Vissza

Összehasonlított termékek

Ennyi mindenre használhatsz egy bordásfalat

Kis helyet foglal és számtalan módon bevethető a test fejlesztésére. Ha kíváncsi vagy, mi mindent kezdhetsz egy bordásfallal, ez a cikk neked szól. 


 

Ennyi mindenre használhatsz egy bordásfalat
Ennyi mindenre használhatsz egy bordásfalat

 A tornatermek és testnevelésórák egyik nélkülözhetetlen és igen sokoldalúan használható elemét, a bordásfalat egy svéd tanárnak, Per Henrik Lingnek köszönhetjük. A 18. és 19. század fordulóján élt Ling utazásai során nemcsak a vívás csínját-bínját sajátította el, de komolyan érdeklődni kezdett a gimnasztika iránt, főleg miután felfedezte, hogy annak mennyi pozitív hatása van az egészségi állapotára: többek között az ízületi gyulladását is különböző tornagyakorlatokkal enyhítette. Ling végül orvosi diplomát szerzett és elismert mozgásterapeura lett, az ő nevéhez fűződik többek között a svédmasszázs feltalálása, valamint a gimnasztika bevezetése az oktatásba, továbbá számos tornaszer, így például a jó öreg bordásfal ötlete is az ő fejéből pattant ki. És hogy mi mindent tud egy bordásfal – pontosabban mi mindent kezdhetünk vele?

Egy klasszikus bordásfallal hatékonyan javíthatjuk a testtartásunkat, fejleszthetjük a az egyensúlyunkat és a koordinációnkat, növelhetjük az ízületeink hajlékonyságát és mobilitását, valamint sokoldalúan erősíthetjük a fő izomcsoportokat. (Egy rögzített húzódzkodórúddal ellátott bordásfallal pedig még sokoldalúbban.) Az egyszerű, ugyanakkor a gerincet alaposan megnyújtó függeszkedéstől kezdve az olyan összetett saját testsúlyos gyakorlatokig, mint a zászlótartás, egy csomó lehetőség rejlik a svédlétrában, de azért gerincferdüléssel lehetőleg ne állj neki gimnasztikázni egy ortopéd szakorvos beleegyezése, illetve gyógytornász felügyelete nélkül. 

Erősödni, izmosodni vágyóknak jó hír, hogy a saját testsúllyal végzett alapgyakorlatoknak is számtalan variációja kivitelezhető a bordásfalon, a változatosság pedig azért olyan fontos, mert minél több szögből ér egy izmot terhelés, annál jobban fejlődik – és annál könnyebb lesz az adott izom dinamikus erejét, maximális erejét, gyorsaságát és állóképességét is növelni.

Bolgár guggolás, fekvőtámasz, bicskafekvőtámasz, térdfelhúzás függeszkedésben, lábemelés ülőtartásba, lábemelés V-tartásba, vádlierősítés, hídtartás, mérlegállás, statikus gyakorlatok, fel-le ugrások – csak néhány példa arra, hogy mennyiféle módon fejlesztheted a tested egy bordásfal segítségével. Ülő életmódot folytatóknak külön jó hír, hogy az esetükben nagy valószínűséggel elhanyagolt stabilizáló mélyizomzat, ismertebb nevén core is sokkal hatékonyabban és biztonságosabban edzhető a bordásfalon kivitelezhető gyakorlatok révén, mint a kevésbé gerincbarát felülésekkel. 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél