Vissza

Összehasonlított termékek

5 egyszerű gyakorlat a szemmozgató izmok megerősítéséért

Te mikor tartottál utoljára szünetet számítógép-használat közben azért, hogy megnyújtsd egy kicsit a szemmozgató izmaidat? Elkényelmesedett életmódunk bizony a szemünk épségére is káros hatással lehet. Gondolj csak bele: sokan még pislogni is elfelejtenek a képernyőre tapadás közben, nem csoda, ha folyton szemszárazságra panaszkodnak. Nos, van néhány ötletünk, hogy szemcseppek helyett hogyan őrizheted meg szemeid kényelmét és épségét.

5 egyszerű gyakorlat a szemmozgató izmok megerősítéséért
5 egyszerű gyakorlat a szemmozgató izmok megerősítéséért

Bár arra, hogy a különféle szemgyakorlatok valóban javítják a látást, vajmi kevés hiteles tudományos bizonyíték utal, az azonban kétségtelen, hogy napi pár perc gyakorlással jelentősen enyhíthetők vagy megelőzhetők a „képernyő-életmód” okozta szemfáradás tünetei, azaz a diszkomfortérzés a szemben, a fejfájás, a szemszárazság és -viszketés, a fokozott könnyezés, az égő érzés, a színérzékelés megváltozása és a fókuszálási nehézségek.
Ha helyesen végzed őket, az alábbi gyakorlatok alaposan megdolgoztatják a hat pár szemmozgató izmodat, a folyamatos koncentrálás ráadásul az elmédet is lecsillapítja, ezért duplán is megéri egy kis időt szánni a gyakorlásra.

Tippek a gyakorlás megkezdéséhez

 • Helyezkedj el a talajon kényelmes, keresztbe tett lábú ülésben, majd hátadat egyenesítsd ki úgy, hogy a fejed, a nyakad és a gerinced egy vonalban legyenek. Kezedet pihentesd a combodon vagy a térdeden.
 • Ha nagyon merev a csípőd, akkor helyezz egy párnát vagy összehajtogatott pokrócot a feneked alá, ezzel megelőzheted, hogy feszültség alakuljon ki a térd és az ágyéki csigolyák tájékán.
 • Ha a munkahelyeden gyakorolsz, akkor ülj nyugodtan egy széken, de a tartásod mindenképpen legyen egyenes és laza.
 • Orron keresztül lélegezz, és ha lehet, szinkronizáld a légzésed ritmusát a szemmozgatás ritmusával. Kilégzéssel vidd a tekinteted az egyik irányba, majd belégzéssel a másik irányba, és így tovább.
 • Fontos, hogy ne szaggatott és „darabos”, hanem lassú, összefüggő mozgást végezzenek a szemgolyók, mikközben a test többi része, így a fej is mozdulatlan marad.
 • Két gyakorlat között behunyt szemmel pihentesd a szemizmokat.
 • Az első négy gyakorlatból 10-10 ismétlést végezz, az utolsót elég 3-szor megismételned.


Nézzük az öt gyakorlatot!

 1. Fel-le

Tekinteted egy lassú, összefüggő mozdulattal emeld fel a legmagasabb pontig, majd vidd le a legalsó pontig anélkül, hogy közben a fejedet elmozdítanád. Ismételd a fel-le irányú mozgatást tízszer, majd vidd középre a tekinteted, és néhány pillanatra hunyd le a szemed.
Sokat segít abban, hogy elkerüld a szaggatott mozgást, ha egy óriási gömb közepébe képzeled magad: tekinteted a gömb felső pontjáról kiindulva – követve a gömb körívét – először mozgasd előre- és lefelé egyre jobban távolítva eltávolítva magadtól a tekinteted, majd a képzeletbeli gömb előtted lévő legtávolabbi pontjától lefelé magadhoz egyre közelebb hozd a tekinteted. 

 1. Jobbra-balra

Középre és előre nézésből kiindulva mozgasd a szemgolyókat lassan, folyamatosan a jobboldal legszélső pontjára, majd lassan vidd át a tekinteted a baloldali legszélső pontra.  Itt is érdemes egy képzeletbeli gömböt segítségül hívni, ám ezúttal horizontális irányban követjük tekintetünkkel a gömb ívét.

 1. Átlós mozgatás

Nézz fel a jobb sarokba, és lassú, összefüggő mozdulattal vidd le a tekinteted a bal sarokba. Jobbra fel, majd balra le. Ismételd a mozdulatsort tízszer, majd végezd el ugyanezt az ellenkező irányban is: balra fel, jobbra le.

 1. Szemkörzés

Képzelj magad elé egy óriási óraszámlapot, vidd fel a tekinteted annak legfelső pontjára, a 12-es számra, majd kilégzéssel jobbra indulva sétáltasd körbe a tekinteted az óraszámlapon. Ahogy a legalsó pontra, a 6-oshoz értél, lélegezz ki az, majd a 12-esnél ismét be. Ügyelj arra, hogy folyamatos, és ne szaggatott legyen a szemmozgás. Végezz 5 kört ebbe az irányba, majd 5 kört az óramutató járásával ellenkező irányba is.

 1. Fókuszálás egy pontra

Egy pont vagy tárgy kitartó nézése pislogás nélkül serkenti az idegközpontokat, fejleszti a koncentrációs képességet és erősíti a szemeket. Így csináld:

 1. Helyezz egy hegyes vagy felfelé csúcsosodó tárgyat szemmagasságban körülbelül egy méterre magad elé. Legyen ez a tárgy most egy üveg vagy egy palack, melynek szájára fogod fókuszálni a figyelmed.
 2. Ülj egyenesen, ellazult testtel.
 3. Egy percig nézd az üveg száját anélkül, hogy közben pislognál.
 4. Hunyd be a szemedet, lazítsd el a szemizmokat, és képzeld az üveg száját a két szemöldököd közé. Próbálj meg egy percig erre a képre összpontosítani. Ha elkalandozna a figyelmed, gyengéden tereld vissza az üveg szájának képére. 


Ismételd a gyakorlatot, fokozatosan növelve a külső és a belső fókuszálás időtartamát egyről három percre.

Tudod, mi segíthet még? Ez a relaxáló légmasszázst nyújtó szemmasszírozó készülék!

Hasonló kategóriák

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél