Vissza

Összehasonlított termékek

Megszállottan edzel? Az egészségeddel játszol!

Aki azért edz nap mint nap mértéktelenül, hogy minél több kalóriát égessen, hogy mielőbb és minél több súlyt veszítsen, vagy hogy szűkös határidőn belül jó eredményeket érjen el az izomtömeg-növelésben, az soha nem lesz elégedett magával.

Megszállottan edzel? Az egészségeddel játszol!
Megszállottan edzel? Az egészségeddel játszol!

Sokak számára a sportolás lehetetlennek tűnő kihívást jelent és hetekig tart meggyőzni magukat, hogy előkeressék az edzőcipőt a szekrény mélyéről. Ha hobbisportolóként most büszkén mosolyogsz azt számolgatva, heti hány órát töltesz aktív mozgással, jobb, ha tudod: az egészséges életmódra törekvés és a túlzásba vitt sportolás is lehet olyan káros, mint a mozgáshiány. Szeretnéd tudni, hogy a napi másfél óra kardiózás normális és valóban az egészségedet szolgálja, vagy kóros függőség áll a háttérben? Akkor ez a cikk neked szól.


Sok évvel ezelőtt én is jártam a megrögzöttség cipőjében, én is vakon hittem, hogy a nonstop testmozgás és a koplalás kombója meghozza majd számomra a megváltást. Ma már úgy hiszem, hogy az elégedettség és a pozitív hozzáállás vezet jó teljesítményhez, és nem fordítva, és hogy aki szerint a sikerek tesznek minket igazán és tartósan boldoggá, az hazugságban él.

Időbe telt, mire felfogtam és megértettem, hogy hiába várok jó eredményeket, ha nem egészséges a sportoláshoz és az étkezéshez fűződő viszonyom; ha nem örömforrást és élvezetes tevékenységet jelent számomra a futás vagy a tornázás, hanem a nyugati társadalmak szépségideáljának való megfelelés kényszere hajt.A túledzésre utaló jelek

Fontos megkülönböztetni a túledzést a testedzésfüggőségtől, előbbi ugyanis önmagában is létezhet, anélkül, hogy az önértékelési problémából, vagy bármilyen pszichés rendellenességből, például evés- vagy testképzavarból fakadna. Az alábbi jelek arra utalnak, hogy

 • A kemény edzések ellenére sem fejlődik a tested – vagy akár hízol is: ennek hátterében általában a hormonháztartás működészavara áll. 

 • Gyakoribb sérülések, ízületi, izom- vagy csontfájdalmak: ha túlterheled magad és nem hagyod megfelelően regenerálódni a szervezeted, könnyen lesérülhetsz.

 • Hangulatingadozás, stressz és/vagy depresszió: szintén a hormonális egyensúlyzavarnak köszönheted.

 • Fáradékonyság, gyengeség, állandó betegeskedés: az immunrendszered a rosszullétek, betegségek révén próbálja jelezni, hogy kímélned kellene magad.

 • Álmatlanság: vigyázz, mert tartós alváshiány nemcsak a teljesítményedet rontja, de komolyan legyengíti az immunrendszerünket is, sőt még pszichés problémákhoz is vezethet.


A megrögzöttségre utaló jelek

Az alábbi viselkedésformák már sokkal egyértelműbben arra utalhatnak, hogy a sportolás ideális mennyiségéről és minőségéről alkotott képed nem megfelelő, ezért ideje átértékelned a napi és a heti edzésrutinodat.

 • Az alapján ítéled meg jónak vagy rossznak egy napodat, hogy mennyi időt sikerült sportolásra fordítanod.

 • Szorongsz, ideges vagy és lelkiismeretfurdalásod van, ha nincs ideje minden nap úgy és annyit edzeni, amennyit szeretnél. 

 • Még akkor is sportolsz, amikor beteg, fáradt és kimerült vagy.

 • Gyakran megbetegszel és nehezen épülsz fel.

 • Az önértékelésedet is az befolyásolja, hogy mennyit sportolsz.

 • Önbecsülésedet elsősorban (túlságosan) rendszeres sporttevékenység végzésével tudod fenntartani.

 • Különösen dühös és ingerült vagy, ha egy váratlan esemény (időjárásváltozás, vacsorameghívás vagy betegség) hátráltatja a betervezett edzés kivitelezését.

 • A családi és baráti összejöveteleket, sőt a munkahelyi értekezleteket is az edzések merev ütemtervéhez igazítod.

 • Képes vagy háttérbe szorítani a társasági eseményeket és lemondani a találkozókról azért, hogy eleget tegyél szigorú elvárásaidnak és inkább sportolhass.

 • Testmozgás után nem érzed magad frissnek és felszabadultnak, sőt sokszor inkább lehangolt leszel a rutinszerű hajsza után.

 • Azért szeretsz egyedül edzeni, mert attól tartasz, hogy a másokhoz való alkalmazkodás miatt kisebb intenzitással és hatékonysággal tudnál dolgozni.

 • A túlevés – vagy egyszerűen csak az evés – ellensúlyozása érdekében edzel olyan sűrűn és keményen.


Így lehet a mozgásfüggőségből egészséges életmód

Ha a felsorolt tünetek közül többet is észlelsz magadon, akkor sanszos, hogy már nem öröm-, hanem inkább stresszforrás számodra a testmozgás. Ha pedig valaha is evés- vagy és testképzavarral küzdöttél és éppen a gyógyulás fázisában vagy, akkor a kényszeres sportolás csak hátráltatja a felépülésed. Íme, néhány tipp, hogy visszatalálhass arra az útra, ami valóban az egészséges életmódot jelenti.

1. Tudd, hogy hol a határ!

Azok, akik túlzásba viszik a testmozgást, általában szigorú szabályokat követve merev edzéstervet állítanak össze maguknak. A pontosság és rendszeresség sokat segít akkor, ha egy jó és hasznos célért küzdünk, de ha az edzéssel sokkal több kárt okozunk magunknak, mint amennyi hasznunk van belőle, akkor a menetrenden is változtatnunk kell.

Hagyj fel néhány napra a kemény edzésekkel és figyeld meg, valójában mire is van szüksége a testednek. Mielőtt belefognál a napindító edzésbe, kérdezd meg magadtól: Mi az, ami igazán feldobná a hangulatomat, ami szórakoztató és a testemnek sem túl megerőltető munka? Ne arra keresd állandóan a választ, hogy mivel égethetnéd el a legtöbb kalóriát vagy mivel szálkásíthatnád jobban a felsőtested. Próbáld megtalálni a mozgásban az igazi örömöt úgy, hogy a külsőségek helyett a belső harmóniára alapozol.

2. A hatékony testfejlesztés alapja a tudatosság és a változatosság 

Sok kezdő és hobbisportoló olyan fárasztó tevékenységeket végez napi szinten, amik hosszú távon testileg és lelkileg is kikészítik őket. Abban reménykednek, hogy bírni fogják a tempót és az erőfeszítést, de a zord, megerőltető maratoni edzésektől könnyen kimerülnek, túlterhelik szervezetüket. Ha magadra ismertél, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy hogyan tehetnéd rugalmasabbá és változatosabbá a mozgást – ami egyébként  a hatékony testfejlesztés egyik kulcsa.

Ne csak a súlyok emelgetésében vagy a futásban gondolkodj tehát: járj el túrázni, úszni vagy táncolni, a lényeg, hogy végezz minél többféle mozgásformát annak érdekében, hogy felismerd és értékeld a szervezeted képességeit, erejét és határait.

3. Szemléletmódváltás, az kell

Ha csak azért edzel, hogy lefogyj vagy kigyúrd magad, akkor tudod mit? Soha nem leszel igazán elégedett az eredményeiddel, mindig többet és többet akarsz majd – egészséged rovására. A megfelelő szemléletmód az, ha a fizikai megjelenés helyett az egészséges működésre helyezed a fókuszt, elvégre egy tökéletesen funkcionáló test sokkal nagyobb haszon számodra, mint egy agyonéheztetett vagy túlhajszolt, gyenge szervezet, nem igaz? Keress tehát olyan mozgásformákat, amik (nem lehetetlen) kihívást jelentenek számodra, feltöltenek, feldobnak és amiket örömmel űzöl, akár egyedül, akár másokkal.

 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél