Vissza

Összehasonlított termékek

Hogyan válasszunk megfelelő elektromos kerékpárt?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos kerékpárt?
Az elektromos kerékpárt a férfiak és nők egyaránt egyre többen használják mint kényelmes utazási lehetőség, mint hatékony kardio edzés. Ezért fontos, hogy ne becsüljük alá  a megfelelő elektromos kerékpár kiválasztását. A mi tanácsaink alapján megtudják, hogyan kell helyesen kiválasztani az elektromos kerékpárt.

Hogyan válasszunk megfelelő elektromos kerékpárt?
Hogyan válasszunk megfelelő elektromos kerékpárt?

Kezdésként nézzük, mi is az az elektromos kerékpár, és hogyan működik.

Elektromos motor egy hagyományos kerékpáron. Ez az elektromos meghajtás képes kiegészíteni a pedálozás közben kifejtett erőt. Ez lehetővé teszi, hogy a kerékpározás kényelmesen, egyszerűen és könnyedén menjen. A legnagyobb különbséget az veheti észre, aki kerékpározott már dombos terepen. A rásegítés erősségét a kormányon elhelyezett vezérlővel tudjuk szabályozni, normál úton például a 3-5 fokozatot ajánljuk. Persze teljesen ki is kapcsolja az elektromos rásegítést, és használhatja a kerékpárt, mint egy hagyományos kerékpárt.


Milyen típusú elektromos kerékpárt válasszak?

Városi elektromos kerékpár - ez a kerékpár alkalmas idősebbeknek és rövidebb utazáshoz

A városi elektromos kerékpárok szerkezete a gyakori rövidebb utakra van optimalizálva, mint például az alacsony vázszerkezet, ami biztosítja a könnyű fel- és leszállást a kerékpárról, vagy a gazdag felszereltség, ami segíti a biztonságos vezetést a városi közlekedésben. Hasonlóképpen a városi elektromos kerékpárok alkalmasak mindazok számára, akik gyakran mozognak a városban, és élvezni szeretnék a kényelmes utazást. Fontos része az elektromos kerékpároknak a kiegészítők széles választéka, amelyek között megtalálhatóak sárvédők, lámpák vagy különböző kosarak. Ezek felhasználásával hatékonyabbá, és így számunkra hasznosabbá tehetjük a kerékpárt. Így maximálisan élvezheti a kényelmes utazást, akár munkahelyre, iskolába vagy áruházba. A helyközi utazás még soha nem volt ilyen egyszerű!
 

Trekking elektromos kerékpár - ez a kerékpár alkalmas hosszabb utazásokra mérsékelt terepen vagy aszfalt úton.

Ezek az elektromos kerékpárok tökéletesen megfelelnek családi kirándulásokhoz, ahol szeretné, hogy összehangolják a teljesítményt a gyengébb tagokkal. Ezek az elektromos kerékpárok is a gazdag kiegészítő kínállattal rendelkeznek.
Jelenleg azonban elkezdett terjedni a trekking elektromos kerékpár a kardio edzést végzők körében is. A változtatható rásegítésnek köszönhetően be tudjuk állítani az ellenállást, azt optimális pulzusszám eléréséhez és így a zsírégetéshez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a dombokon-hegyeken is egyenletes sebességel tudunk haladni. Így a zsírégetés egyszerűbb és hatékonyabb, mint a klasszikus kerékpárok esetében.
 

Elektromos hegyikerékpárok - megfelelő a dombokra, hegyekre és terepre.

A hegyi elektromos kerékpárok, más néven off-road elektromos kerékpárok  jellemzője a tartós kialakítás, nagy teljesítményű motor, amely segít még a legnehezebb terepen is. Fontos az is,hogy hegyi kerékpároknál megmaradjon a megfelelő egyensúly, ezért az akkumulátor a legtöbb esetben közvetlenül a váz alatt helyezkedik el. Ugyanakkor így lehet elérni a kiválló aerodinamikai tulajdonságot és a jó megjelenést is. A hegyi elektromos kerékpárok jelentős változásokon mentek keresztül az utóbbi időkben. Képesek már megbirkózni nehéz hegyvidéki terepekkel is, így gyerekjáték lesz a kevésbé tapasztalt kerékpárosoknak is!
 

Akkumulátor - akkumulátor élettartam és a kapacitás?

Az akkumulátor a lelke az elektromos kerékpároknak. A típus és kapacitás azt jelzi, hogy mekkora az akku üzemideje, teljesítménye, vagy mi a teljes várható élettartalma. A különböző paraméterek mind fontosak, ezért nézzük őket külön:.

Az akkumulátor kapacitása:
A kapacitás nemcsak az egyik leggyakrabban említett paraméter, hanem az egyik legnagyobb változó is. A kapacitástól függ alapvetően, hogy mekkora távolság tehető meg az adott akkumlátorral, de nagyon sok függ a vezetési stílustól, a tereptől, a kerékpáros súlyától is. Ezért a valóságban a teljes körű kapacitás nem lehet mindig ugyanaz, a megadott paraméterek eltérhetnek a valóságtól. Ennek ellenére igyekszünk megadni a legfontosabb adatokat:

Számszerűen a megtett távolság az akku kapcitása szerint:

60-80 km-es - akkumulátor 9-10Ah
80-100 km-es - akkumulátor 11-12Ah
100-120 km-es - akkumulátor 13-14Ah
120 km-es hatótávolság és több - az akkumulátor kapacitása 15Ah és több

Az akkumulátor élettartama
Az elektromos kerékpárokban jelenleg  az új, modern lítium akkuk, ún. Li-Pol, Phylion vagy Li-lon találhatók meg, amelyek a kereskedelemben legelterjedtebb típusú akkuk. Jellemzőjük a különösen jó súlyarány, kapacitás, a tartósság és a kedvező ár. Normál feszültsége az akkumulátornak 36V. Az akkumulátor élettartama attól függ, hogyan használják fel, illetve hogyan töltik. Mindenesetre, azt mondhatjuk, hogy az akkumulátor élettartama mintegy 20.000 - 30.000 km, időtartama 4-8 év használat, vagy 800 - 1000 töltési ciklus.

További tények az elektromos kerékpárok akkumlátorairól:
50%-os feltöltéssel a kapcitás kb 1-1,5 óra
100%-os feltöltéssel a kapacitás kb 3-4 óra

Ha nem használja az akkumulátort, az akkor is hamar lemerül!
 

A helyes akkumulátor használat:
Annak érdekében, hogy az akkumulátor élettartama minél tovább tartson, szükséges, hogy megfelelően használjuk. A lítium elemek nem érzékenyek a töltésre, tehát nem kell őket első töltéskor "formázni", nem szükséges az akkut teljesen lemeríteni, vagy teljesen feltölteni, sőt! javasolt az akkut töltőre helyezni, mikor az akku töltöttsége 25% alá merül. Viszont ezek az akkuk a hőmérsékletre nagyon érzékenyek. Ne tegyük ki az akkut fölöslegesen 35C feletti, vagy 0C fok alatti hőmérsékletnek. Ha hosszabb ideig nem használjuk az akkut, akkor is érdemes hűvösebb helyen tárolni. Ezek a tényezők, illetve a használat intenzitása is befolyásolja az akkumulátor élettartamát.

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél