Vissza

Összehasonlított termékek

A hatékony stresszoldás és regeneráció fegyvere – avagy mit tud egy masszázspisztoly?

Régóta tudjuk, hogy a masszázsnak számtalan jótékony hatása van a fizikai és mentális egészségre. Egy kiadós masszázs után egyszerre érezzük magunkat felfrissültnek és ellazultnak – mintha kicseréltek volna. De jó is volna minden nap, két rohanás között profi masszőrhöz járni! Csakhogy ez sokaknak végképp nem fér bele az idejébe, másrészt nem is lenne olcsó mulatság.

A hatékony stresszoldás és regeneráció fegyvere – avagy mit tud egy masszázspisztoly?
A hatékony stresszoldás és regeneráció fegyvere – avagy mit tud egy masszázspisztoly?

A hivatásos sportolóknak elsősorban az izmok minél gyorsabb regenerációja és a fascia ellazítása érdekében van szüksége rendszeres masszázsra, ám ez nem feltétlenül emberi kezek által nyújtott kezelést jelent, hanem például hengerezést. De van még egy remek – és talán még kényelmesebb – módszer, amit bárki bevethet: úgy hívják, hogy masszázspisztoly. Ez a kinetikus meghajtású eszköz a vibrációs terápiát ötvözi a perkusszív (ütőgetős) impulzuson alapuló módszerrel, ennek köszönhetően mélyrehatóan kezelhető vele az izomfeszültség és a felpuhult ízületi tokok, a nyaki és háti fájdalom, a vállak fájdalmas mozgáskorlátozottsága, továbbá jelentősen javítható az ízületi mobilitás. Mi több, kutatások szerint az edzés előtt alkalmazott vibrációs masszázs csökkenti a megterhelő fizikai aktivitás hatására keletkező izomsérülések kialakulásának esélyét. 

De mielőtt részletesebben belemennénk a masszázspisztoly használatának áldásos hatásaiba, egyvalamit fontos megjegyezni: ahhoz, hogy a lehető legjobban ki tudd használni a masszázspisztoly nyújtotta előnyöket, mindenképpen kérj meg egy fizikoterapeutát, hogy tanítsa meg neked a helyes és biztonságos önmasszírozás mikéntjét. Mivel a különböző készülékek más-más funkciókkal és akár több masszázsfejjel is el vannak látva, ha az utánajárást nélkülöző nagy lelkesedés túlságosan erős nyomással párosul, az ártalmakhoz is vezethet. A legjobb tehát, ha egy szakember útmutatásával sajátítod el az alapvető mozdulatokat, így nyugodt lélekkel masszírozhatod magad az otthonod kényelmében. 

Most pedig nézzük, mi mindenre jó egy masszázspisztoly.

Sérülésmegelőzés, gyorsabb regeneráció, jobb sportteljesítmény

A masszázspisztoly által biztosított ütögetős mélyszöveti masszázs javítja az izomösszehúzódást, ami az izmok és a fasciális szövetek meghosszabbítását és megerősítését eredményezi. Ez pedig, közvetetten ugyan, de a sportteljesítményre is kedvező hatással van. 

Hatékony fájdalomcsökkentés és rehabilitáció

A kollagénrostokból álló fascia stimulálása, a vér- és nyirokkeringés fokozása, továbbá a sérült hegszövetek minőségének javítása révén a vibrációs masszázs enyhíti az izomfáradtságot- és fájdalmat, így az oly gyakori és kellemetlen nyaki, váll- és derékfájdalmat is csökkenti. A masszázspisztoly ráadásul nemcsak sportsérülések, hanem műtét utáni rehabilitáció során is bevethető kiegészítő terápiaként. 

A masszázs köztudottan a sérülések rehabilitációs terápiájának egyik leghatékonyabb formája, mivel nemcsak felgyorsítja a helyreállítási folyamatot, de megakadályozza az újbóli sérüléseket is. A masszázspisztolyos kezelés elősegíti a sorvadt izmok felépülését, illetve az izmok és a fasciális szövetek jobb keringésének fokozása révén a sérült területek rugalmasabbá válását és rövid időn belüli gyógyulását.
 

Csökkenti a tejsav mennyiségét

A tejsav a szervezetünkben folyamatosan termelődő magas energiaértékű organikus sav, amelynek mennyisége fizikai terhelés hatására egyre növekszik. Szervezetünk az alacsony oxigénszintet azzal próbálja kompenzálni, hogy a tejsavból keletkező laktátot energiává alakítja. Intenzív edzés következtében a laktát igen gyorsan felhalmozódik a véráramban – gyorsabban, mint ahogy energiává alakul –, aminek eredménye kimerültség, émelygés és görcsös izomfájdalom lehet. Jó hír, hogy a masszázspisztolyos kezelés visszafordíthatja ezt a folyamatot, mégpedig azáltal, hogy elősegíti a tejsav és más toxinok felszabadulását az izmokból a környező szövetekbe. 

Enyhíti az izomgörcsöket és a merevséget

Az intenzív edzés okozta izomgörcsök gyakran iszkémiához, azaz a vérellátás csökkenéséhez vezetnek az izmokban. A masszázspisztoly, azáltal, hogy nyomást gyakorol az izmokra, inakra és szalagokra, megfelelően ellazítja azokat, csökkentve ezáltal a görcsöket és a fájdalmas merevséget.

Fokozza a vér- és nyirokkeringést

A mélyszöveti masszázs az erek tágításáért felelős idegreceptorok stimulálása, valamint a véráramlás és ezáltal a szövetek tápanyagellátásának fokozása révén  segít ellazítani a túl feszes fasciát, a nyirokkeringés serkentésével pedig felgyorsítja a méreganyagok  és salakanyagok  eltávolítását a szervezetből. Mivel a nyirokkeringést izomösszehúzódások szabályozzák, a kevésbé aktív emberek szervezetében nem termelődik elegendő nyirokfolyadék, míg a nagyon aktív emberek szervezetében annak felhalmozódása nyiroködémához is vezethet – ha nem kontrollálják a folyamatot. Rendszeres masszázzsal könnyedén megteremthető a nyirokrendszer egyensúlya is.

 

Aktiválja az idegrendszert és az izmokat 

Az idegrendszer és az izmok szoros kapcsolata nemcsak abban áll, hogy bármilyen inger éri az izmokat, arról az idegrendszer azonnal tudomást szerez,  de a vázizmok mozgásának szabályozása kimondottan a szomatikus idegrendszer feladata. A masszírozás, azáltal, hogy stimulálja az idegrendszer receptorait, értágulatot okoz a bőrben és az izmokban, ezáltal oldja az izommerevséget (azaz ellazítja az izmokat) és növeli az ízületi mobilitást. 

 

Növeli az ízületek mozgástartományát 

Az izmok, a kötőszövetek, az inak, ínszalagok és ízületek együttes munkája biztosítja a test mozgékonyságát és rugalmasságát. A masszázspisztoly következetes használata pedig lehetővé teszi az ízületek mobilitásának növelését, ami szintén pozitívan hat a sportteljesítményre.

 

Javítja közérzetet

A fizikai előnyökön túl a test szakszerű „dögönyözése” – legyen az önmasszírozás vagy egy igazi svédmasszázs – a mentális egészségre is jó hatással van: amellett, hogy csökkenti a stresszt, valamint a depresszió és a szorongás tüneteit, javítja az alvásminőséget és energiával tölt fel. 

Ha úgy döntöttél, beszereznél egy masszázspisztolyt otthoni használatra, mindenképpen egyeztessetek a családdal arról, hogy ki, mikor és mennyi ideig használhatja azt – a fölösleges konfliktusok elkerülése érdekében. Vásárláskor érdemes a készülék súlyát mint kényelmi szempontot is figyelembe venni, továbbá azt, hogy minél több cserélhető tartozéka van a masszázspisztolynak, annál több izomcsoporton lehet azt célszerűen használni. Ami pedig a sebességfokozatok számát illet, a szakemberek szerint sokkal lényegesebb tényező a vibrálási sebességnél a perkusszív impulzus ereje és mélysége.

 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél