Vissza

Összehasonlított termékek

Minden a súlyzókról! Avagy hogyan válasszunk súlyzót.

Miért és mi alapján válasszunk súlyzókat? A súlyzók sokoldalú felhasználásuk miatt az otthoni és professzionális testedzés alapvető sportfelszerelései közé tartoznak. Használhatók bemelegítéshez, erőnléti edzésekhez, fitness gyakorlatokhoz. Általánosságban az összes izomcsoport mozgását, erősítését biztosítják, de különböző méretüknek, fajtájuknak és speciális felhasználásuknak köszönhetően egy bizonyos testrész tökéletes kidolgozásához, tökéletesítéséhez nagyban hozzájárulnak. 

Minden a súlyzókról! Avagy hogyan válasszunk súlyzót.
Minden a súlyzókról! Avagy hogyan válasszunk súlyzót.

A súlyzók fajtái

Alapvetően megkülönböztetünk módosítható és nem módosítható - fix súllyal ellátott súlyzókat. Az otthon edzők számára ideálisabbak a terhelés módosításával ellátott súlyzóeszközök használata. A súlyzórúd átmérőjének megfelelő különböző súlyú súlytárcsák biztonságos rögzítése biztonsági rögzítőgyűrűk segítségével működik. Míg a fix súllyal ellátott súlyzók edzőtermek, klubok és fitneszközpontok közkedvelt fitness eszköze. A következők közül választhatunk:

Módosítható, mozgatható súlyzók - A súlytárcsák gyors és biztonságos felszerelése a gyakorlatok széles skálájának elvégzését teszi lehetővé a felhasználó összes teljesítménykategóriáján belül. A súlyzók nagyságát súlytartomány (például 3-18 kg) jelzi. A mozgatható súlyzókészletek alapvető felszereltsége közé a súlyzórúd, különböző súlyú súlytárcsák és biztonsági rögzítőgyűrűk tartoznak. Súlytárcsák vásárlása esetén figyelni kell a tárcsák furatának, átmérőjének és a súlyzórúd átmérőjének kompatibilitására.

Univerzális vagy fix súlyzók (2-60 kg) - Előnyük az ergonomikusan kialakított, csúszásmentes markolat. Ide tartoznak a Vin-Bell és Ketlebel harang alakú súlyzói vagy a vízben használatos habszivacs súlyzók.

 Aerobik, futás, fitbox és egyéb sportok súlyzói - Fix súllyal (0,5-3 kg), a hatékonyabb edzést segítik. Általában két darab/csomagos kiszerelésben vásárolhatók meg.

Súlyzókészletek - Általában króm, acél, gumi, poliuretán anyagú, hatszögű kivitelben elérhető súlyzószettek.

 

Amit a súlyzók anyagáról tudni kell!

A fém (acél) felületkezelt súlyzók alapanyaga többnyire króm, műanyag vagy vinyl, míg a súlytárcsák kitöltőanyaga acél vagy cement. Otthoni használatra legmegfelelőbbek a króm, míg a zaj és ütés csillapítására a gumi alapanyagú súlyzók. Kiválasztásuk esetében effektív felhasználásuk elsődlegesen a sorsdöntő, nem elhanyagolható azonban a súlyzók dizájn kialakítása sem.   

 

Súlyzók nagyságának megválasztása

Nők esetében általában a kisebb tömegű súlyzók alkalmazása az elterjedtebb, míg a férfiak izomtömegének - és erőnövelésének a nagyobb tömegű súlyzók használata a legalkalmasabb.

Kezdő vagy közepesen haladó sportolók leggyakrabban használt eszközei közé az egykezes súlyzók tartoznak, 5-10 kg-os súlykategóriákkal. Kezdők esetében gyakori jelenség a súlyzók méretének, súlyának nem megfelelő megválasztása, mely túlterheléshez, sérülésekhez vezet.

Az erőnléti vagy fitness edzésekhez válasszon nálunk fix vagy módosítható, egykezes vagy fitness gyakorlatoknak megfelelő dizájnos, minőségi súlyzókat vagy súlyzókészleteket.

 

Amit a kétkezes súlyzókról tudni kell!

A kétkezes súlyzók lehetővé teszik a bicepsz, tricepsz, delta - és a mell izmainak edzését, tökéletesítését, mely nélkülözhetetlen része a profi és otthon végzett testedzésnek egyaránt.

Kezdők számára 15 - 20 kg maximális súllyal ellátott kétkezes súlyzók, a legigényesebbek számára kétkezes súlyzókészlet, erősítő edzőzsák vagy vízi erősítózsákok nem csak vízben való használatát ajánljuk. Közkedvelt még a sokoldalú kétkezes súlyzóformájú baseballütő is, mely változatosabbá teszi a szabadban és otthon végzett edzését.

 

Kétkezes súlyzótípusok

Módosítható, mozgatható kétkezes súlyzók - lehetővé teszik a súlyok gyors beállítását, például a 3-50 kg tartományában. A mozgatható súlyzókészletek alapvető felszereltsége közé a súlyzórúd, különböző súlyú súlytárcsák és biztonsági rögzítőgyűrűk tartoznak. Súlytárcsák vásárlása esetén figyelni kell a tárcsák furatának, átmérőjének és a súlyzórúd átmérőjének kompatibilitására. Kétkezes súlyzók önmagukban is összeállíthatók, egyedileg vásárolt súlyzórúdból, súlytárcsákból és biztonsági gyűrűkből. A hétköznapi, hazai súlyemelésben leggyakrabban használt kétkezes súlyok hossza 160 - 180 cm, átmérője 30 mm (ellenőrizze edzőpadjának és keretének méreteit). Ajánljuk a legminőségesebb olimpiai súlyzószett használatát, illetve az acél felületkezelt króm súlyzók vagy a pénztárcakímélőbb műanyag felületkezelt cement súlytárcsákat.

Erősítő edzőzsák -  Multifunkcionális indoor és outdoor fitnesz kiegészítő. Szabályozható, rögzített felhasználási súlyt és több markolási lehetőséget biztosít. Az edzőzsák cipzárral és tépőzárral zárható. A nagyobb biztonság érdekében két rögzítő csattal ellátott szíjjal rendelkezik, amely markolatként is használható. A zsák hosszú élettartamát a minőségi anyaga biztosítja. 

Vízi erősítő zsák - Kitűnő torna kiegészítő ott, ahol van víz hozzáférhetőség. Különlegessége, hogy  vízzel van töltve, így lehetővé teszi az egyszerű szállítást és tárolást, mivel nem a teljes súllyal hordozandó. Minőségi PVC anyagból készül. Az erősítő zsák feltöltése és leengedése egy biztosító hurokkal ellátott zárható szelep segítségével működik. Az erősítő zsák 4 fogantyúval van ellátva, amely lehetővé teszi a színesebb edzési formát.

Kétkezes súlyzós baseballütő (Clubbell) - sokoldalú torna kiegészítő eszköz, amellyel dinamikus és erős gyakorlatok kombinációja kivitelezhető. Fém anyagának köszönhetően hosszú élettartammal rendelkezik. A súlyzó formája lehetővé teszi a kényelmes fogást. A súlyzóval való tornagyakorlatok kivitelezéséhez erőre van szükség.

Válogasson kényelmesen, otthonról online elérhető honlapunkról!

Online áruházunk széles választékában mindent megtalál a súlyzókkal való testedzéshez szükséges eszközökről férfiak, nők és gyermekek számára egyaránt. Fitness segédeszközeink megfelelnek a legszigorúbb európai előírásoknak. Az eszköztájékoztatók mellett felhasználói visszajelzések és vélemények segítik vásárlását, de örömmel tájékoztatjuk online ügyfélszolgálatunkon és márkaboltjainkban.

Tippjeink a súlyzórúd és súlytárcsák kiválasztásához

A hatékony felsőtest erősítését szolgáló módosítható, mozgatható súlyzók könnyen összeállíthatók, így teljes mértékben alkalmazkodnak az Ön aktuális igényeihez. A súlyzórúd, súlytárcsák és egyéb kiegészítők megválasztásának kompatibilitása elengedhetetlen, tehát hogy a tárcsák átmérője megfeleljen a tengely átmérőjének. Például 50 mm átmérőjű tengely esetében a tárcsák nyílásnagysága is 50 mm - nek kell megfelelnie.

A súlyzórúd kiválasztásának elengedhetetlen kritériumai

Anyag – a súlyzórúd edzés közben nagy megerőltetésnek van kitéve, ezért elengedhetetlen a jó minőségű, rozsdamentes acél rudak használata. Nagyobb kapacitású, legjobb minőségű súlyzórudak közé tartoznak az olimpiai rudak (200, 300 vagy több kg).

A súlyzórúd hossza – a hagyományos súlyemelés súlyzóinak hossza 160 - 180 cm. Fekvenyomás esetében a súlyzó beállításának illeszkednie kell a súlyzópad méreteihez. A leggyakrabban használt súlyzórudak hossza 180 cm, de bizonyos esetekben ajánlatos hosszabb rúd használata. Az inSPORTline súlyzópadjainak és súlyzóinak méretei minden esetben fel vannak tüntetve és az e - shop külön kategóriáját képezik.

A súlyzórúd átmérője - jellemzően 25, 30 vagy 50 mm-es kivitelben vásárolhatók meg. Az otthoni edzőtermek általában 30 mm átmérőjű súlyzórudakkal vannak felszerelve, míg az edzőtermek és fitnessközpontokban megtalálható súlyzórudak átmérője 50 mm. Ügyelni kell a rudak és súlytárcsák átérőjének illeszkedésére.

A súlyzórúd görbülete (alakja) – álló helyzetű súlyemelés és fekvenyomás gyakorlatának végzéséhez a klasszikus, egyenes, görbületmentes súlyzórudak használata az ideális. Görbülettel ellátott súlyzórudak használata elsősorban tricepsz és egyéb speciális gyakorlatok végzésénél elterjedt.

A rögzítés típusa – biztonsági rögzítőgyűrűk, csavarok és gyorszáras rögzítők segítségével. Bővebb információt a súlyrögzítés lehetőségeiről az e - shop Testépítés - Súlyzórudak - Kiegészítők kategóriájában.

Mi alapján válasszunk súlytárcsákat?

Az egy vagy kétkezes súlyzókkal végzett edzések elengedhetetlen kellékei a súlyzótárcsák. Megválasztásukhoz a következőket vegyük figyelembe:

Típusai - jellemzően gumi, univerzális acél és speciális vinyl borítású súlytárcsák használatosak, 25, 30 vagy 50 mm - es méretekben. Megválasztásuknál a tárcsák súlyait és színeit vesszük figyelembe. Bizonyos súlytárcsák ergonomikusan formázott felülettel vannak ellátva, ami lehetővé teszi a könnyebb megmarkolást a klasszikus súlytárcsákkal szemben. 

Praktikus és gazdaságos választás az inSPORTline CEM 2 × 1.25-15 kg cementtöltésű súlytárcsa szett, illetve bicepsz és tricepsz erősítéséhez egy vagy - kétkezes súlyemeléshez egyaránt tökéletes ERGO tárcsák, belső markolattal ellátva.

Kitöltőanyaga - különbséget teszünk acél és cementkitöltésűek között. Mindkét típus nagyon tartós, kopás - és terhelésálló. Az otthoni edzőtermek elengedhetetlen, tökéletes kielégítői.

Honlapunkon egy helyen megtalálsz mindent a súlyemeléssel, súlyokkal való otthoni és edzőtermi edzéshez egyaránt.


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél