Vissza

Összehasonlított termékek

Szerezz egészséges barnulást!

A felelősségteljes napozás egészséges, egyre több tudományos kutatás bizonyítja, hogy a napozás egészséges. A finom barna arcszín sok ember számára ideális. A barna tónusú bőr jólétet és egészséget sugároz. Egyikünk sem szereti sápadt bőrrel élni az életet. A nap is nagyon pozitív hatással van az emberekre.

Szerezz egészséges barnulást!
Szerezz egészséges barnulást!

Az UV pozitív oldalainak maximális kihasználása és a negatív hatások kiszűrése érdekében nagyon fontos az egészséges és felelősségteljes napozás. A természetes napozás vagy a mesterséges napozás (szolárium) nemcsak az egészségesebb, barna arcszín elérését segíti elő. A szolárium az izmok és ízületek vérkeringésének javítására, a bőr állapotának javítására, a közelgő téli depresszióra való felkészülésre vagy egyszerűen csak a nap melegének élvezetére is szolgál. A napfény egészséges adagokban pozitív hatással van egészségére és hangulatára. Először csak jól érzi magát, kipihent és felfrissül a nap melege a napágyon. A napozás sokkal több előnnyel jár, fittebbnek, kényelmesebbnek és valószínűleg egészségesebbnek is érzi magát. ׄׄ
Három legkeresettebb napozóágyunk otthoni használatra. Ezekkel ugyanazt a barnulást érheted el, mint a szoláriumban!   

Jobb vérkeringés
Egy kis adag napfény (napozóágy vagy szolárium) hetente egyszer-kétszer számos testi tevékenységet serkent: a bőr és az izmok vérkeringése, valamint a mirigyek különböző funkciói láthatóan javulnak. ׄׄ

Jobb ellenállás
A hosszú távú stresszes helyzetek rontják egészségét. lazán a napon. A melegségnek szunnyadó hatása van. Ha rendszeresen pihen, kevésbé lesz érzékeny a vírusos és egyéb betegségekre.

D-vitamin
A napfény felelős a D-vitamin termeléséért. Egyre több tudományos kutatás arra a következtetésre jut, hogy ez a vitamin nemcsak a csontok erősségéhez nélkülözhetetlen, hanem csökkenti a mell- és prosztatarák, a szklerózis multiplex, a pikkelysömör és a depresszió esélyét is.

A téli depresszió ellen
Sajnos sokan szenvednek téli depressziótól. Azoknak, akiknek természetüknél fogva sötétebb a bőrük, gyakran vannak problémái közép-európai éghajlatunkon a túl kevés napsütéses óra miatt. Másrészt a heti napozóágy látogatás javíthatja a hangulatot. UV fény hatására az agyban az endorfinok (boldogság hormonok) aktiválódnak. Ez a hormon javítja általános állapotát és boldogságérzetet kelt.

Az UV hatása
Mivel sok országban kevés a napsütéses órák száma, és nem mindig lehet megjósolni, hogy mikor süt ki a nap, a napozóágyon való napozás jó alternatíva. Persze a napozás csak akkor jó, ha megfelelő mennyiségben csinálod. Az UV lámpák sugárzása nem különbözik a természetes napétól. Mindkettő tartalmaz látható és láthatatlan fényt.

Optikai sugárzás
A napspektrum, amelyet „optikai sugárzásnak” is neveznek, látható fényből (a szivárvány hét színéből) és láthatatlan fényből, ultraibolya és infravörösből áll. Sematikusan ez a sugárzás hullámhosszának vízszintes tengelyen történő ábrázolásával ábrázolható. A látható fény ekkor az optikai sugárzás közepén, az infravörös a jobb oldalon (hosszabb hullámokkal) és az ultraibolya a bal oldalon (rövidebb hullámokkal). Az infravörös hősugárzást jelent, és megtalálható például mesterséges kandallóban, infrakabinban és mikrohullámú sütőben.

UVA, UVB, UVC
Az ultraibolya sugárzás UVA-ra, UBV-re és UVC-re oszlik. Az UVA és az UVB szerepet játszik a bőr barnulásában. A nap UVC-je nem éri el a földfelszínt, mert ezt a sugárzást teljesen elnyeli az ózonréteg. Az UVC mesterségesen előállított, hogy elpusztítsa többek között a baktériumokat az úszómedencékben és az élelmiszerekben. Ezt nem használják napozóágyakban.

Barnulási folyamat
Bőrünk kétféle módon védheti magát a túlzott ultraibolya sugárzás ellen: barnulás és bőrduzzanat. Ez a két biológiai folyamat csak a bőr felső rétegében játszódik le, természetes és mesterséges napon (szoláriumban) egyaránt. Ezáltal saját védelmi tényezőt építünk fel. Minden bőr pigmentsejteket (melanocitákat) tartalmaz, amelyek az UV-A és UV-B hatására stimulálják a (barna) pigmentszemcséket (melaninokat). A pigmentsejtek száma mindenkinél azonos, akár világosabb, akár sötétebb a bőr. Csak ezeknek a sejteknek a pigmenttermelő képessége különbözik. A sötétebb bőrű emberekben több és nagyobb pigmentszemcsék keletkeznek, mint a világosabb bőrűeknél. Ennek a folyamatnak a megismétlésével a teljes (felső) bőr lassan feltöltődik pigmentekkel, a barnulási folyamat. Persze ehhez idő kell. Ezért beszélünk néha késleltetett pigmentációról. Ez utóbbi főleg UVB hatására történik. Az UVA a közvetlen pigmentációért felelős, így a pigmentsejtek megbarnulnak, és kevésbé hajlamosak bőrpírra, de a bőr barnulásához nagyobb dózis szükséges. Az UVA jobban serkenti a bőr öregedési folyamatát, mint az UVB. Az UVB felelős a D3 previtamin elősegítéséért, amely később más szervekben D-vitaminná alakul. A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontozat felépítéséhez, emellett pozitív hatással van az anyagcserére és csökkenti a vérnyomást. Az UVB hátránya, hogy leégést (erythema) okozhat. Még kis mennyiségben is megégetheti a bőrt


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél