Vissza

Összehasonlított termékek

3 tanács súlyzós edzésekhez kezdőknek

Akad néhány fontos szempont, amit érdemes megfontolnod, mielőtt belevágsz a súlyzós edzésbe. Nézzük, mit tanácsolnak a súlyemelés világában jártas sportolók.

3 tanács súlyzós edzésekhez kezdőknek
3 tanács súlyzós edzésekhez kezdőknek

Minden új és ismeretlen dolognak megvannak a pozitívumai és a buktatói. Tény, hogy rengeteg értékes tanulsággal gazdagodhatunk a tapasztalatszerzés során, nem árt azonban az igazán tapasztaltakra hallgatni annak érdekében, hogy minél kevesebb akadályba ütközzünk az út során.

Kezdd az alapokkal

Sportmúlt és jó alapkondíció nélkül nem szabad csak úgy fejest ugrani a testedzésbe, mégis sok kezdő elköveti azt a hibát, hogy egészségi állapotának és teherbírásának felmérése vagy az alapmozgások gyakorlása nélkül kezd el súlyokat emelgetni. Márpedig ha valaki nem tanulja meg helyesen és biztonságosan kivitelezni az olyan alapmozgásokat, mint a tolás, a húzás, a nyomás, a törzsdöntés, a guggolás vagy a cipelés, akkor könnyedén lesérülhet, amikor ezeket a mozgásmintákat plusz súlyokkal próbálja kivitelezni. Minél nagyobb ellenállást alkalmaz ugyanis egy kevésbé edzett ember, annál nagyobb eséllyel keletkeznek mikrosérülések az izmaiban, ami lényegesen lelassítja a regenerálódás – és ezáltal a fejlődés – folyamatát. Éppen ezért eleinte lehetőleg kerüld a nagy súlyokkal végzett, túlságosan megerőltető gyakorlatokat, és ne egy haladó sportoló edzésprogramját akard követni.

Légy türelmes

A testedzés folyamatának a fokozatosság elvére kell épülnie, amihez először is az kell, hogy az előbbi szempontból kiindulva egyéni igényeinkre szabjuk az edzéstervet. Az ideális előkészítő szakasz során kisebb súlyokkal dolgozunk, hogy kíméljük az izmokat és az ízületeket, és ha az egyes gyakorlatok helyes kivitelezése már rutinosan megy, akkor lehet fokozatosan növelni az intenzitást, az ismétlésszámot, a súlyt vagy a mozgástartományt. A pozitív hozzáállás és a következetes, kitartó munka meghozza a gyümölcsét.

Az edzés csak az egyik alappillére a sikernek

Ahhoz, hogy jól teljesítsünk a pihenést és az étrendet is ugyanolyan komolyan kell vennünk, mint magát a mozgást. Hiába edzünk ugyanis lelkiismeretesen, ha közben összevissza eszünk vagy soha nem hagyjuk regenerálódni a szervezetünket. Akár az a célunk, hogy erősebbek, robbanékonyabbak vagy formásabbak legyünk, akár az, hogy egészségesek maradjunk, a szervezetünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen mikro- és makrotápanyagokban gazdag ételeket kell fogyasztanunuk, azaz zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és „jó” zsírokat.

A pihenés alatt pedig nemcsak az elegendő mennyiségű és jó minőségű alvást kell érteni, hanem a feltöltődést biztosító pihenőnapokat. Azért is nagyon fontos, hogy hetente legalább két pihenőnapot tartsunk, mert ilyenkor van lehetősége a szervezetünknek arra, hogy az edzések során az izomzatunkban keletkezett mikrosérüléseket regenerálja, valamint hogy az izomzatunk feltöltse az energiaraktárait.

És hogy a jó erőnlét vagy a tónusos test mellett milyen más előnyeit élvezheted a súlyzós edzéseknek?

  • Például azt, hogy fejlődik az egyensúlyod, jobb lesz a testtartásod és ezáltal a fizikai komfortérzeted. 

  • Javul a koordinációs képességed, aminek köszönhetően nagyobb eséllyel kerülheted el időskorban az egyensúlyvesztésből és esésekből adódó sérüléseket. de ez még nem minden.

  • Jó hír, hogy a súlyzós edzések elősegítik a csontsűrűség fokozását is, aminek köszönhetően jelentősen lassítható a csontok törékenyebbé és gyengébbé válásának folyamata.


Nemcsak az erőnléti edzésekre, hanem általánosságban a rendszeres mozgásra hogy az öregedéssel járó izomvesztést, súlygyarapodást, valamint egy rakás betegséget megelőzhetünk vele. Megéri, nem?


 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél