Vissza

Összehasonlított termékek

Mit kell tudni a lépésszámlálóról

Mi a lépésszámláló és hogyan működik?
A lépésszámláló elektromos, hordozható, elektromechanikus vagy mechanikus alapon működő eszköz, amely érzékelő segítségével figyelemmel kíséri a felhasználó mozgását, felbecsüli lépéseinek számát a séta során, mindemellett méri a megtett távolságot, a mozgás idejét és az elégetett kalóriákat.

Mit kell tudni a lépésszámlálóról
Mit kell tudni a lépésszámlálóról

A lépésszámlálók működési elvében a gyorsulásmérő, giroszkóp vagy több inerciális MEMS (Micro - Electro - Mechanical Systems) érzékelők játszanak szerepet. Az eszközökben megtalálható modern szoftverek a kimenetelek alapján rögzítik a felhasználó által megtett lépések számát, testmagasság alapján felbecsülik a lépés hosszát és így a teljes távolságot, az energiaveszteséget. Az alapfunkciókon kívül pulzusmérővel, stopperórával, virtuális térképpel is el vannak látva. A készülék lépésszámláló óraként, karkötőként, nyakba függesztve, térd felé rögzítve, ruházati övhöz, hátizsákhoz csatlakoztatva hordható. Elhelyezésük típusfüggő.

A lépésszámlálás mellett olyan komolyabb funkciókat is ellátnak már, melyek a számítógépek, okostelefonok hatáskörébe tartoznak. Ilyenek pl.:

  • Memória funkció (hét, hónap).
  • A megadott lépéshossz értékéből a megtett távolság átszámítása már fejlettebb opció GPS érzékelő használatával.
  • Az átlag sebességmérés km/h - ban vagy lépés/min., a megadott lépéshossz vagy GPS segítségén keresztül történik.
  • A teljes testzsír mennyiségének kiszámítása grammban.
  • Számított energiafogyasztás.
  • Adatok átvitele az interneten vagy USB - n keresztül számítógépre és mentése hosszabb ideig.
  • Nem újszerű a lépésszámlálók integrálása okostelefonokra, zenelejátszókra, sportórákra, fitness órákra, fitness karkötőkre és pulzusmérő karpántokra.

A lépésszámlálók alkalmazása
Használatuk motivációs tényezőként az eszközt felhasználók fizikai aktivitásának növeléséhez, fitnesz - és sport gyakorlatokban mozgásszabályozás lehetősége miatt, illetve bizonyos foglalkozások esetében testmozgás megfigyelésre is egyaránt népszerű. Meg kell azonban említeni, hogy a lépésszámláló készülékek nevükből adódóan a megtett lépés mennyiségét és a vele kapcsolatos idő és elégetett kalóriák elégetésének mérésére ideálisak, mérési adatainak pontosságából veszíthetnek futás és egyéb gyaloglás nélküli tevékenységek során, mint például a biciklizés. Ezesetben távolság - és kalóriamérésre használhatók. Az aktív életmód érdekében naponta 10 000 lépés megtétele ajánlott, ami kb. 8 km. Tudományos vizsgálatok megerősítették, hogy az okosóra, okoskarkötőként is elterjedt aktivitásmérők használata hozzásegítik felhasználóikat a mozgás motivációjának növeléséhez, illetve a megnövekedett energiakiadások és az energiabevételek ellenőrzésével a testtömeg csökkentését és fenntartását segítik elő.

Lépésszamláló

A lépésszámlálók megbízhatóságáról és pontosságáról

A lépésszámlálók pontossága és megbízhatósága a készülék típusától függ. Legpontosabban a gyors, sík felületen végzett séta esetében mérnek, amikor a készülék optimális helyzetben van. A jelenlegi, modern szoftverekkel ellátott eszközök viszonylag pontosak még a nem szabványos körülmények között is, mivel a nap és egyéb aktivitás folyamán létrejövő véletlenszerű mozgások léte kiszámíthatatlan. A lépésmérők pontosság attól is függ, hogy a felhasználó milyen precizitással adta meg lépése hosszát a készülékbe. A lépés hossza az egyik láb hegyétől a másik láb csúcsáig terjedő távolság.

TIPP: Javasoljuk, hogy állítsa alaphelyzetbe a lépésszámlálót és számoljon le legalább száz lépést a helyes mérés ellenőrzéséhez, majd hasonlítsa össze a lépésszámláló értékével. Az eredmény általában nem pontosan a 100 lépést jeleníti meg, hanem nagyjából öt lépéssel az adott érték fölött vagy alatt lesz. Ezesetben egy speciális eszközhibáról beszélünk, amely normálisnak tekinthető. A hiba hosszabb séta vagy futás közben statisztikailag kompenzálásra kerül.

Lépésszamláló

Önálló lépésszámláló készülék vagy érzékelő az okostelefonhoz? Itt a válasz!

Tény, hogy a legegyszerűbb megoldás az okostelefonra vagy pulzusmérő karkötőre, karpántra szerelt érzékelő használata lenne, azonban a kevésbé pénztárcakímélő lehetőség mellett vegyük figyelembe, hogy okostelefonjainknak hátrányai is vannak. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ha egy mobiltelefont egyaránt lépésszámlálóként is használ, akkor az akkumulátor teljesen lemerülhet a nap végén, újratöltése problémába ütközhet főleg szabadban végezendő, hosszú távú, esetlegesen több napos mozgással kapcsolatos tevékenység során. Másrészt kevésbé kompatibilisek nedvesség, por vagy mechanikai sérülés okozta hatásokkal. A lépésszámláló készülékeket speciálisan, nagyobb igénybevételre, hosszabb távú alkalmazásra tervezték, így az anyagi befektetés tekintetében is egyértelműen jövedelmezőbb az érzékelőkkel szemben.

Mi a alapján válasszunk lépésszámlálót?
A lépésszámláló készülékek kiválasztásakor elsődlegesen saját igényeink (funkciók, dizájn, ár, kényelmes viselet) és a mozgástevékenység fajtája szerint döntünk. Az alapvető gyalogláshoz elegendők az alapfunkcióval ellátott lépésmérő eszközök, viszont hatékonyan fogyás, aerob lépések, aerob idő, fizikai aktivitás növelése esetén javasoljuk a minimális árkülönbséggel járó, fejlettebb lépésszámláló készülékek befektetését.

A lépésszámlálók méretének kiválasztásával kapcsolatos kérdések banálisnak tűnhetnek, azonban látásproblémákkal küzdő személyek esetében problémákat okozhatnak bizonyos készülékek viszonylag kis méretű kijelzőinek olvasása. Tanácsoljuk honlapunkon is tüzetesebben a lépésszámláló eszközökről közzétett képek, adatok és méretek áttanulmányozását, a témával kapcsolatos online vagy telefonos információkérést. Mindezek mellett ajánljuk a kisebb méretű, biztonságosan rögzíthető lépésszámlálók vásárlását.

Lépésszamláló

Lépésszámláló készülékek árkategóriája

Digitális lépésszámláló készülékek, fitness karkötők alap - és többfunkciós felszereltséggel, változatos, modern dizájnnal és szenzációs akciókkal már 2000 Ft - os alapáron elérhetők honlapunkon és márkaboltjainkban egyaránt. 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél