Vissza

Összehasonlított termékek

Mi alapján válasszunk medencét

Strandszezonra fel! – 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt föld feletti medencét vásárolszA föld feletti családi medencék megvásárlása alapos utánajárást igényel, hiszen egy rakás szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes otthoni fürdőt. Ez a kis útmutató számodra is hasznos lehet, ha éppen egy medenceprojektbe készülsz belevágni.

Mi alapján válasszunk medencét
Mi alapján válasszunk medencét

Frissítő csobbanás munka előtt, közös családi lazulás a nap végén, spontán medencepartik a barátokkal – jól hangzik, ugye? A medence azonban nem egy olyan termék, amit hasraütésszerűen kiválaszt az ember, majd hazaviszi, ledobja a hátsó udvaron, és már indulhat is a buli – hacsak nem egy kisméretű felfújható gyerekmedencéről van szó. Ha szeretnél körültekintően vásárolni, görgess tovább!

 

Milyen előnyei vannak a föld feletti medencéknek a beépített medencékkel szemben?

 • Jóval megfizethetőbbek.

 • Egyszerűbb a telepítésük, önkormányzati engedélyre sincs szükség.

 • Könnyebb a karbantartásuk.

 • Költözés esetén magunkkal vihetjük.

 • A gyerekekre nézve abból a szempontból biztonságosabbak, hogy nem betonból vannak, és mivel a peremük általában egy méternél magasabb, a létrájuk pedig levehető, a kicsik nem tudnak a vízbe esni.


Milyen fajtái vannak a föld feletti medencéknek?

Felfújható medence:

A felfújható medencék kisebb gyerekek számára ideálisak, hiszen nem túl mélyek, ide-oda mozgathatók, és szükség szerint ki lehet őket rakni és hamar feltölteni, vagy éppen elpakolni, ha már csak útban vannak. Ráadásul, mivel puha az oldaluk, kisebb a sérülések esélye önfeledt lubickolás közben. Ugyanakkor az időtállóság és strapabírás nem az erősségük: a háziállatok, az időjárás és a pancsoló gyerekek is könnyen károkat okozhatnak egy felfújható medencében.   

Hagyományos föld feletti medence:

Azoknak, akik az előbbinél tartósabb medencét szeretnének az udvarukba, de az építés nem fér bele a büdzséjükbe, tökéletes választás lehet egy hagyományos föld feletti medence. Ezeknek a tágas, kényelmes és ellenálló daraboknak a szerkezete jellemzően acélból, műgyantából vagy a kettő keverékéből készül. A telepítés egy kicsit macerás lehet ugyan, a kijelölt földterület kiegyenlítése és a medence felállítása, majd üzembe helyezése jó néhány órát vesz igénybe, de ehhez szakember segítségét is lehet kérni – és a biztonság kedvéért ajánlott is.

Kreatív és gazdaságos megoldás egy hagyományos talaj feletti medencét félig vagy akár teljesen a föld alá süllyeszteni, ám ebben az esetben különösen körültekintőnek kell lenni, hiszen nem minden talaj feletti medence alkalmas arra, hogy a föld alá temessék.

A méret

Forma, mélység, kerület, térfogat, átmérő – van pár paraméter, amivel számolhatsz, de ehhez először a medence funkcióját kell meghatároznod. Napi szinten fogjátok azt használn, vagy csak arra kell, hogy időnként egy strandolós kerti partit tartsatok? Néhány nyári buli kedvéért nem biztos, hogy megéri befektetni egy hatalmas medencébe, gondolj csak arra, hogy a karbantartás is plusz munkával és költségekkel jár.

Ha szeretsz  vendégeket fogadni otthon és emiatt mérvadó szempont számodra a medence kapacitása, tartsd észben, hogy a számok könnyen megvezethetik az embert. Egy 8 méter átmérőjű medence nem hangzik sokkal méretesebbnek, mint egy 7 méter átmérőjű, ám a nagyobb darabot 30 százalékkal több vízzel lehet feltölteni, mint a kisebbet – ez pedig igen jelentős különbség. Mielőtt tehát meghozod a végleges döntést, tanulmányozz alaposan egy medence-mérettáblázatot.

Hova kerüljön a medence?

Az első lépések egyike eldönteni, hogy az udvaron belül pontosan hol szeretnénk elhelyezni a medencét. A házból kilépve szinte egyből belesétálnál a vízbe? A közeli elhelyezkedés másik nagy előnye, hogy így jobban szem előtt lehet tartani a pancsoló lurkókat. De ha a gyerekek már elég nagyok és önállóak, valamint ha van elég helyetek hozzá, a ház épületétől távolabb egy igazi kerti oázist is kiépíthettek. Ugyanakkor, ha fák közelében helyeznétek el a medencét, több takarítanivalóval, például lehullott levelekkel és törmelékkel kell számolnotok a strandszezon elején és végén.

Természetesen a közvetlen napfénynek kitett medencének is megvan a maga előnye és hátránya: bár segít magasabb hőmérsékleten tartani a vizet, és ezáltal meghosszabbítani a fürdőszezont, a napfény hatására gyorsabban lebomlik a klór, azaz több vegyszerrel lesz dolgod.

A hagyományos merev falú föld feletti medence telepítése

Mint azt fentebb már említettük, érdemes szakember segítségét kérni, ez a procedúra ugyanis egy kissé összetettebb, mint azt elsőre gondolnánk. Íme a lépések dióhéjban:             

 1. A kijelölt terület megtisztítása a potenciálisan szennyező anyagoktól és a gyep eltávolítása.

 2. A talaj kiegyenlítése.

 3. Vízelvezetés: itt különösen jól jön egy hozzáértő tanácsa, ha nem akarod kiszárítani vagy éppen lápvidékké alakítani az udvart.

 4. Szilárd alátámasztás biztosítása.

 5. A medencealap tartóanyagának telepítése.

 6. A fólia elhelyezése. 

 7. A keret összeszerelése.

 8. Az elektromos rendszer beüzemelése.


Ne feledd, hogy medencetakaróra, klórtabletta-adagolóra és tisztítószettre is szükséged lesz. A medencés móka ugyanis csak akkor lehet hosszú távon fenntartható, egészséges és biztonságos, ha a megfelelő módszerekkel gondját viseled a kerti strandnak. A karbantartás mikéntjéről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

https://www.insportline.hu/medencek
https://www.insportline.hu/medencek-szerkezettel
https://www.insportline.hu/felfujhato-medencek
https://www.insportline.hu/tartozekok-medencekhez


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél