Vissza

Összehasonlított termékek

A jógázástól lefogyhatok? – 3+1 kérdés a jógáról, amit érdemes tisztázni

Ebben a cikkünkben a jógázás testsúlyra gyakorolt hatását járjuk körbe.

A jógázástól lefogyhatok? – 3+1 kérdés a jógáról, amit érdemes tisztázni
A jógázástól lefogyhatok? – 3+1 kérdés a jógáról, amit érdemes tisztázni
  1. A jógázástól lefogyhatok?

Ha azzal a motivációval kezdenél el jógázni, hogy lefogyj, akkor a bikram jóga, a forró jóga vagy más trendi, leginkább dinamikus elemeket tartalmazó jógaórákra érdemes járnod, máskülönben könnyen csalódásba és kiábrándulásba torkollhat a próbálkozásod. Ha viszont azzal a célkitűzéssel indulsz el az úton, hogy rövid és hosszú távon is egészséges légy, és elég kitartó vagy, akkor többek között a súlyvesztést, tested átalakulását, megerősödését és ellenállóbbá válását is a jóga mint életforma hozadékaként könyvelheted el.

Már azzal is sokat tehetsz testi és lelki jóllétedért, ha mindennap elvégzel 6 kör napüdvözletet – ami egyébként mindössze tíz percet vesz igénybe –, hiszen ez a jól ismert és közkedvelt mozgássor, amellett, hogy felpezsdíti a vérkeringést, átmelegíti a testet, nyújtja és erősíti az izmokat, a gerincet is alaposan átmozgatja. Márpedig a gerinc rugalmassága kulcstényezője a szervezet egészséges működésének. A hagyományos jóga célja tulajdonképpen minden szerv egészségének helyreállítása és megőrzése, nem pedig az izmok minél látványosabbá tétele. Éppen ezért nemcsak a végtagokra irányul – mint a nyugati testkultúrák –, hanem elsősorban a gerincre, valamint a létfontosságú belső szervekre és mirigyekre. Ezeknek egészséges állapota pedig automatikusan hozza magával az esztétikus külsőt. Biztatóan hangzik, ugye?

  1. Akkor hagyjam abba a futást?

Eszünk ágában sincs lebeszélni bárminemű mozgásról, sőt! Mindaddig, amíg nem terheled túl a szervezeted (legyen szó az ízületek vagy a szív egészségéről), nyugodtan végezz bármilyen mozgásformát, ami csak jólesik, amit szeretsz csinálni, és ami valóban jót tesz a testednek és lelkednek. A lényeg az egyensúly megtalálása és fenntartása, amiben a jóga óriási segítséget nyújt mindenki számára.

  1. Biztonságos jógázni terhesség alatt?

Több kutatás, köztük a Brown Egyetem Alpert Orvosi Fakultásának egy 2015-ös tanulmánya szerint  a terhesség idején végzett jóga nemcsak biztonságos a várandós anya és a baba számára (ahogy azt a magzati szívfrekvencia mérésével kimutatták), de jótékony hatású lehet a magzatra és az anyára a várandósság alatt, valamint a vajúdás és szülés folyamán és után is. Kisebb volumenű tanulmányok azt is kimutatták, hogy a terhesség alatt a jógának az alábbi jótékony hatásai lehetnek: 

  • csökkenti a medence fájdalmait és a terhességgel járó kényelmetlenségeket,
  • enyhíti a stressz, a depresszió és a szorongás tüneteit,
  • csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét,
  • növeli az optimizmust, a tettrekészséget, a jóllétet,  a szociális támogatottságot,
  • valamint növeli a születési súlyt – azáltal, hogy csökkenti a koraszülés esélyét.


Megjegyzés:
Ha várandós vagy, légy körültekintő a teljes fordított pózoknál, különösen, ha nincs gyakorlatod ezekben. Gondosan végezz vagy kerülj el mindent, ami nyomást helyez a hasra (például a sáskaállás vagy a hastájék szélsőséges aktivitásával járó tevékenységek). Kerüld el a has jelentős mértékű nyújtását (pl. kerékállás), ne maradj túl hosszasan hanyatt fekve a terhesség kései fázisában, és ha kényelmetlen, inkább feküdj az oldaladra egy párnával a lábad között, vagy polcold fel a tested.

  • 1: A forró jóga tényleg rugalmasabbá tesz?

Végezetül romboljunk le egy, a forró jógával kapcsolatos mítoszt, ha már szó esett erről a módszerről a bevezetőben. A közhiedelem szerint a forró jóga gyakorlása rendkívül rugalmassá tesz. Igen ám, de csak pillanatnyilag – azt, hogy később mennyire vagyunk rugalmasak, nem szükségszerűen befolyásolja. A forró jógán alkalmazott magasabb hőmérséklet megemeli az anyagcsere sebességét, aminek hatására a szövetek gyorsabban melegednek fel, és így hatékonyabban nyúlunk meg. Óvatosnak kell lennünk azonban, ugyanis bár a melegebb környezetben végzett gyakorlás megkönnyíti, hogy izmainkat, a normál nyújtási tartományuknál jobban is megnyújtsuk, ez azonban izomkárosodáshoz vezethet.

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél