Vissza

Összehasonlított termékek

Mi a Nordic Walking és miért olyan hatékony?

Mi a Nordic Walking?
A Nordic Walking hagyományos gyaloglás speciális botokkal, melyek hasonlóak a sí- vagy sífutó botokhoz. A Nordic Walking nagyon egyszerű mozgásforma, de nagyon hatékony módja annak, hogyan tartsuk meg erőnlétünket, égessük el felesleges kilóinkat, mindemellett kellemes pillanatokat töltve akár barátainkkal a természetben. 

Mi a Nordic Walking és miért olyan hatékony?
Mi a Nordic Walking és miért olyan hatékony?

Hol keletkezett a Nordic Walking?

A Nordic Walking, magyarul északi gyaloglás, síjárás, egy fiatal sportág, mely a nyolcvanas években keletkezett Finnországban. Eredetileg a Nordic Walking szezonon kívüli edzéslehetőségként keletkezett a sífutók számára. Finnországból először a skandináv államokban terjedt el (ezért is nevezik északi gyaloglásnak). Egyszerűsége és hatékonysága miatt azonban hamar elterjed Európa-szerte. Különösen nagy közkedveltségnek örvend a német felföldeken, de a csehek is egyre inkább ráéreznek az ízére.

Kik számára alkalmas a Nordic Walking?

Egyszerűsége és alacsony költségigénye, de főleg hatékonysága miatt ez a sport gyakorlatilag mindenki számára alkalmas, a gyermekektől az idősekig, a túlsúlyosak, és azok számára, akik inkább erősíteni szeretnének, a csúcssportolóktól az egész nap irodában ülőkig.

Miért használjuk a Nordic Walking-hoz botokat?

A botok segítségével gyalogolva 40 százalékkal több kalóriát égetnek el, mint a hagyományos gyaloglással, illetve leveszi a terhelés egy részét a lábakról és az ízületekről, azzal hogy egyenletesen oszlatja el a testen.

Amennyiben a Nordic Walking-hoz megfelelően használja a botokat, nagyobb erőfeszítés nélkül megsokszorozza a gyaloglás hatását. A karok és lábak megfelelő egyenletes munkájával 600 izmot vonunk be, tehát izomzatunk 90 százalékát. A pulzusfrekvencia ezalatt olyan szinten marad, ahol az ember kényelmesen érzi magát. Ilyen mozgás mellett akár 400 kalóriát is elégethet óránként.

 

A Nordic Walking során több izmot vonunk be, több kalóriát égetünk el!

A Nordic Walking során teljes izomzata 90%-át vonja be. A hagyományos gyaloglás során csupán az alsó végtagokat, és részben a felsőtestet vonja be. A fő különbség abban van, hogy a Nordic Walking-hoz a karjait is használja, és ezzel gyakorlatilag az egész felsőtestet bevonja a mozgásba. Továbbá a csípő előre mozgatásával automatikusan meghosszabbodik a lépés hossza és növekszik a gyaloglás sebessége. Ezért a hagyományos gyaloglással óránként kb. 800-1000 kJ-t égetünk el, míg a Nordic Walking-gal akár 1300 kJ-t. A gyaloglás során azonban nem az elégetett kalóriák abszolútértéke a legfontosabb, hanem a mozgás egyenletessége. Rövid séta során botok nélkül ezért automatikusan nem jöhet létre aerob-hatás. Egyszerűen mondva, a hagyományos gyaloglás során nem szaporodik a légzése, nem izzad meg, nem éget kalóriát.

A Nordic Walking egészséges

Nordic walking- számos pozitív hatással van az ember egészségére:

 1. A felsőtest a Nordic Walking során átveszi a lábak munkájának akár 30 százalékát könnyítve azt, aminek jelentősége főleg a túlsúlyosoknál jelentkezik. A botok használata csökkenti a boka, térd, és csípő terhelését így azok nincsenek megterhelve. Ennek köszönhetően a Nordic Walking-ot ízületi gondokkal élő személyek is űzhetik. Ezért a Nordic Walking gyakran mint rehabilitációs vagy gyógyeljárásként is használatos.
 2. A botokkal végzett északi gyaloglás erősíti nem csak a derék, hanem a hát, nyak és váll izmait is, így javítva a testtartást. Ez enyhíti és megszüntetheti a hát fájdalmakat.
 3. A felsőtest bevonásával növekszik a pulzusfrekvencia, javul a szívműködés és a vérkeringés.
 4. A botok használatával folyamatosan váltakozik a kar- és vállizomzat megfeszülése és ellazulása, ezzel növekszik az egész felsőtest vérellátása.
 5. A karok megtámasztásának köszönhetően a Nordic Walking csökkenti a sérülések, megcsúszások, rándulások, esések lehetőségét.

Hogyan válasszunk helyesen Nordic Walking botokat? Mit kell mérlegelnünk a Nordic Walking botok kiválasztásakor?

Néhány kezdő úgy gondolja, a Nordic Walkinghoz bármilyen bot, akár síbot, vagy sífutó bot is használható. Azok azonban a Nordic Walkinghoz teljesen alkalmatlanok. A Nordic Walking számára speciális botokat fejlesztettek ki:
A túrabotok a felső részen speciális markolatokkal vannak ellátva.
 1. A Nordic Walking túrabotok többnyire a jobb és bal kézhez vannak igazítva.
 2. A Nordic Walking túrabotok alsó részén, az eltérő terephez igazítható cserélhető fejek vannak.
 3. A Nordic Walking túrabotok többnyire speciális könnyített anyagúak, alumíniumból készültek, vagy karbonszálasak.
 4. A Nordic Walking botok többnyire teleszkóposak, két vagy három szekciósak (ez amiatt is praktikus, mert összecsukva a hátizsákban is elférnek)
 5. A Nordic Walking túrabotok hossza többnyire állítható. A bot helyes hossza 0,68 szorosa a túrázó magasságának. Ideális esetben az egyenesen álló bottal a test mellé helyezett alkar és felkar derékszöget zár be.
 6. A Nordic Walking túrabotok többnyire rugalmasak – tompítja a becsapódásokat ezzel kíméli ízületeit.

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél