Bevezető > Hogyan válasszunk futóbiciklit?

Hogyan válasszunk futóbiciklit?

Hogyan válasszunk futóbiciklit?

Hogyan válasszunk futóbiciklit?

Segítségre van szüksége gyermeke futóbiciklijének kiválasztásához? Milyen méretűt és típusút válasszon? Mik az előnyei a fa futóbicikliknek, műanyag futóbicikliknek esetleg a  fémből készült futóbicikliknek? Milyen korban milyet vásároljunk?  Olvassa el tanácsainkat, amelyben minden kérdésére választ fog találni!
 

 A futóbiciklik az utóbbi években terjedtek el nagyon, és egyre népszerűbbek. A futóbicikli az első jármű, amit egyedül tudnak használni. Sok szülő ezzel ismerteti meg a gyereket a kerékpárral, így biztosít számára gyakorlást. Ez az egyik legjobb út, hogy megszerettesük gyermekünkkel ezt az egészséges sportot.
 

 Mi az a futóbicikli?

A futóbicikli egy pedál nélküli kerékpár, melyet a gyermekek lábukkal hajtanak. Nincsenek pedálok, lánc, vagy oldalsó kerekek, és nem kell pedálozni tanítani a gyermeket. Fejleszti az egyensúlyérzéket, és ideális választás a tricikli és az igazi kerékpár előtt.

 

Mit kell nézni vásárlás előtt?

Mielőtt úgy dönt, hogy vásárol gyermeke számára egy futóbiciklit, érdemes tisztázni az igényeket. A kiválasztásnál fő szempont kell, hogy legyen a minőség, a biztonság, illetve a dizájn. (Minden futóbiciklink ellenőrzött és minősített inSPORTline minőségű termék)

Vásárlás előtt a következőket kell megnéznünk:

Futóbicikli biztonsága
A lfutóbiciklinek biztonságosnak kell lennie a gyermeke számára, nem lehet rajta éles, kiálló alkatrész, amellyel gyermeke megsértheti magát.

Futóbicikli minősége
Nagyon fontos az anyag, amiből készül a futóbicikli. Ez lényegében a váz, amelynek ki kell bírnia akár a gyermekek durva bánásmódját is. A piacon számos fajta kapható, legelterjedtebb a fém, műanyag, vagy fa. A különböző anyagok eltérő előnyökkel rendelkeznek:

Fém futóbicikli Műanyag futóbicikli Fa futóbiciklik
 + erős  + könnyű  + erős
 + ellenálló  + olcsó  + hagyományos anyag
 + minősége  + ellenáll az időjárásnak   + természetes
 + több generációnak is alkalmas lehet    + ellenálló
      + beltérben is használható

Futóbicikli súlya
A futóbiciklinek könnyűnek kell lennie, hogy a legkisebb lurkók is megbirkózzanak a súlyával. A könnyű súlyt a szülők is értékelik, mikor a játszótéren a gyermek megunja a gurulást, és kézben kell tovább vinni. :)

Kerekek típusa
Választhat felfújható, (gumi kerék levegővel töltve), műanyag vagy bantam (talicska) kerekű futóbiciklit. A bantam és a műanyag kerekek előnye a tartósság mellett az igénytelenség. Ezeket a kerekeket nem lehet kiszúrni, nem lehet velük defektet kapni. Vezethetőségük eltérő. Ezeknél a kerekeknél maga a kerék veszi át és csillapítja a talaj egyenetlenségeit, ezért minél szélesebb, minél nagyobb a kerék átmérője, annál könnyebben viselik az úthibákat. Ezzel szemben a felfújható kerekek sokkal jobban elnyelik az út hibákat, sokkal kényelmesebb a velük való közlekedés. A kemény bantam kerekek alkalmasak a durva, nehéz terepen való közlekedésre is, míg a felfújható kerekeket inkább javasoljuk városi közlekedésre, parkokba, játszóterekre, stb. 

Ülés magassága a talajtól
A futóbicikli ülésének elég alacsonynak kell lennie ahoz, hogy gyermeke mindkét lába leérjen a földre, és biztonságosan tudja lökdösni magát előre.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ülésmagasságot?

Az ülésmagasság a futóbicikli egyik legfontosabb paramétere. Fontos, a gyermek mindkét lába biztosan elérje a földet (nem csak a lökő lába!). A futóbiciklik különböző méretűek, és többségének állítható az ülés magassága.
Korhoz kötve, átlagos magassagú gyerekekre érvényes: 
1,5 - 3 éves kor - 80 - 95cm magasság - 39 - 45cm ülésmagasság
3 - 4 éves kor - 95 - 105cm magasság - 45 - 55 cm magasság
4 - 6 éves - 105 cm felett - 55+ cm magasság

Ha nincs rá lehetősége, hogy személyesen próbálják ki a megvásárolni kívánt futóbiciklit, akkor segít, ha a gyermek szétvetett lábakkal áll, és Ön megméri a föld és az ágyéka közti hosszt. Ezt a számot a későbbiekben összehasonlítja a web-shopon található adatokkal.


 

Fékek - igen vagy nem?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Fiatal korban (1,5-3 év) a fék annyira nem szükséges, mert a gyerekek ebben a korban ösztönösen használják fékezésre a lábukat, és a figyelem központjában az egyensúly megtartása áll. További probléma, hogy a 1,5-3 éves gyermekeknek nincs mindig elég erejük, hogy a féket kellőképen használják a futóbiciklin. 3 éves kor felett egyre nagyobb szükség van a fékre, hogy hogy így a nagyobb sebességet nagyobb erővel tudja megfékezni. Továbbá a normál biciklire való átálláshoz is szükségük lesz a fék helyes használatát elsajátítaniuk.

Nagyon fontos a fékek minősége a kellő fékellenállás kifejtéséhez. Természetesen először meg kell tanítani a gyereket a fékkar helyes használatára. Gondoljon arra is, ha túl nehéz behúzni a féket, hogy a gyerek ujjai nem olyan erősek, hamar elfáradnak. Ebben az esetben a gyermek nem tud biztonságosan fékezni.
 

Tippek és tanácsok a fékhez:

  • Hagyjuk, hogy a kis lovas eldöntse, hogy féket használ, vagy lábbal fékez. (Általában jobb, ha nem használja a féket, mintha rosszul használná a féket!)
  • Célszerű hátsó féket választania. Az első fék blokkolásánál nagyobb a balesetveszély, amely sok könnycseppet eredményezhet.
  • 3-5 év között már el lehet kezdeni megtanulni a fékek használatát. (Ha lesz gyermekkerékpár, tudja majd használni azt is.)
Ingyenes szállítás Akció
Futókerékpár WORKER Fronzo
29 000 Ft (39%) 17 800 Ft
Raktáron
Gyermek futókerékpár, robusztus váz, csengő, küllős kerék, csúszásmentes … Vásárolni
Ingyenes szállítás
Futóbicikli KELLYS KITE 12
  37 990 Ft
Raktáron
Futóbicikli KELLYS Kite 12 - ellenálló alumínium váz, az ülés-és kormány … Vásárolni
Ingyenes szállítás
Futóbicikli Kellys Kite 12 fékkel
  39 990 Ft
Raktáron
Futóbicikli KELLYS Kite 12 - ellenálló alumínium váz, az ülés-és kormány … Vásárolni
Ingyenes szállítás
Futóbicikli JD Bug Billy
40 500 Ft (13%) 35 200 Ft
Raktáron
Gyermek fútóbicikli 3 éves kortól, lehetséges pedálok felcsatolása, max. 30 kg Vásárolni
Ingyenes szállítás
Futóbicikli Chillafish BMXie
42 500 Ft (13%) 36 900 Ft
Raktáron
Futóbicikli Chillafish BMXie - 2 éves kortól ajánlott, súlya 3,7 kg, fék … Vásárolni
Ingyenes szállítás
Háromkerekű motor - futóbicikli 2in1 Chillafish Bunzi
30 100 Ft (13%) 26 100 Ft
Raktáron
Innovatív futóbicikli 2v1 Chillafish Bunzi gyermekeknek 1-3 éves korig, könnyű … Vásárolni
Ingyenes szállítás
Gyerek futóbicikli 2in1 Chillafish Bunzi FAD
30 100 Ft (13%) 26 100 Ft
kiárusítva
Művészi motívumok, háromkerekű és futóbicikli is egyben, műanyag kerekek és … Vásárolni