Vissza

Összehasonlított termékek

Ezekre lesz szükséged, ha télen is edzenél a szabadban

Nemcsak egyre enyhébbek, de egyre kiszámíthatatlanabbak is a teleink, ezért aki szeret a szabadban mozogni – legyen az gyaloglás, futás vagy saját testsúlyos edzés –, az nagy valószínűséggel idén is hol húsz fok közeli, hol fagypont alatti hőmérsékletre számíthat. Ahhoz pedig, hogy mindenféle időjárási körülmények között, extrém hidegben is kényelmes, biztonságos és élvezetes legyen az edzés, szükség van néhány kiegészítőre.

Ezekre lesz szükséged, ha télen is edzenél a szabadban
Ezekre lesz szükséged, ha télen is edzenél a szabadban

Mindig is szerettem a csípős hideg élénkítő hatását, de ez csak az egyik jó oldala a fagyos időnek. Tudtad, hogy a téli hideg nemcsak az az immunrendszert erősíti, de fejleszti az állóképességet, és még a fogyást is megkönnyíti? Ez utóbbi pedig az emberi szervezetben található barna zsírszövetnek köszönhető, melyet tudósaink is csak néhány éve fedeztek fel, és még bőven van mit tanulányozni vele kapcsolatban, de máris mondom, mi az, amit eddig tudunk.

Így segíti elő a hideg a zsírégetést

Bizony, nemcsak az ételekben vannak „hasznos” és „rossz” zsírok, de az emberi szervezetben is többféle zsírszövet található, amelyek más-más feladatot látnak el: az energia tárolásáért a fehér zsírsejtek felelnek – ezek azok, amiktől meg akarunk szabadulni –, míg a barna zsír képes közvetlenül elégetni az ételt, és ezzel hőt termel, nem is keveset: grammonként 300-szor többet, mint bármely más szövet a testünkben. Ez annak köszönhető, hogy a barna zsírsejtek rendkívül nagy számú mitokondriummal (kis energiatermelő struktúrákkal) rendelkeznek, továbbá a többi sejttől eltérően olyan fehérjét is tartalmaznak (UCP1), amellyel képesek a zsírt közvetlenül energiává alakítani.

Az, hogy kinek milyen mennyiségű barna zsír található a testében, teljesen egyénfüggő, és ez talán összefügghet azzal a jelenséggel is (helló, genetika!), hogy egyesek ehetnek bármiből bármennyit, soha nem híznak el, míg mások hiába küzdenek lelkiismeretesen, könyörtelenül szaladnak fel rájuk a plusz kilók. Jó hír azonban, hogy pár éve rátaláltak a kutatók a bézs zsírszövetre is, amely érdekes módon a fehér zsírszövetben szétszórva található, de a barna zsírsejtekhez hasonlóan tartalmazza azt a fehérjét, ami kalóriaégetéssel hőt termel. „A barna zsírral az a baj, hogy a mennyiségét nem lehet befolyásolni, csak a működését fokozni, míg a bézs zsírsejteket nemcsak aktiválni, de sokszorosítani is lehet. És ez az, amiben igazán nagy terápiás lehetőségek rejlenek” – állítja Ronald Kahn, a bostoni Joslin Diabetes Center kutatóorvosa.

Több, felnőttek bevonásával készült vizsgálat kimutatta például, hogy a hűvös (19 fokos) szobában való alvás hatására fokozódik a fehér zsírsejtekben a glükózfelvétel és javul az inzulinrezisztencia, ami pedig a bézs zsír mennyiségének növekedésére utal. Ez különösen a cukorbetegek számára ígéretes eredmény, de a testmozgásnak is fontos szerepe lehet a zsírszövetek átalakításában, egyes vizsgálatok szerint ugyanis az izommunka is fokozza az irizin hormon termelődését, amelynek pedig feladata a fehér zsírszövetet a bézs zsír termelésére ösztönözni. Akárhogy is, a mozgás is és a hidegnek való kitettség is számos pozitív hatással van az emberi szervezetre. Hallottál már egyébként a holland Wim Hofról, avagy a Jégemberről és az ő terápiás módszeréről? A légzéstechnika elsajátításával bátran próbálkozhatsz, de jeges fürdőt lehetőleg csak egy tapasztalt ember felügyelete mellett vegyél – persze, ha a megfelelő légzés már rutinosan megy.

Mindezeket csak érdekességként osztottam meg veled, ha a hidegnek való kitettség gondolatától is irtózol, akkor megnyugtatlak, most rátérek arra, hogy hogyan teheted a téli szabadtéri edzéseidet minél kényelmesebbé és ezáltal élvezetesebbé.

Induljunk ki a futásból mint kültéri sporttevékenységből, valamint a fagypont alatti hőmérsékletből és a csúszós terepből, hogy semmit ne felejtsünk le a listáról, és haladjunk alulról felfelé:

Terepfutócipő

Ha nem is szoktál terepen futni, az ónos eső, a havazás és a befagyott utak idejére  jó befektetés lehet egy pár terepfutócipő, melynek mélyebben bordázott talpa nemcsak az egyenetlen talajviszonyok esetén, hanem a csúszós utakon is nagyobb biztonságot nyújt. Egy betonfutócipőhöz képest ráadásul sokkal ellenállóbbak a kosszal, sárral, nedvességgel szemben és hőszigetelés szempontjából is hatékonyabban.

Léteznek persze kifejezetten téli, szegecsekkel felszerelt futócipők is, illetve külön is lehet kapni a cipőre ráhúzható csúszásgátlókat, valamint a cipőtalpba csavarható szegecseket, melyek jól működnek jeges, havas felületen, ónos esőben, valamint a legtöbb hengerelt aszfalton, a túl sima és túl kemény felületeken (műkő, simított beton, márvány, öntött aszfalt) azonban egyáltalán nem jó csúszásgátlók.

Zokni 
Egy pár vastag, gyapjút is tartalmazó és hosszú szárú futózoknira is szükséged lesz a kemény mínuszokban. És ezt megtoldhatod egy pár lábszárvédővel is – biztos, ami biztos alapon –, ha ugyanis bokáig érő vagy annál is mélyebb hóban tervezel edzeni, ezzel megelőzheted, hogy a hó a bokádnál vagy a cipőfűzőnél lassan olvadozva becsordogáljon a lábfejedhez.

Aláöltözet
Nagy hidegben fontos a technikai aláöltözet, mely egyrészt melegen tart anélkül, hogy túlöltöznéd magad, másrészt elvezeti az izzadságot, ami a test lehűlésének elkerülése szempontjából lényeges. A pamutot lehetőleg kerüld, az ugyanis könnyen magába szívja a nedvességet és nem szárad meg egykönnyen. Az aláöltözetre jöhet a többi réteg, az időjárási viszonyoktól és az egyén hidegtűrésétől függően.

Leggings
A hosszú futónadrág vagy sportleggings derék részére igény szerint plusz derékmelegítőt is húzhatsz, ha nagyon fázós vagy. 

Kesztyű
Mivel a kézfej futás közben nem sokat dolgozik, könnyedén „elfagyhatnak” az ujjak a zimankóban, főleg, ha eltart egy darabig, mire bemelegszik a testünk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kesztyű nélkül ne indulj meg a edzeni – legyen az egy pár kötött vagy vízhatlan kesztyű, a lényeg, hogy megfelelő védelmet nyújtson a kézfej és az ujjak számára.Felső
Az aláöltözetre jöhet  egy szintén hosszú ujjú felső, esetleg polárpulóver, ha pedig szeles az idő, akkor egy széldzseki vagy mellény is jól jöhet még pluszban.


Nyakmelegítő
A hagyományos sálak engem idegesítenek, úgyhogy ezt a funkciót nálam mindig a magas nyakú felsők vagy a kimondottan téli sportokhoz kitalált nyakmelegítő tölti be, amitől egyébként egy pillanat alatt meg lehet szabadulni, vagy a fejre húzni, ha kezd izzasztó lenni a helyzet.  Tudtad, hogy léteznek olyan multifunkciós nyakvédő-fejkendők, amelyeket akár 12-féleképpen is lehet hordani?

Sapka
A fülvédő vagy fejpánt nem biztos, hogy elég – fontos, hogy a fejtető se maradjon fedetlen –, ezért a legjobb, ha a fület is eltakaró sapkát húzol, de kedvedre kombinálhatod is ezeket a kiegészítőket.

Az arc védelme se maradjon el!
Nem kell feltétlenül az egész arcot eltakaró rablómaszkszerűségben futnod ahhoz, hogy az orrod és az arcod is biztonságban legyen – főleg, ha nem szeretnéd egy menekülő betörő látszatát kelteni –, jó hír, hogy kiválthatod a beburkolózást vazelinnel is, ami bizony, nemcsak a kidörzsölődés megelőzésére jó, de a száraz hideg levegő káros hatásaitól is megóvja a bőrt. Egy próbát megér.

Még néhány apróság…
Mindezek mellett sötétben futáskor hasznodra válhat a fényvisszaverő mellény és karszalag, egy villogó vagy bármi, ami jól láthatóvá tesz, és persze egy fejlámpa, ami pedig a te dolgodat könnyíti meg, amikor éppen nem lakott területen edzel....és néhny jótanács
A meghűlés elkerülése érdekében:
– ne öltözd túl magad, mert a túlzott izzadás révén könnyebben meghűlhetsz,
– futás közben lehetőleg ne állj meg, ilyenkor ugyanis a tested azonnal elkezd hűlni, 
– edzés után pedig azonnal szabadulj meg a nyirkos ruháktól és zuhanyozz le.

Ami pedig a légzést illeti: valószínűleg te is tapasztaltad már, hogy a csípős, száraz levegő megnehezíti, illetve kellemetlenné teszi a levegővételt. Ez egyszerűen azért van, mert a fagyos levegő hatására összeszűkülnek a légutak. Hogy mi a megoldás? Az orron keresztül történő légzés segíthet felmelegíteni és párásítani a levegőt, de ez a gyakorlatban nem mindig kivitelezhető, főleg amikor az intenzív mozgás miatt erőteljes és szapora a légzés. Ilyenkor sokat segíthet, ha egy kendőt vagy maszkot helyezel a szád elé, ami csapdába ejti és nedvesíti a kifújt levegőt.


Alaposan mozgasd át magad, mielőtt nekilódulsz
Képzeld el, hogy egy hideg gumikötelet próbálsz a két karoddal szétfeszíteni: nehezen nyúlik, akár el is szakadhat, míg szobahőmérsékleten rugalmas, könnyedén nyúlik és kevésbé sérülékeny. Így van ez az izmokkal és ízületekkel is – ezért olyan fontos a dinamikus bemelegítés, ami fokozza az izmok vér- és hőellátását, ezáltal csökkenti a sérülések esélyét. Szóval bármit is mutasson az utcai hőmérő, bemelegíteni minden edzés előtt szükséges, extrém hidegben azonban különösen fontos a test alapos átmozgatása, már csak azért is, mert ilyenkor sokkal nagyobb a rándulások és húzódások esélye.

„Az, hogy kinek mi a legjobb intenzív rávezetés, edzéstípustól is függ, de a lényeg, hogy olyan jellegű mozdulatokat tartalmazzon a bemelegítés, amilyen típusú elemekből a tényleges edzésünk áll. Futás vagy saját testsúlyos edzés elején én például kitöréseket, guggolásokat, karlendítéseket, valamint különféle robbanékonyságot fejlesztő gyakorlatokat szoktam végezni (guggolásból felugrás, helyből távolugrás, helyben futás magas térdemeléssel) nagyjából tizenöt percig. Ez nálam megfelelő öltözködés mellett mínusz tíz fokban is bevált, ennél hidegebb időben még nem edzettem” – magyarázta egy barátom, aki évek óta télen-nyáron szinte napi rendszerességgel végez saját testsúlyos edzéseket egy otthonához közeli kondiparkokban.

Kihagytam valamit? Hát persze! Ha a fagyban edzés mégsem a te világod, az edzőtermek pedig egytől egyig zárva vannak, akkor sem kell lemondanod a mozgásról: a szobakerékpár, a futópad, a különböző kondigépek és a szűk helyen történő edzéseket lehetővé tevő egyéb eszközök mind a barátaid.

Szerző: Sáfár Zsófia

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél