Vissza

Összehasonlított termékek

Gyűrűgyakorlatokkal még hatékonyabban erősítheted a felsőtested

Mi a különbség a húzódzkodórúd és a tornagyűrű között? Ránézésre is elég sok, de a testfejlesztés szempontjából leglényegesebb eltérés az, hogy instabil eszköz lévén a tornagyűrű intenzívebb munkára fogja az izomrostokat, és az egyensúlyt is remekül edzi.

Gyűrűgyakorlatokkal még hatékonyabban erősítheted a felsőtested
Gyűrűgyakorlatokkal még hatékonyabban erősítheted a felsőtested


Ha tehát úgy érzed, megrekedtél, és a rúdon végzett őrszemhúzódzkodás is sima ügy már, akkor egy pár tornagyűrűvel újabb kihívások elé állíthatod magad. Természetesen a saját testsúlyos edzéssel most ismerkedők is rengeteget profitálhatnak a tornagyűrű használatából. Ne ijedj meg, kezdő szinten a gyűrűs edzések nem olyan mutatványokból állnak, mint amilyeneket a cirkuszi akrobatáknál, az olimpiai bajnok tornászoknál vagy a már tapasztalt street workout sportolóknál láthatsz. (A professzionális tornagyűrűkkel ellentétben egyébként a fitneszgyűrűket általában nem dinamikus lengőgyakorlatokhoz, hanem fizikailag komoly megterhelést jelentő saját testsúlyos gyakorlatok talajon vagy függeszkedő helyzetben történő biztonságos elvégzéséhez tervezték.)

A legjobb, ha az általános iskolai testnevelés órák élményeiből indulsz ki – akkor is, ha akkor nem te voltál a gyűrűk ura: legyen szó bármilyen új eszközről vagy edzésmódszerről, ha egy izgalmas kalandként tekintesz rá, nem pedig lehetetlen küldetésként, akkor a fejlődés szinte gyerekjáték lesz. Lehet, hogy eleinte bosszantani fog a remegés, amikor felhúzod és tartani próbálod magad a gyűrűn, de ehhez egyrészt elég hamar hozzá lehet szokni, másrészt minél ügyesebben mozogsz a gyűrűn és minél jobban erősödsz, annál kevésbé lesz részed remegő élményben. De nézzük meg részletesebben, mire számíthatsz, ha gyűrűgyakorlatokat is beiktatsz az edzésprogramodba. 

 

Ezek a gyűrűgyakorlatok előnyei

A gyűrűgyakorlatok hatékonyan erősítik a felsőtestet, azaz a core izmokat, a mellkast, a karokat, a vállakat és a hátat, továbbá növelik a markolóerőt – ami az erőedzések számos típusánál nagyon jól jön –, miközben a mozgékonyságot és az egyensúlyt is remekül fejlesztik. 

Funkcionális szemléletű edzés lévén a gyűrűzés nagyszerű kiegészítője lehet bármilyen mozgásformának, nem mellesleg a szálkás fizikum eléréséhez is nagyban hozzájárul. Ne feledd, hogy a túl nagy izomtömeg kontraproduktív lehet az testfejlesztésben, a saját testsúlyos gyakorlatokkal azonban úgy növelheted az izomerődet, hogy hatalmas izomtömeg helyett definiált, tónusos izomzatod lesz. 

Nézd csak meg a tornászokat: erősek, fürgék, robbanékonyak és a zsírmentes izomtömegnek köszönhetően természetesen formás testük van. Ez pedig többek között annak is köszönhető, hogy a gyűrűn végzett mozdulatok nem izolált, hanem együttes munkavégzésre késztetik az izmokat és az ízületeket. 

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a fitneszgyűrűk szabadon mozognak, a „lefelén” kívül tulajdonképpen minden irányban, a stabil testhelyzet kialakítása és az egyensúly fenntartása ezért komoly mentális összpontosítást és összetett neuromuszkuláris munkát igényel. Ha összemérnéd a statikus rúdon való húzódzkodást a gyűrűn való húzódzkodással, egyből érezni fogod a különbséget: utóbbi sokkal megterhelőbb és fárasztóbb feladat. Ezért is annyira hatékony. 

A gyűrűknek ez a „függetlenül mozgó” jellege azt is jelenti, hogy a számunkra lehető legtermészetesebb módon végezhetjük el a különféle mozdulatsorokat, anélkül, hogy egy fix ponton kellene rögzítenünk a testhelyzetünket vagy a fogásunkat. Ez pedig egyrészt az ízületek kímélése szempontjából lényeges tényező, másrészt azért, mert egy-egy, számunkra kényelmesebb pozícióban több ismétlést is képesek lehetünk végrehajtani egy gyakorlatból, mint a statikus húzódzkodó rúdon. 

Mindemellett a rendszeres gyűrűzés sokkal hajlékonyabbá és mozgékonyabbá is tesz, ezért nagy előnyére válhat a rendszeres gyűrűzés mint keresztedzés azoknak, akik többnyire súlyzós edzéseket végeznek. Amellett, hogy a vállízületek magas szintű mobilitása révén nagyobb eséllyel előzhetők meg a súlyzózás során előforduló sportsérülések, az erős core és hátizmok, valamint a fejlett egyensúly, amit a gyűrűzéssel elérhetsz, sokkal hatékonyabbá is teszik a súlyemelést. 

 

Milyen gyakorlatokat végezhetsz a gyűrűn? 

Egészen más élmény a felhúzást, a tolódzkodást, illetve az őrszemhúzódzkodást instabil eszközön végezni, nem beszélve az olyan haladó szintű, összetett gyakorlatokról, mint a függőmérleg vagy a támaszmérleg különböző variációi. 

De ne szaladjunk ennyire előre. 

Kezdőknek először is függeszkedő helyzetben végzett lapockasüllyesztést és -emelést, valamint a gyűrűn „támaszkodást” kell elsajátítaniuk. 

Ha az alapok megvannak, akkor jöhet a felhúzás, az ereszkedés, a tolódzkodás és társaik. Ugye, mennyivel sokoldalúbb így az edzés? 

 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél