Vissza

Összehasonlított termékek

Szórakoztató, kíméletes és hatékony edzés – ezt teszi a jégkorcsolyázás a testünkkel

Nem feltétlenül van szükség mínusz fokokra és befagyott tóra ahhoz, hogy jégkorizhassunk, hiszen a legtöbb nagyvárosban találni beltéri jégpályát, ahol télen-nyáron kedvünkre gyakorolhatunk. És hogy miért érdemes belevágni? Már sorolom is!

Szórakoztató, kíméletes és hatékony edzés – ezt teszi a jégkorcsolyázás a testünkkel
Szórakoztató, kíméletes és hatékony edzés – ezt teszi a jégkorcsolyázás a testünkkel


Nem kell profi műkorcsolyázónak lenned ahhoz, hogy élvezhesd a jégen siklás számos előnyét. Már azzal is rengeteg hasznos dolgot tanulhatsz magadról és a képességeid fejleszthetőségéről, ha csak kipróbálod ezt a mozgásformát. Ha pedig megtetszik annyira, hogy rendszert csinálsz belőle, akkor egy csomó klassz előnyét élvezheted az  edzéseknek – amellett, hogy egyre ügyesebb leszel. Mert nemcsak a testet formálja a jégkorcsolyázás, de a mentális egészségre is jó hatással van.

„A kezdő botladozók legalább jókat nevetgélhetnek egymáson” – vontam le a tanulságot két hasraesés közben, amikor első alkalommal léptem jégre korcsolyával a lábamon. Persze nem bohóckodni mentem, és idővel sikerült is ráéreznem a hogyanra, de az tény, hogy mindeközben remekül szórakoztunk a társammal – ahogy mindenki más is nagyokat derülhetett rajtunk.

Javítja a testtartást

A slackline-ozás, a görkorizás vagy a gördeszkázás is hasonlóan jó móka, és valamennyinek a lényege az, hogy egyensúlyba kerüljön – és egyensúlyban is maradjon – a test. A jégkorcsolyázásnál viszont bonyolítja a feladatot, hogy egy vékony pengén állva, csúszós terepen kell A-ból B-be eljutni. Éppen ettől olyan hatékony egyensúlyfejlesztő gyakorlat, ráadásul a hát- és lábizmok erősítése révén testtartást is javítja.

Kíméli és rugalmasabbá teszi az ízületeket

Jó hír, hogy akkor sem kell lemondanod a mozgásról, ha reggelente ropogó térddel kelsz ki az ágyból. A jégpályán körbe-körbe haladni ugyanis rendkívül ízületkímélő, mivel a teherviselő ízületeinket nem éri semmilyen becsapódás – ellentétben a kocogással vagy futással. Így akár ízületi problémával küzdők is választhatják ezt a fajta korcsolyázást alacsony intenzitású edzésként.

Haladóbb szinten persze már ugró mozgásoknak is helye van, ami növeli ugyan a sérülések kockázatát – ezért is fontos a fokozatosságra törekvés a gyakorlás során –, ugyanakkor az ugrálás jelentősen javítja a csontsűrűséget, és ez csontrendszerünk egészsége szempontjából nem elhanyagolható szempont.

Erősíti az alsótestet

Jégkorcsolyázás közben a mozgatóizmok közül a csípőhajlító izmok, a comb és a vádli dolgozik a legintenzívebben: a korcsolyával haladást főleg a kis, közepes és nagy farizom, a combhajlítók és a négyfejű combizom izomereje hozza létre. Az egyik láb előre húzásakor a csípő és térd hajlítása történik, míg a hajtó lábon a vádli izmai dolgoznak, miközben a lábszár izmai a bokát stabilizálják. Minél erőteljesebb ez a mozdulatsor, minél gyorsabb a haladás, annál nagyobb igénybevételnek vannak kitéve ezek az izomcsoportok. És mivel a medencefenék-izmok is aktívan kiveszik a részüket a munkából, a rendszeres jégkorcsolyázás nőknél akár az inkontinencia megelőzésében és kezelésében is hatékony módszer lehet.

A fogyásban is segít

A görkörcsolyázáshoz hasonlóan a jégkorcsolyázás is hatékony módja a kalóriaégetésnek. Természetesen az alapanyagcserétől kezdve az életkoron át a testösszetételig rengeteg tényezőn múlik, hogy kinél mennyire intenzív az energiafelhasználás folyamata, de például egy 65 kg súlyú nő egy órányi mérsékelt tempójú (9 km/órás sebesség) jégkorizással nagyjából 330 kilokalóriát égethet el. Ennél intenzívebb fokozatra kapcsolva (15 km/órás sebességgel haladva) pedig akár 600 kilokalóriát is. A rendszeres kardiózás plusz nagyszerű hozadéka, hogy növeli a szív- és érrendszer, valamint a légzőszervek kapacitását is.

Kitartóbbá tesz

Jó hír, hogy a korcsolyázás nemcsak erősít, de az állóképességünket is növeli, a leginkább persze akkor, ha huzamosabb időn át csináljuk. Az állóképesség a testnek az a képessége, amelynek köszönhetően hosszú időn keresztül képes végezni egy cselekvést, például a futást. Tudományos nyelven aerob kapacitásnak is hívják. Az állóképesség növelése lehetővé teszi az egyre hatékonyabb mozgást egyre kisebb fáradtság árán, ez pedig mindenféle fizikai tevékenység végzése során jól jöhet.

Csökkenti a stresszt

Ha nem feltétlenül a testfejlesztés a célod, hanem egyszerűen kieresztenéd a gőzt, akkor is remek választás a jégkorcsolya, hiszen a mozgás hatására a jelentős mértékben csökken a stresszhormonként is emlegetett kortizol szintje, miközben nagy mennyiségű endorfin, azaz „boldogsághormon” szabadul fel a szervezetünkben. Ha pedig természeti környezetben, friss levegőn és jó társaságban csináljuk, akkor hatványozottan is garantált a feszültségoldó hatás.
Irány a jégpálya!

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél