Vissza

Összehasonlított termékek

A rezisztens streching

Az "ellenállásos nyújtás" (angolul: "resistance stretching") elnevezésű edzésmódszer elsősorban Bob Cooley nevéhez fűződik, aki ezt az 1990-es években dolgozta ki. A rezisztens streching célja, hogy javítsa az izmok rugalmasságát és hajlékonyságát, javítsa az izomerőt és az állóképességet. 

A rezisztens streching
A rezisztens streching

A passzív nyújtás és az izom-ellenállás kombinációját alkalmazza, hogy javítsa az izom teljesítményét és hajlékonyságát. A rezisztens streching során az izmok passzívan vannak megnyújtva, (Passzív nyújtás: azaz társ vagy valamilyen külső erő (pl. gravitáció, súly) segítségével történik.) majd az izom összehúzódásával ellenállást hozunk létre, amely hatására az izom tovább megnyúlik, tehát a célja az izmok fokozatos nyújtása és erősítése a nyújtás során alkalmazott ellenállással.
Ez izomzat tágulási képességén alapul, amely lehetővé teszi az izmok fokozatos nyújtását és erősítését az ellenállás növelésével. Vagyis az izmok fokozatos nyújtása és erősítése alkalmazott ellenállással.
A rezisztens strechingről számos tanulmány készült, amely a módszer hatékonyságát vizsgálja.
Bizonyították, hogy izmok hajlékonyságának javítására és az izomerő növelésére, csökkenti a sérülés kockázatát és az izomfájdalmat, javítja az ízület mobilizációját és javítja az izomtónust.

                   

Nézzük meg a gyakorlatban: 

Sima ellenállásos edzésnél (emeled a súlyt -bicepsz gyakorlat) az izomzat összehúzódása során az izomrostokban, az aktin és miozin fehérjékből álló myofibrillumokban történik egy olyan folyamat, amit a csúszó-filamentum elméletnek neveznek. Az aktin és miozin szálak egymásba kapcsolódva alkotják az izomrostokat, és az izomösszehúzódás során az aktin és miozin szálak elcsúsznak egymáson. Ezután a kötések (cross-bridge) aktiválódnak, így szűkül az izomrost és megtörténik az izomösszehúzódás. (behajlítottad a könyököd súlyzóval)

 

A rezisztens stretching során az izomot passzívan nyújtjuk meg, (fölfelé hátra kinyújtod a karod és itt kapja az ellenállást – súllyal vagy gumiszalaggal) majd az izom-ellenállás során az izom összehúzódik, de az aktív izomösszehúzódás nem teljes (mert nem hajlítod be a könyököd). Ebben az állapotban fognak az aktin és miozin szálak egymáson csúszni, ami lehetővé teszi az izom nyújtását és hajlíthatóságát.

Összességében a rezisztens stretching során az izmok passzív nyújtása és az aktív izom-ellenállás kombinációja segíti az aktin és miozin szálak közötti kötések csúszását, ami javítja az izom rugalmasságát és hajlását.

 

Mivel a rezisztens streching speciális technikákat és eszközöket igényel, a gyakorlatok elvégzése előtt javasolt szakember segítségét kérni. A módszer biztonságosabb tételéhez fontos, hogy a megfelelő technikákat alkalmazzuk, és hogy az edzéshez használt eszközök megfelelően legyenek kiválasztva és használva.

Extra segítség: 😊
Vegyünk egy dobójátékost, akinek a dobás pillanatában kell a legnagyobb erőt kifejtenie. A dobás pillanatában a karja a szeme elött van és a végponton fogja kiengedni a labdát.
Ezen a ponton ő szuper erős. 

De mi van akkor, amikor a hátrafeszített állapotban a dobás megkezdésekor éri őt traumás hatás (másik játékos kiütné a kezéből a labdát, vagy a kezdő pontban kapja el a becsapódó labdát). A legtöbb játékos pontosan ebben a pontban sérül le még a mai napig is. Ugyanis itt a leggyengébb. Az izom megnyújtott állapotában -sajnos sosem volt edzve-. Tehát a rezisztens streching pontosan ebben az állapotában fogja segíteni a sportolót, legyen szó bármilyen izomról is. 

 

Szelenge


 

Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél