Vissza

Összehasonlított termékek

Inverziós terápia a hátfájás és gerincpanaszok enyhítésére

Mire jó, hogyan működik, milyen módszerei vannak, kiknek ajánlott és kiknek nem javasolt az inverziós terápia?

Inverziós terápia a hátfájás és gerincpanaszok enyhítésére
Inverziós terápia a hátfájás és gerincpanaszok enyhítésére

​​A hátfájás és gerincbántalmak megszüntetését, továbbá a stressz csökkentését és a vérkeringés serkentését elősegítő inverziós terápia lényege, hogy a fejjel lefelé függeszkedő testhelyzet leveszi a gravitáció okozta nyomást a gerincvelői ideggyökerekről, ezáltal tehermentesíti a hátat, s egyúttal alaposan megnyújtja a gerincet (a csigolyák ilyenkor eltávolodnak egymástól) és az izmokat. 

A fejjel lefelé történő függeszkedés, valamint az inverz testhelyzetben végzett gyakorlatok (pl. fej- és kézállás) során több védőfolyadék kerül a csigolyák között elhelyezkedő, ruganyos porckorongok köré. A magas folyadéktartalmú porckorongoknak kulcsszerepe van a kemény csigolyák „kipárnázásában”, a mozgás során létrejövő ütődések, rezgések tompításában, valamint abban, hogy gerincünket fájdalommentesen forgatni és hajlítani tudjuk. Ezért is olyan fontos, hogy minél tovább megőrizzük a porckorongok egészségét, például a helytelen terhelés (sok ücsörgés, rossz testtartás) elkerülésével. A védőfolyadék mennyiségének növelése mellett a fordított testhelyzetek elősegítik a gerinc körül felhalmozódott salakanyagok eltávolítását,  továbbá csökkentik a gyulladást és fokozzák a vérkeringést a környéki izmokon keresztül. 

Az inverziós terápia tehát elsősorban azok számára lehet előnyös, akiknek krónikus hát- vagy derékfájása, gerincferdülése vagy isiásza, azaz ülőideg-gyulladása van, de a rossz vérkeringés ellen is remekül beválik a fejjel lefelé lógás. Természetesen önmagában a gerincnyújtás nem oldja meg a krónikus betegségeket, és hatása többnyire rövid távú, ugyanakkor egy átfogó kezelés részeként azonnal enyhítheti a kellemetlen fájdalmakat, így az életminőséget is jelentősen javítja.

 

Eszközök és technikák 

Attól függően, hogy milyen eszköz áll rendelkezésedre, különböző gerincgyújtó gyakorlatokat végezhetsz. Nézzünk néhány példát!

 1. Gerincnyújtó pad, inverziós asztal, gravitációs pad 

Mindhárom elnevezés ugyanarra az eszközre utal, ám egyes gerincnyújtó padokon nemcsak feküdni, de lógás közben törzsfordítást és haspréseket is lehet végezni. A pad dőlésszöge, azaz meredeksége egyéni igények szerint szabadon állítható. 

 1. Inverziós szék

Hasonló elven működik, mint az inverziós asztal: ülő helyzetből indulunk ki, és ahogy hátradőlünk, a szék támlái kiegyenesednek alattunk, így fordított fekvő helyzetbe kerülünk. Némelyik inverziós széken lehetőség van a térdek behajlítására, azoknak érdemes ilyen készüléket választani, akik a bokájukra nehezedő nyomást szeretnék csökkenteni.

 1. Gravitációs csizma/inverziós cipő

Ha már van otthon húzódzkodó állványod, akkor egy pár gravitációs csizma beszerzésével nemcsak az edzéseket teheted változatosabbá, de inverz terápiás gyakorlatokat is végezhetsz a két eszköz kombinálásával. Ezeket a speciális lábbeliket is arra találták ki, hogy a gravitációs erő segítségével alapos nyújtást végezhessünk velük, ehhez pedig bokánál fogva kell „felakasztanunk” magunkat egy stabil rúdra. Laza előre- hátra hintázással az egész testedet ellazíthatod, emellett törzsfordítást, felüléseket és guggolásokat is végezhetsz. 

 1. Inverz jógagyakorlatok 

Jó néhány ászana, azaz jógapóz is a segítségedre lehet a hát- és derékfájás csökkentésében, ilyen például a gyertyaállás, a fejállás, az ekeállás és a kézállás. A jógázást egyébként gerincpanaszoktól függetlenül érdemes beiktatnod a mindennapjaidba, hiszen a rendszeres gyakorlást mind a mentális, mind a fizikai egészségre kedvező hatással van. Ezeket a többnyire haladó gyakorlatokat azonban lehetőleg ne egyedül, hanem egy tapasztalt jógaoktató segítségével sajátítsd el. 

Ellenjavallatok

Mindössze néhány perc fejjel lefelé lógás elég ahhoz, hogy lelassuljon a szívverés, a vérnyomás pedig jelentősen növekedjen, éppen ezért magas vérnyomással és szívproblémákkal küzdőknek semmiképpen sem javasolt a inverz terápia – ahogy glaukóma fennállása esetén sem, mivel az inverz gyakorlatok végzése során igen nagy nyomás nehezedik a szemgolyókra. És ez még nem az összes kizáró ok. 

Az alábbi állapotok fennállása esetén az orvosok nem javasolják az inverz terápiát: 

 1. csont- és ízületi rendellenességek, például csontritkulás, porckorongsérv, törések vagy gerincsérülések,
 2. kötőhártya-gyulladás,
 3. fülfertőzések,
 4. agyi szklerózis,
 5. retinaleválás,
 6. terhesség,
 7. elhízás,
 8. véralvadásgátlók szedése

Mivel szervezetünknek némi időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon egy újfajta terheléshez, legyen az kerékpározás, úszás vagy inverz terápia, fontos, hogy betartsuk a fokozatosság elvét: eleinte csak egy-egy percen át maradj fordított testhelyzetben, így csökkentheted a szédülés, az izomfeszülés és más mellékhatások esélyét, majd apránként növeld az időtartamot. Bármilyen sokáig bírnád is, az egészséges és biztonságod érdekében egyszerre mindig legfeljebb három percet tartózkodj inverz pózban. Kellemes nyújtást!

 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél