Vissza

Összehasonlított termékek

Tudtad, hogy a függőágyban sokkal pihentetőbb az alvás?

Nincs is annál hangulatosabb és békésebb módja a kikapcsolódásnak, mint egy kerti grillezés, egy tóparti kempingezés vagy egy kiadós túra során függőágyban ejtőzni. De van-e más haszna is a ringatózva sziesztázásnak amellett, hogy ellazít? Utánajártunk.

Tudtad, hogy a függőágyban sokkal pihentetőbb az alvás?
Tudtad, hogy a függőágyban sokkal pihentetőbb az alvás?


2011-ben néhány svájci kutató azt vizsgálta, hogy a monoton ringató mozgás segíti-e a gyorsabb elalvást és miként befolyásolja az alvás minőségét. A kutatók kifejlesztettek egy „kísérleti függőágyat" és arra kérték az önkénteseket – akik egyébként valamennyien jó alvóknak vallották magukat –, hogy egyik nap egy hagyományos ágyban, másnap pedig egy folyamatosan ringó függőágyban töltsenek el 45 percet.


A kutatók mindkét esetben nyomon követték a sziesztázó alanyok agyhullámait, majd amikor összehasonlították az agyi aktivitásokat, kiderült, hogy a folyamatos lengő mozgás  mellett nemcsak gyorsabban aludtak el az önkéntesek, de sokkal mélyebb, pihentetőbb alvásban volt részük. Az eredmények szerint ugyanis a ringva szunyókálóknál hosszabb volt az N2, vagyis a nem gyors szemmozgásos alvásnak a mélyebb, lassú hullámú alvási fázisa, mely a könnyed alvási stádiumot (N1) követi.  Ezt a hatást a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a kellemes lengő mozgás lecsillapítja az elmét, és az alvási ritmus szabályozása révén elősegíti a nyugodt, pihentető alvást.

Túlságosan messzemenő következtetéseket természetesen nem érdemes levonni egy olyan tanulmányból, ami kimondottan a sziesztázásra, és nem a 6-8 órás éjszakai alvásra fókuszál, és azt is fontos megjegyezni, hogy ha huzamosabb időn át ejtőznénk egy függőágyban, azt nagy valószínűséggel a gerincünk kevésbé díjazná. Azt azonban rossz alvóként – és sok lelkes túratársammal egyetértésben – jómagam is tanúsíthatom, hogy egy kényelmes függőágyban sokkal gyorsabban megy az elalvás. Gondolom, nem véletlenül találták fel a ringatható bababölcsőket sem.

És ha már a kényelemnél tartunk, tudod, miben jobb még a függőágy a hagyományos alvási lehetőségeknél? Hacsak nem egy speciális, jó minőségű matracról van szó, az ágyban alvás nagyobb nyomást gyakorol a vállakra, a hátra és a medencére, míg a függőágyban fekvés során egyenletesen oszlik el a nyomás az egész testünkön, és a rugalmas felület biztosítja gerincünk természetes S struktúráját, ez a természetes görbe struktúra pedig hatékonyan támogatja az egész gerincet és kiegyensúlyozott,  helyes  testtartás biztosít.

Kalandoroknak jó hír, hogy egyre szélesebb választékban kaphatók praktikus és kényelmes függőágyak, ezek között a pillekönnyű darabok között biztosan te is megtalálod a számodra legtökéletesebbet.

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél