haladni. Bizony, a karok szerepe a futásban éppolyan fontos, mint a lábaké. Az oldalra álló könyökök azonban csak akadályozzák, illetve megnehezítik a mozgást, ezzel szemben amikor a könyökök hátrafelé néznek, akkor a karok mozgása sokkal természetesebb és oldottabb lesz.

Sok kezdő futó esik abba a hibába, hogy mellkasa vagy hasa elé húzza a karokat, aminek eredményeként csavarodik a törzs és a vállak is elfordulnak az ideális helyzetből – mindezzel pedig egy rakás energiát emésztenek fel, teljesen értelmetlenül. Ennek elkerülése érdekében koncentrálj a hátrafelé történő karlendítésre – mintsem az előre történő lendítésre –, a karmozgást vállból indítsd, kezeid pedig gyengéden súrolják a csípőd. Apropó, csípő!

 

A csípő szerepe

Az ülő életmód egyik káros hatása, hogy merevvé teszi a csípőhajlító izmokat, márpedig a csípő kellő rugalmassága és mobilitása nélkülözhetetlen az eredményes futáshoz. Ha ugyanis a csípő természetes mozgástartománya korlátozott, akkor futás közben a test kompenzálni próbál, mégpedig úgy, hogy nagyobb igénybevételnek teszi ki a derekat, a vádlit és a térdhajlító izmokat. Ezt nevezik félreterhelésnek, amit ha szeretnél megelőzni, akkor végezz rendszeresen, hetente legalább három alkalommal csípőnyújtó gyakorlatokat is. Nagy segítségedre lehet ebben egy erősítőszalag vagy funkcionális erősítő kötél.

Puhán lépj

Trappolás helyett arra törekedj, hogy talpad minél rövidebb ideig érintkezzen a talajjal, így csökkentheted a behatás mértékét. Próbálj talppárnáiddal vagy a talp középső részével talajt fogni, és a lábad lehetőleg ne a tested előtt, hanem magad alatt érkezzen a földre. Ez némi gyakorlást igényel, de mind a helyes futóforma, mind a hatékonyság, mind a sérülések megelőzése érdekében „puhán” futni. 

Egy napszemüveg nagyon jól jöhet

Aki nyáron nemcsak a kora reggeli vagy esti órákban szokott futni, hanem a tűző napon is, annak mindenképpen ajánlott az UV-sugarak ellen hatékony védelmet nyújtó öltözetet viselnie. Ennek egyik eleme a napszemüveg, ami egyébként évszaktól függetlenül hasznodra válhat, akárhányszor napos időben futsz. A hunyorgás ugyanis, bár nem egy megerőltető tevékenység, jelentősen növeli a felsőtest feszültségét, és ezáltal szintén befolyásolja a test fáradásának mértékét. 

Lazíts 

Oké, mozgás közben nehéz ellazítani a tagjainkat, de itt most konkrétan arra gondolunk, hogy a vállak, a karok és kezek, valamint a nyak és arc izmai ne feszüljenek. Futás közben érdemes időnként gondolatban végignézni a testeden, hogy tudatosíthasd, majd megszüntethesd az esetleges blokkokat. 

Érezd jól magad

Akár alkalmi, akár kezdő futó vagy, akár ultramaratonista, a legfontosabb, hogy pozitívan állj hozzá az edzésekhez, hogy megbecsüld a lehetőséget, hogy ezzel a csodás tevékenységgel fejlesztheted magad és javíthatsz egészségi állapotodon.   

És ne feledd: ne másokhoz mérd a teljesítményedet, csakis magaddal versenyezz.  

 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél