Bevezető > Mi a Nordic Walking?

Mi a Nordic Walking?

Mi a Nordic Walking?

Severská chůze

A Nordic Walking hagyományos gyaloglás speciális botokkal, melyek hasonlóak a sí- vagy sífutó botokhoz. A Nordic Walking nagyon egyszerű mozgásforma, de nagyon hatékony módja annak, hogyan tartsuk meg erőnlétünket, égessük el felesleges kilóinkat, mindemellett kellemes pillanatokat töltve akár barátainkkal a természetben. A Nordic Walking-ot egész évben, bármilyen korosztály és gyakorlatilag bárhol űzheti – sík terepen vagy a hegyekben.

Hol keletkezett a Nordic Walking?

A Nordic Walking, magyarul északi gyaloglás, síjárás, egy fiatal sportág, mely a nyolcvanas években keletkezett Finnországban. Eredetileg a Nordic Walking szezonon kívüli edzéslehetőségként keletkezett a sífutók számára. Finnországból először a skandináv államokban terjedt el (ezért is nevezik északi gyaloglásnak). Egyszerűsége és hatékonysága miatt azonban hamar elterjed Európa-szerte. Különösen nagy közkedveltségnek örvend a német felföldeken, de a csehek is egyre inkább ráéreznek az ízére.

Kik számára alkalmas a Nordic Walking?

Egyszerűsége és alacsony költségigénye, de főleg hatékonysága miatt ez a sport gyakorlatilag mindenki számára alkalmas, a gyermekektől az idősekig, a túlsúlyosak, és azok számára, akik inkább erősíteni szeretnének, a csúcssportolóktól az egész nap irodában ülőkig.

Miért használjuk a Nordic Walking-hoz botokat?

A botok segítségével gyalogolva 40 százalékkal több kalóriát égetnek el, mint a hagyományos gyaloglással, illetve leveszi a terhelés egy részét a lábakról és az ízületekről, azzal hogy egyenletesen oszlatja el a testen.

Amennyiben a Nordic Walking-hoz megfelelően használja a botokat, nagyobb erőfeszítés nélkül megsokszorozza a gyaloglás hatását. A karok és lábak megfelelő egyenletes munkájával 600 izmot vonunk be, tehát izomzatunk 90 százalékát. A pulzusfrekvencia ezalatt olyan szinten marad, ahol az ember kényelmesen érzi magát. Ilyen mozgás mellett akár 400 kalóriát is elégethet óránként.

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat használunk. Továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát. Szabályzatunkat itt tekintheti meg. További információk Elfogadom