Vissza

Összehasonlított termékek

Hogyan válasszunk futóbiciklit?

 A futóbiciklik az utóbbi években terjedtek el nagyon, és egyre népszerűbbek. A futóbicikli az első jármű, amit egyedül tudnak használni. Sok szülő ezzel ismerteti meg a gyereket a kerékpárral, így biztosít számára gyakorlást. Ez az egyik legjobb út, hogy megszerettesük gyermekünkkel ezt az egészséges sportot.

Hogyan válasszunk futóbiciklit?
Hogyan válasszunk futóbiciklit?

Hogyan válasszunk futóbiciklit?

Segítségre van szüksége gyermeke futóbiciklijének kiválasztásához? Milyen méretűt és típusút válasszon? Mik az előnyei a fa futóbicikliknek, műanyag futóbicikliknek esetleg a  fémből készült futóbicikliknek? Milyen korban milyet vásároljunk?  Olvassa el tanácsainkat, amelyben minden kérdésére választ fog találni!
 

 Mi az a futóbicikli?

A futóbicikli egy pedál nélküli kerékpár, melyet a gyermekek lábukkal hajtanak. Nincsenek pedálok, lánc, vagy oldalsó kerekek, és nem kell pedálozni tanítani a gyermeket. Fejleszti az egyensúlyérzéket, és ideális választás a tricikli és az igazi kerékpár előtt.

 

Mit kell nézni vásárlás előtt?

Mielőtt úgy dönt, hogy vásárol gyermeke számára egy futóbiciklit, érdemes tisztázni az igényeket. A kiválasztásnál fő szempont kell, hogy legyen a minőség, a biztonság, illetve a dizájn. (Minden futóbiciklink ellenőrzött és minősített inSPORTline minőségű termék)

Vásárlás előtt a következőket kell megnéznünk:

Futóbicikli biztonsága
A lfutóbiciklinek biztonságosnak kell lennie a gyermeke számára, nem lehet rajta éles, kiálló alkatrész, amellyel gyermeke megsértheti magát.

Futóbicikli minősége
Nagyon fontos az anyag, amiből készül a futóbicikli. Ez lényegében a váz, amelynek ki kell bírnia akár a gyermekek durva bánásmódját is. A piacon számos fajta kapható, legelterjedtebb a fém, műanyag, vagy fa. A különböző anyagok eltérő előnyökkel rendelkeznek:

Fém futóbicikli Műanyag futóbicikli Fa futóbiciklik
 + erős  + könnyű  + erős
 + ellenálló  + olcsó  + hagyományos anyag
 + minősége  + ellenáll az időjárásnak   + természetes
 + több generációnak is alkalmas lehet    + ellenálló
      + beltérben is használható

Futóbicikli súlya
A futóbiciklinek könnyűnek kell lennie, hogy a legkisebb lurkók is megbirkózzanak a súlyával. A könnyű súlyt a szülők is értékelik, mikor a játszótéren a gyermek megunja a gurulást, és kézben kell tovább vinni. :)

Kerekek típusa
Választhat felfújható, (gumi kerék levegővel töltve), műanyag vagy bantam (talicska) kerekű futóbiciklit. A bantam és a műanyag kerekek előnye a tartósság mellett az igénytelenség. Ezeket a kerekeket nem lehet kiszúrni, nem lehet velük defektet kapni. Vezethetőségük eltérő. Ezeknél a kerekeknél maga a kerék veszi át és csillapítja a talaj egyenetlenségeit, ezért minél szélesebb, minél nagyobb a kerék átmérője, annál könnyebben viselik az úthibákat. Ezzel szemben a felfújható kerekek sokkal jobban elnyelik az út hibákat, sokkal kényelmesebb a velük való közlekedés. A kemény bantam kerekek alkalmasak a durva, nehéz terepen való közlekedésre is, míg a felfújható kerekeket inkább javasoljuk városi közlekedésre, parkokba, játszóterekre, stb. 

Ülés magassága a talajtól
A futóbicikli ülésének elég alacsonynak kell lennie ahoz, hogy gyermeke mindkét lába leérjen a földre, és biztonságosan tudja lökdösni magát előre.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ülésmagasságot?

Az ülésmagasság a futóbicikli egyik legfontosabb paramétere. Fontos, a gyermek mindkét lába biztosan elérje a földet (nem csak a lökő lába!). A futóbiciklik különböző méretűek, és többségének állítható az ülés magassága.
Korhoz kötve, átlagos magassagú gyerekekre érvényes: 
1,5 - 3 éves kor - 80 - 95cm magasság - 39 - 45cm ülésmagasság
3 - 4 éves kor - 95 - 105cm magasság - 45 - 55 cm magasság
4 - 6 éves - 105 cm felett - 55+ cm magasság

Ha nincs rá lehetősége, hogy személyesen próbálják ki a megvásárolni kívánt futóbiciklit, akkor segít, ha a gyermek szétvetett lábakkal áll, és Ön megméri a föld és az ágyéka közti hosszt. Ezt a számot a későbbiekben összehasonlítja a web-shopon található adatokkal.


 

Fékek - igen vagy nem?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Fiatal korban (1,5-3 év) a fék annyira nem szükséges, mert a gyerekek ebben a korban ösztönösen használják fékezésre a lábukat, és a figyelem központjában az egyensúly megtartása áll. További probléma, hogy a 1,5-3 éves gyermekeknek nincs mindig elég erejük, hogy a féket kellőképen használják a futóbiciklin. 3 éves kor felett egyre nagyobb szükség van a fékre, hogy hogy így a nagyobb sebességet nagyobb erővel tudja megfékezni. Továbbá a normál biciklire való átálláshoz is szükségük lesz a fék helyes használatát elsajátítaniuk.

Nagyon fontos a fékek minősége a kellő fékellenállás kifejtéséhez. Természetesen először meg kell tanítani a gyereket a fékkar helyes használatára. Gondoljon arra is, ha túl nehéz behúzni a féket, hogy a gyerek ujjai nem olyan erősek, hamar elfáradnak. Ebben az esetben a gyermek nem tud biztonságosan fékezni.
 

Tippek és tanácsok a fékhez:

  • Hagyjuk, hogy a kis lovas eldöntse, hogy féket használ, vagy lábbal fékez. (Általában jobb, ha nem használja a féket, mintha rosszul használná a féket!)
  • Célszerű hátsó féket választania. Az első fék blokkolásánál nagyobb a balesetveszély, amely sok könnycseppet eredményezhet.
  • 3-5 év között már el lehet kezdeni megtanulni a fékek használatát. (Ha lesz gyermekkerékpár, tudja majd használni azt is.)

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél