Vissza

Összehasonlított termékek

5 fontos kérdés a SUP-ról

Kipróbáltad a SUP-ozást és egyből beleszerettél? Akkor bizonyára felmerült benned egy rakás kérdés, akár a paddleboard használatával, akár a tökéletes deszka beszerzésével kapcsolatban. Segítünk képbe kerülni.

5 fontos kérdés a SUP-ról
5 fontos kérdés a SUP-ról


Milyen méretű deszkát válasszak?
Általános ökölszabály, hogy a használó testmagasságánál 9-10 hüvelykkel hosszabb legyen a deszka, emellett azt kell tudni, hogy minél szélesebb a board, annál nagyobb stabilitást biztosít az evező számára, a hossza pedig a sebességet befolyásolja: minél hosszabb, annál gyorsabban lehet vele haladni. A méreten túl azonban még egy csomó más tényezővel számolni kell ahhoz, hogy a céljainkhoz passzoló és adottságaink szempontjából megfelelő deszkát válasszuk ki. Nem mindegy például, hogy mekkora a testtömegünk, ahogy az sem, hogy milyen vízen és milyen jellegű SUP-ozást végzünk, azaz hogy családi strandeszközként, túrázásra, jógázásra vagy versenyzésre használnánk-e a boardot. Érdemes tehát segítséget kérni egy tapasztalt SUP-ozó ismerőstől vagy instruktortól, akitől egyebek mellett azt is megtudhatod, hogy miben térnek el a merev SUP deszkák a felfújható változatoktól.

Kell-e bármilyen cipő paddleboardozáshoz?

Hacsak nincs csúszásmentes fogás a deszka felső részén (márpedig ez alapeleme a paddleboardoknak), speciális cipőre sincs szükség. Ugyanakkor alacsony hőmérsékletű  vízben mezítláb hamar átfázhatsz, ezért a neoprén öltözet részeként egy pár vízi cipőre is érdemes beruháznod, ha az első számú tereped a tenger.
Apropó, öltözet: a SUP – ellentétben a kajakokkal és a kenukkal – a hajózási szabályzat szerinti vízi sporteszköz, ezért kortól és úszótudástól függetlenül minden SUP-ozónak kötelező mentőmellényt viselnie.

Hogyan tartsam és hajtsam az evezőlapátot?
Az evező tulajdonképpen egy hosszabb kenulapát (az evezőtoll valamivel rövidebb és teltebb, mint a hagyományos kenulapáté), amely többnyire állítható magasságú. A mérete akkor megfelelő, ha magad elé állítva a kezedet fel és előre nyújtva eléred a mankót, és a csuklódat rá tudod hajtani. És hogy milyen a helyes evezőtechnika?

 • A víz felőli kézzel a lapát szárát, a másik kézzel pedig annak tetejét kell markolni.

 • Oldalváltáskor a két kéz pozíciót cserél és fogást vált.

 • Miután kis terpeszben elhelyezkedtél a deszkán, kezdj el evezni oldalanként két-két csapással.

 • A lapátot jól előrenyújtva nyomd bele a vízbe, majd a leszúrt lapáthoz húzd oda magad, illetve a deszkát. Ügyelj arra, hogy ne csak karból dolgozz, hanem teljes törzseddel húzz, így jóval hatékonyabban tudsz haladni. Az egyensúly megtartásában az egyenletes, ütemes mozgás is segít, valamint ha nem lefelé, hanem előrefelé nézel.

 • Kormányzás: A vízfogás pillanatában ráhúzva (a deszka mentén) vagy eltolva (nagy köríves mozdulat távol a deszkától) tudod indítani a húzást. Mivel a deszka mindkét oldalán evezünk, két-két húzással a jobb és bal oldalon, általában csak az eltolást alkalmazzuk a kormányzásra.


Tipp: Először térdelő pózban gyakorold az evezést, hogy szokd a deszkán való egyensúlyozást, majd ha ez már stabilan megy, akkor próbálj meg lassan felállni.

Miért fájnak a lábaim evezés közben?


Különösen a kezdő evezők körében gyakori a lábfej- és bokafájdalom, aminek többnyire az az oka, hogy még nem elég magabiztosan egyensúlyoznak, illetve szokniuk kell az újfajta terhelést, testtartást és mozgástípust, vagy pedig az, hogy a lábfejük megfeszítésével próbálnak fogást találni a deszkán, de a csökkent véráramlás is állhat a panasz hátterében.

Fontos, hogy egyensúlyozás közben lazítsd a lábizmainkat, persze ne annyira, hogy emiatt lecsússz a deszkáról, de arra ügyelj, hogy ne mereven és görcsösen próbálj balanszírozni. Ne aggódj, ez csak eleinte tűnhet nagy kihívásnak, csak gyakorlás kérdése, hogy rutinosan, természetesen haladj a vízen.

Mire számítsak, ha rendszeresen SUP-ozom?

Mind rövid, mind hosszú távon számtalan előnyét élvezheted a SUP-ozásnak, a teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk néhány nyomós érvet, hogy miért éri meg rendszeresen SUP- ozni:

 • oldja a feszültséget

 • növeli a core izmok erejét (feltéve, hogy a megfelelő technikát alkalmazod)

 • fejleszti az állóképességet

 • fokozza az ízületek stabilitását

 • javítja az egyensúlyt

 • átmozgatja az egész testet

 • természetes D-vitamin-forrás


Rátaláltál a tökéletes paddleboardra? Akkor irány a Balaton!

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél