Vissza

Összehasonlított termékek

Tippek az egészséges barnuláshoz

A barnulás a bőr védekező mechanizmusa, amely a káros UV-sugarak távoltartását szolgálja. A barnaság mindig annak a jele, hogy a bőr megsérült, ami természetesen nem egészséges. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha süt a nap, akkor kis se mozduljunk, vagy húzódjunk az árnyékba. Éppen ellenkezőleg: egy kevés napsütés fontos a testnek és a léleknek.

Tippek az egészséges barnuláshoz
Tippek az egészséges barnuláshoz

Az emberek bőrtípusa eltérő, nem mindenki reagál egyformán a napsütésre. A világos bőrűeknek jobban kell védekezniük, hogy elkerüljék az égési sérüléseket, mint a sötét bőrűeknek, ezért nem mindenki használhat szoláriumot, mint pl:
akinek a bőrét már megégette a nap vagy a szolárium.
akinek bőrbetegsége vagy bőrrákja van vagy volt.
16 évnél fiatalabb
1-es bőrtípus

Az a kérdés, hogy a bőrrákon átesett emberek napozhatnak-e, a bőrgyógyászok eltérően válaszolnak. Érdemes ilyenkor körültekintően eljárni, és előbb kikérni az orvos tanácsát. Egyes bőrbetegségek állapota UV-sugárzás hatására javul, mások rosszabbodnak. Ha szükséges, kérjen tanácsot kezelőorvosától. Ahhoz, hogy a második fázisban megfelelő barnítókúrát végezhess, először meg kell határoznod a bőrtípusodat. Az alábbi táblázat segítségével megtudhatja, melyik leírás felel meg leginkább az Ön bőrtípusának.

A következő fázisterv segít a szolárium felelős használatában:   
1. fázis: Határozza meg bőrtípusát

1 bőrtípus 
A legnagyobb a leégés veszélye, nem barnul le. Nagyon szép arcbőr, gyakran szeplők. Vöröses vagy világosszőke haja és kék szeme van.

2 bőrtípus 
Nagy a leégés veszélye, lassan barnul. Világos bőrű, néha szeplők. Szőke haja és világos színű szeme van.

3 bőrtípus 
Mérsékelt a leégés kockázata, könnyen barnul. Enyhén tónusos bőrrel rendelkezik. Sötétszőke-barna haja és meglehetősen sötét szeme van.

4 bőrtípus 
Alacsony a leégés kockázata, gyorsan barnul. Már tónusos bőre van. Sötét haja és sötét szeme színe van. (déli típus)

5 bőrtípus   
A leégés veszélye nélkül gyorsan lebarnul. Sötét bőrű, sötéttől fekete haja és sötét szeme színe van. (ázsiai típus)

6 bőrtípus 
Nincs leégés veszélye, nagyon gyorsan barnul. Nagyon sötét bőrű, fekete haja és sötét szeme színe van. (negroid típusú)

Megjegyzés: Különösen óvatosnak kell lennie, ha bőre túlérzékeny az ultraibolya sugárzásra és/vagy gyógyszerekre. Ha kétségei vannak, forduljon a betegtájékoztatóhoz, háziorvosához vagy a gyógyszertárhoz.

2. fázis: Határozza meg barnulási idejét

A szolárium felelős használata többek között azt jelenti, hogy hozzászoktatja bőrét az UV sugárzáshoz. Egy kúra általában tíz szoláriumból áll. A betartandó időpontokat az alábbi táblázatban láthatja a bőrtípusa oszlopában (lásd az 1. fázist). Megjegyzés: Tartson legalább 48 órás szünetet az első és a második szoláriumozás között.

Megjegyzés: Csökkentse 20%-kal a barnulási időt a napozás első 50 órájában, mivel a csövek ezalatt több sugárzást bocsátanak ki. Vegye figyelembe ezt a megjegyzést is minden alkalommal, amikor kicseréli a csöveket.

 

 bőrtípus   2

 bőrtípus   3

 bőrtípus   4, 5

1. alkalom (perc)

5

5

5

2. alkalom (perc)

5

6

7

3. alkalom (perc)

6

7

9

4. alkalom (perc)

7

8

11

5. alkalom (perc)

7

9

13

6. alkalom (perc)

8

11

16

7. alkalom (perc)

9

12

18

8. alkalom (perc)

9

13

20

9. alkalom (perc)

10

14

22

10. alkalom (perc)

11

16

25

Max. használat évente

60

43

33Ezt a táblázatot nem kell követnie szoláriumozás során, csak tájékoztató jellegű. Kérjük, nagyon figyeljen arra, hogyan reagál a bőre, ez az egyetlen fontos mérce. állam egy egész kúrát bevenni. A szoláriumot akár alkalmanként is használhatja, hogy megőrizze színét. Fontos azonban, hogy ne lépje túl az évente javasolt szoláriumozások maximális számát.

3. fázis: Kövesse az ajánlásokat

Most már tudja, meddig lehet napozni. Mielőtt azonban igazán hozzákezdene, kérjük, fontolja meg a következő ajánlásokat.

Mindig védje szemét napozás közben a mellékelt UV-szemüveggel. A közvetlenül a szembe jutó UV-sugarak helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a szaruhártyában, ami akár szürkehályoghoz is vezethet. Mindig tartsa be a szoláriumtáblázat ajánlásait, és tartson legalább 48 órás szünetet az első és a második szoláriumozás között. Napozás előtt távolítson el minden kozmetikumot, és ne használjon fényvédőt. A kozmetikumok és a gyógyszerek tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek UV-sugárzással kombinálva fototoxikus reakciót váltanak ki a leggyakrabban.

Élvezze a napsütést, de gondoljon a bőrére is. Ha a napozás után nemkívánatos, megmagyarázhatatlan reakciók lépnek fel, például anyajegyváltozások vagy egyéb bőrbetegségek, azonnal hagyja abba a kezelést, és kérjen tanácsot háziorvosától. Az ultraibolya sugárzás egyes bőrbetegségekben segít, másoknak ártalmas. Tájékozódjon orvosától. A napozás nagyon hasznos lehet azoknak, akik például pikkelysömörben vagy aknéban szenvednek. Ez azonban más bőrbetegségeket is súlyosbíthat.

Hagyja, hogy bőre fokozatosan hozzászokjon a napsütéshez, hogy alkalmazkodni tudjon és kiépítse saját védelmét. Így elkerülheti a leégést is.

Korlátozza a barnulást az ajánlott napozási időkre. Ezért ne menjen ki ugyanazon a napon a természetes napra. A napozás vagy a szolárium túlzott kitettsége megégetheti a bőrt, és ez a bőr felgyorsult öregedéséhez, valamint a bőrrák és más betegségek kockázatának növekedéséhez vezethet.


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél