Vissza

Összehasonlított termékek

Unod az edzésrutinodat? Dobd fel hulahoppozással!

Kezd túlságosan monotonná válni az edzésrutinod, vagy csak szeretnél kipróbálni egy új mozgásformát, amivel nevetve fejlődhetsz? Akkor ez a cikk neked szól.

Unod az edzésrutinodat? Dobd fel hulahoppozással!
Unod az edzésrutinodat? Dobd fel hulahoppozással!

A hulahoppkarika nem csak a gyerekek játéka, és nem is csak cirkuszi mutatványosok használhatják azt közönségük ámulatba ejtésére.

Ezzel az egyszerűen nagyszerű gimnasztikai eszközzel remekül fejlesztheted a has-, a hát- és a csípőhajlító izmokat, ráadásul a vérkeringésedre, a veseműködésedre és a testtartásodra is kedvező hatással lehet a hulahoppozás.  A tapasztalt karikások szerint napi 15 perc edzés már néhány hét alatt észrevehető változásokat eredményez mind a testösszetételben, mind a használója közérzetében. És a legjobb az egészben, hogy csak egyszer kell beruházni rá, onnantól kezdve pedig csakis rajtad áll, hogy mikor, hol, kivel, mennyit és hogyan karikázol. Ha azt hitted, hogy csak a nők körében igazán népszerű ez az eszköz, akkor lesd meg például Kendrick Masont, aki a képkockák tanúsága szerint már nem kispályás a műfajban.

Mint az a hulahopp.hu oldalán olvasható, a karikát már az ókori egyiptomiak és görögök is használták, először szőlővesszőből, bambuszból, majd később fémből és fából készítették. Az angolok pedig a 14. században kezdték el szív- és érrendszeri problémák gyógyítására alkalmazni. A nevét egy hawaii táncról, a huláról kapta a 18. században, de piaci forgalomba csak később, a 20. században került. A hulahoppkarikák sajátosságairól később is lesz még szó, de most azt nézzük meg, hogy mi mindent nyerhetsz azzal, ha rendszeresen hulahoppozol is a fő mozgásformád mellett.

Érvek a hulahoppozás mellett

Kellemes kardióedzés

Az összetett izommunka révén a hulahoppozás serkenti a vérkeringést, erőteljesebb munkára ösztönzi a szívet és fokozza az izmok vérellátását, a pulzust pedig 150 feletti értékre is növelheti, mindennek köszönhetően folyamatos gyakorlás mellett javul a kardiovaszkuláris állóképesség.
Az American Council on Exercise adatai szerint a hulahoppozás nagyjából olyan mértékben égeti a zsírt, mint a közepes intenzitású aerob mozgásformák, beleértve a táncot, a kardio kick-boxot és a boot-camp jellegű edzéseket. Egy átlagos, 30 perces hulahoppedzéssel mintegy 200 kilokalóriát égethetünk el.

Kiváló core- és comberősítő módszer

 A szív- és érrendszer fitneszszintjének növelése mellett a hulahoppozás a stabilizáló mélyizomzatot, azaz a core-t is rendesen edzi, hiszen a karika mozgatása az alsó, a haránt és a ferde hasizmot is folyamatos összehúzódásra készteti.
Ha tehát azt hitted, hogy csak a haspréstől és annak társaitól lehet feszes, kockás hasad, akkor egyrészt itt a nagy lehetőség, hogy más módon is fejleszd a hasizmokat, másfelől fontos megjegyezni, hogy helyi zsírégetés nem létezik, azt tehát ne várd, hogy a hulahoppozástól – vagy felülések százaitól – majd leolvadnak a hasadról a zsírpárnák. Nem önmagában egy-egy gyakorlattól lesz szép tónusos a test, hanem a rendszeres edzés és a megfelelő étrend kombinációjától.
A core izmok mellett egyébként a farizmok, a négyfejű combizom és a combhajlítók is keményen dolgoznak, bónuszként pedig javul a csípő mobilitása és a derék felxibilitása is. Megéri, nem igaz?

Fejleszti az egyensúlyt 

Az agyunk, idegrendszerünk és izmaink folyamatos csapatmunkáját megkövetelő egy helyben és folyamatosan végzett körzés a koordináció fokozatos fejlesztésére is alkalmas. Eleinte még lehet, hogy vad, erőteljes, kizárólag a lendületre alapozó mozgásokat végzel, ám ahogy egyre jobban kiismered a karika működési elvét, egyre finomabb mozdulatokkal leszel képes azt pörgetni magad körül. Ez is egy érezhető bizonyítéka a fejlődésnek. 
Csakúgy, mint ugrókötelezés során, az ismétlődő, ritmikus mozgásnak köszönhetően egyfajta meditatív állapotba kerülhetünk, ráadásul egy rakás endorfin is felszabadul a szervezetünkben a móka hatására, így már néhány perc gyakorlás is feltölt, testileg és lelkileg egyaránt.

Javítja a testtartást

A mai elkényelmesedett világban, amikor napi rutinunk jókora részét a képernyők előtt görnyedés teszi ki, nem ritka jelenség az előreeső nyak és vállak és a hanyag S-tartás,  amelyek az átmeneti hátfájdalmak mellett hosszú távon komoly gerincbántalmakhoz is vezethetnek.
A hulahoppozás remek ellenszere lehet a görnyedt tartásnak, hiszen gondolj csak bele: amint egy kicsit is görbül a hátad és előreesnek a vállak, a karika lepottyan. A sikeres pörgetés érdekében kénytelen vagy a magasba emelni a karokat, megfeszíteni a core- és a farizmokat, egyenesen tartani a fejed és az egész felsőtested, valamint enyhén kiemelni a mellkasod, ezáltal a lapockák szépen besimulnak a gerinchez. Nagyjából ez lenne a normális testtartás, ami nem mellesleg az agy vérellátását is fokozza és még az emésztésnek is jót tesz.

Ingyen masszázs

Az már csak hab a tortán, hogy miközben alaposan megdolgoztatja, egyúttal el is lazítja az alsóhát izmait a hulahoppozás, hiszen annak használata felér egy kellemes derékmasszázzsal is. Ráadásul ma már masszázspontokkal ellátott hulahoppkarikák is kaphatók, ilyen például az inSPORTline Weight Magnetic karikája.

Meghoztuk a kedved a hulahoppozáshoz? Akkor most jöjjön néhány hasznos tanács az eszközbeszerzéshez és a technika elsajátításához.

Az alapokat érdemes egy nagyméretű és kis súlyú karikával elsajátítanod – hiszen ezeket a legkönnyebb hajtani –, s ha azt már magabiztosan használod, akkor beruházhatsz egy nehezebb darabra, vagy olyanra, aminek akár variálhatod is a súlyát. És mielőtt arra panaszkodnál, hogy egy hulahoppkarikát nem lehet kényelmesen hordozni, megnyugtatunk: egyre nagyobb a választéka a pillanatok alatt szétszedhető és összeszerelhető karikáknak, amik így simán elférnek a sporttáskádban.


Tippek a technika elsajátításához:

A bő ruházat akadályozhatja a karika útját, ezért lehetőleg passzentos öltözékben gyakorolj. Megjegyzés: a szabadon hagyott derékrész (helló haspóló, sportmelltartó és társaik!) lehetővé teszi, hogy jobban „tapadjon” a karika.

Így csináld:

  1. Állj vállszéles terpeszbe úgy, hogy az egyik lábfejed néhány centivel előrébb legyen, mint a másik. Ha az óramutató járásának megfelelő irányba, azaz jobbra hajtod a karikát, akkor a bal lábad legyen elöl, hogy a bal csípődön megtámaszthasd a forduló karikát. Ha pedig a másik irányba indulsz, akkor a jobb lábad legyen elöl, a másik egy kicsivel mögötte.

  2. Tartsd úgy a karikát, hogy annak hátulsó íve szorosan illeszkedjen a derekadhoz,

  3. Egyenesítsd ki a hátad, nyisd a mellkasod, és fesztítsd meg a has- és farizmokat. 

  4. Kisebb lendülettel indítsd el a karikát, majd kapd el az elöl lévő csípőddel és finom előre-hátra irányú csípőmozgással tartsd mozgásban az eszközt. (A csípővel soha nem körkörös, hanem előre-hátra irányú ringó mozdulatokat végzünk. A karodat tartsd a törzsed mellett könyökben behajlítva, és a körzések közben finom kis könyök-hátrahúzásokkal igazítsd a törzsed helyzetét. Ha a karika elöl jár, hátrafelé indul a könyök, majd visszaenged.

  5. Ne ess kétségbe akkor sem, ha a karika elkezd lassulni és lefelé csúszni: ilyenkor hajlítsd be a térded annyira, hogy a csípőd vonala újra a karika alá kerüljön, és egy gyors mozdulattal a lendítsd azt a csípőddel felfelé, majd a térdedet kinyújtva egyenesedj fel a kiindulóhelyzetbe. Amint rátalálsz a megfelelő ritmusra, a karika pályán tartása már sima ügy lesz.


Ha az alapokat már elsajátítottad, akkor növelhetsz az intenzitáson például a karika forgásirányának megváltoztatásával, kisebb kézisúlyzók bevonásával vagy néhány trükk elsajátításával. Próbálj meg például hulahoppozás közben kitörést vagy guggolást végezni. Izgalmas, kihívásokkal teli testfejlesztés és önfeledt szórakozás – ezt várhatod a hulahoppozástól. Jó gyakorlást!

 

Hasonló kategóriák

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél