Vissza

Összehasonlított termékek

8 tipp a talaj feletti kerti medence megfelelő karbantartásához

Megtaláltátok a tökéletes medencét és készen álltok a fürdőszezonra? A jól megérdemelt pihenések mellett nem szabad megfeledkezni a medence rendszeres gondozásáról, ha sokáig szeretnétek élvezni az otthoni strandolást.

8 tipp a talaj feletti kerti medence megfelelő karbantartásához
8 tipp a talaj feletti kerti medence megfelelő karbantartásához

Még a tiszta vízben is megbújhatnak olyan baktériumok, amelyek fül- vagy gyomorfertőzést vagy bőrkiütéseket okozhatnak, ezért is nagyon fontos a rendszeres vízvizsgálat. És ez még csak egyetlen pipa a teendők listáján.A megfelelő karbantartáshoz az alábbi feladataid vannak napi szinten:

 •  Győződj meg róla, hogy a víz pH-szintje mindig 7,2 és 7,6 között van.

 •  Ellenőrizd a víz szabadklórtartalmát, melynek ideális értéke 0,6-1 mg/l.

 •  Nézd meg, hogy nagyjából a szkimmer közepéig ér-e a medencevíz. Ha igen, akkor megfelelő a vízszint.

 •  Ha szükséges, ürítsd ki a szkimmerkosarat és a vízforgató szivattyút.

 •  Ellenőrizd a szűrőnyomást és a szivattyú működését.

 •  A medence alját porszívóval, a vízfelszínt pedig hálóval tisztítsd meg.


Hetente egyszer ezeket is el kell elvégezned:

 • Bizonyosodj meg róla, hogy a medencevíz összlúgossága 80 és 120 mg/l között van.

 • Sokkoló klórozás és egyéb vegyszerezés az algák, a fém- és mészkőlerakódások megelőzése érdekében.

 • Homokszűrő esetén ha a nyomás 0,48 bar fölé emelkedik, végezz visszamosást.


Most pedig vegyük át részletesebben a legfontosabb tudnivalókat a karbantartással kapcsolatban, hogy minél tovább problémamentesen élvezhessétek a családi csobbanásokat.

 1. A vízforgató szivattyút naponta legalább nyolc órán át működtesd


A medence szivattyúja végzi a víz keringetését, aminek funkciója egyrészt az algásodás megelőzése, másrészt a felgyülemlett szennyeződésnek a szkimmerbe (vízszűrő nyílás) juttatása. Éppen ezért akkor is ajánlott működtetni a vízforgatót, ha napokig nem használjátok a medencét, a szakemberek szerint naponta legalább nyolc órán át, de a legjobb, ha a megvásárolt termék használati útmutatóját követed. És csak ésszel: ha bárki a medencében tartózkodik, az elektromos berendezéseket tilos üzemeltetni!
Előfordulhat, hogy a szűrőberendezés csöve eltömődik a sok falevéltől és törmeléktől, ezért nem keringeti tovább a vizet. Ez esetben szükség lesz a szét- és összeszerelő képességeidre, de nem győzzük hangsúlyozni: csakis áramtalanított állapotban állj neki a tisztításnak!

 1. Rendszeresen ellenőrizd és tisztítsd a szűrőberendezést


Többféle vízszűrőrendszer létezik, de mind a papírszűrős, mind a szűrőlabdás, mind a homokszűrős készülékek ugyanazt a fontos feladatot látják el, és mindegyikükre igaz az is, hogy heti rendszerességgel alaposan meg kell tisztítani – ha sok fa van a medence közelében, akkor ennél is gyakrabban. A szűrőbetétet a gyártó ajánlásától és az elhasználódás, eltömődés, vízkövesedés mértékétől függően időnként le kell cserélni, homokszűrő esetén pedig ellenőrizni kell a nyomásmérőt, és ha túl magas, ajánlott mielőbb visszamosást végezni.

 1. Vegyszerezés


Alga- baktérium- és gombaölő hatása miatt a klóros, brómos vagy aktív oxigénes fertőtlenítés nélkülözhetetlen eleme a medencehasználatnak. A leggyakoribb fertőtlenítőszer a klór, mely olcsó ugyan, ám a napfény, a napvédő krémekben található összetevők és az izzadság mind elősegítik a klór lebomlását, ráadásul a pH-érték növekedésére is érzékeny: 7,6 pH-érték felett a hipoklórsav átalakul hipokloritionná, ami sokkal kisebb hatékonysággal fertőtleníti a vizet, és még szagosítja is azt. Hát ezért olyan fontos a klór koncentrációjának rendszeres ellenőrzése és szükség esetén a fertőtlenítőszer pótlása. De csak óvatosan, hiszen a túl sok klór bőr-és szemirritációt okozhat, és a fürdőruhát is tönkreteheti.

Az algák megtelepedésének és a medencevíz bezöldülésének elkerülése érdekében hetente egyszer a víz klórtartalmát meg kell emelni 3-5 mg/literre, majd 24 órán át hagyni kell ülepedni a vizet – ezt az eljárást nevezik sokkolásnak.   

Nagyon fontos, hogy minden lassan oldodó tablettát csak vegyszeradagolóban vagy szkimmerben szabad a vízbe helyezni, a gyorsan oldodó vegyszerek pedig vízzel higított állapotban alkalmazandók.

Megjegyzés: A vízkezelőszerek megfelelő adagolásához pontosan ismerned kell a medence víztérfogatát köbméterben, ezért semmiképpen se hagyd ki a lépések közül a matekozást!

 

 1. Ellenőrizd a pH-szintet


A szakemberek szerint célszerű hetente egy-két alkalommal csekkolni a víz lúgosságát, hiszen, mint azt előbb is említettük, a túl alacsony és a túl magas pH-szint is jelentősen csökkenti a vegyszerek hatékonyságát. Szóval semmiképpen se hagyd le a „kiegészítők beszerzése” listádról a pH-mérő tablettát, tesztcsíkot vagy digitális kütyüt. Az ideális pH szint, amit fenn kell tartanod, 7,2 és 7,6 között van.

 1. Szívás és hulladékhalászás


Még a legjobb szűrőrendszer sem tudja eltávolítani a medencéből az összes szennyeződést, szöszt, piszkot, ezért hetente legalább egyszer a medenceporszívót is kézbe kell venned, a vízfelszínen úszkáló faleveleket és egyéb betolakodókat pedig tisztítóhálóval tudod a leghatékonyabban kihalászni.

 1. Takard le védőfóliával

  Bármikor, amikor nem használjátok a medencét, érdemes lefedni azt medenceponyvával, és ennek nem csak higiéniai okai vannak. Amellett, hogy megakadályozza az esővíznek, rovaroknak és kisebb-nagyobb szennyeződéseknek a vízbe jutását, a védőfólia a medence hűtésében is segít, miközben megakadályozza a víz elpárolgását – vagyis gazdaságossági szempontból is óriási haszna van.

 2. Téliesítsd a medencét


Ha olyan fémvázas talaj feletti medencétek van, amit nem lehet szétszedni és elpakolni a fürdőszezon végén, akkor gondoskodnotok kell a medence téliesítéséről is, ha szeretnétek megóvni a medence szerkezetét, gépészetét és a vizet is a hideg hónapokban. Egy alapos takarítást követően fagymentesíteni kell a tartozékokat, majd a téliesítő vegyszerek hozzáadása után jöhet a téli védőtakaró.
 

 1. Merülő szivattyú telepítése


Annak ellenére, hogy kellemetlen meglepetéseket lehet elkerülni egy alagsori vízszivattyú telepítésével, sok újdonsült medencetulajdonos nem foglalkozik ezzel a kérdéssel. De gonodlj csak bele: különösen akkor, ha a medence a házhoz túl közel van felállítva, egy esetleges szivárgás esetén egy ilyen szerkezettel meg lehetne előzni az elszabadult víz okozta károkat, mint például a cseppet sem veszélytelen penészedést.

Csakúgy, mint a gépjárműveket, a kerti medencénket is folyamatosan gondoznunk kell, ha szeretnénk, hogy még sokáig biztosítsa kényelmünket. Neked már rutinosan megy a karbantartás? Netán nemcsak áztatni, de átmozgatni is szeretnéd magad a hűsítő vízben? Akkor kattints ide, mert arra is van néhány ötletünk, hogy milyen gyakorlatokat végezhetsz sekélyebb vizű kerti medencékben – hogy egész nyáron bomba formában maradj.

https://www.insportline.hu/medencek-es-vizi-sportok


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél