Vissza

Összehasonlított termékek

Hogyan válasszunk boxkesztyűt és a boxzsákot?

Első pillantásra könnyűnek tűnhet egy boxzsák vagy boxkesztyű kiválasztása, de igazság szerint ez egy eléggé összetett folyamat. A vásárlás előtt gondold át a legfontosabb paramétereket. Például súlyod, box tudásod, vagy azt, hogy a termékeket gyakorlásra vagy felkészülésre akarod használni. Ezzel az útmutatóval segítséget kívánunk nyújtani az összes felmerülő kérdésed megválaszolásához.

Hogyan válasszunk boxkesztyűt és a boxzsákot?
Hogyan válasszunk boxkesztyűt és a boxzsákot?

 

Minden amit a box tartózékokról tudnod kell egy helyen!


1. Boxkesztyű
A kesztyűk különböznek a formatervezésben, kivitelezésben és az anyagukban, ha rossz típust választunk, károsíthatják a kesztyűt és kárt okozhatunk magunknak vagy ellenfelünknek. A kesztyűk két alapvető kategóriába sorolhatók: tréning kesztyű és meccs kesztyű.
Bokszkesztyű - edzésre és mérkőzésekre is használható. Ezek a kesztyűk általában strapabíróbbak és bélésük miatt elnyelik az ütések erejét. A kesztyűnek nagy tépőzáras csuklórögzítője van.
Edző/tréning kesztyűk - alkalmas boxzsákokon való edzéshez és normál kesztyűzéshez. Ezek a kesztyűk általában vékonyabbak. A hüvelykujj sok esetben szabadon marad.

Kérdés: Milyen méretű boxkesztyűt válasszunk?
A kesztyű mérete az egyik dolog, amire mindenképp figyeljünk. A legtöbb kesztyűnek csak egy mérete van, amelyek inkább csak keménységükben különböznek. Ennek ellenére fontos, hogy a kesztyűk ne legyenek túl feszesek vagy túl lazák - jól kell illeszkedniük a kezünkre. A bandázs nem csak védi az ízületeket a sérülésektől és sebesülésektől, hanem segít kitölteni a fennmaradt helyet a kesztyű belsejében. Egyméretű boxkesztyűket használnak mind a kezdők, mind az amatőr boxolók, és a profik is használjak néha.
Az olcsóbb kesztyűk vagy a kezdőknek ajánlott kesztyűk lehetnek klasszikus S, M, L, XL méretűek. Azonban még ezekkel a kesztyűkkel is meg kell választanod annak keménységét.
A professzionális boxolók általában két méretben (S / M és L / XL) méretezett kesztyűt használnak. A kesztyű megfelelő illeszkedéséhez a fent említett bandázsok használatosak.
 
Kérdés: Milyen súlyú a megfelelő kesztyű?
A méret mellett gondosan mérlegeld a kesztyűd súlyát is. A súlyt unciában (OZ) adják meg, egy uncia körülbelül 28 gramm. A boxkesztyűk súlya 8-16 oz.

Az "OZ" (ounce) a boxkesztyűk méretezésében egy olyan mértékegység, amely a kesztyű párnázottságát vagy tömörségét jelzi és nem a kesztyű méretét az emberi kézen. Az OZ a boxkesztyű párnázott részének súlyát fejezi ki uncia (ounce) mértékegységben. A boxkesztyűk méretezése a következőképpen néz ki: pl. 10 oz, 12 oz, 14 oz, 16 oz stb. Minél magasabb az OZ érték, annál nehezebb és vastagabb a kesztyű párnázott része. Ez a párnázottság szolgál a kéz és az ellenfél teste védelmére a boksz vagy az MMA során. Általában a könnyebb kesztyűket, például a 10 oz-ot, a versenyzők használják, mivel ezek lehetővé teszik a nagyobb mozgékonyságot és sebességet. A nehezebb kesztyűket, például a 16 oz-ot, gyakran az edzéseken használják, mivel jobb védelmet nyújtanak a kéznek és az edzőpartnernek a gyakorlatok során. Az OZ méretválasztását általában a sportág és a felhasználás határozza meg. Például a bokszban (amatőr box) versenyein általában előírt az ellenfeleknek 10 oz kesztyű használata, míg a nehzésúlyban általában nehezebb kesztyűket viselnek az edzéseken.
Fontos megjegyezni, hogy a boxkesztyűk méretezése csak a párnázott részt jelöli és nem vonatkozik a kesztyű méretére az emberi kézen. A kesztyű méretét a korábban említett S, M, L, XL méretjelölések vagy egyéb méretezési rendszerek határozzák meg.

Kérdés: Milyen típusú boxkesztyűk léteznek?
A boxkesztyűket három alapvető kategóriába sorolhatjuk:
10 oz alatti ökölvívó kesztyű - különösen gyermekek, juniorok és nők számára
10 oz súlyú bokszkesztyű - leggyakrabban professzionális versenyeken ajánlott
10 oz feletti boxkesztyűk - általános edzésre (súlytól függően)
Az edzések során vedd figyelembe a saját technikai szintedet és súlyodat. Súlyunk alapján megállapíthatjuk, melyik kesztyű a legalkalmasabb számunkra. A kesztyűk súlya változhat az edzés típusától függően.

Boxkesztyű mérettáblázat gyerekeknek
Amennyiben gyereknek keresel boxkesztyűt, akkor a következő méretfelosztást vedd figyelembe: 
0-4 éves korig 6oz
4-12 éves korig 8oz
12+ kor felett 10oz

2. Boxzsák
A boxzsák a harcművészeteket gyakorló sportolók kiegészítője. A tényleges ellenfél helyettesítésére szolgál. A boxzsák segítségével edzhet és növelheti állóképességét, vagy technikát tanulhat, rúghat és üthet, és fejlesztheti erőnlétét. A boxzsákokat gyakran használják fitbox edzésre is. A zsákokat három standard kategóriába lehet osztani.
A legelterjedtebb ütőzsákot általában egy keretre vagy mennyezetre akasztják. Mivel a zsák lóg, ideális edzéséhez, valamint a rúgáshoz és ütéshez is. A zsákokat általában ronggyal vagy más puha anyaggal töltik meg.

A lógatott zsákok további kategóriákba sorolhatók:

 • Tölthető boxzsák

Az állítható méretű/súlyú boxzsák előnye, hogy növelheted a zsák súlyát, ahogyan a készségeid fejlődnek. Alkalmasak kezdőknek, akik edzésük kezdetekor nem rendelkeznek a szükséges erővel és tapasztalattal.

 • Fixen töltött boxzsák

Ez a fajta boxzsák mindenki számára alkalmas, aki már legalább némi tapasztalattal rendelkezik az ökölvívásban. Ezt a zsákot nem lehet tölteni, ezért alaposan fontold meg vásárláskor, hogy a súlyodnak megfelelő eszközt válaszd.

 • Töltetlen boxzsák

A fel nem töltött boxzsák elsősorban professzionális használatra alkalmas. Ezeknek a zsákoknak a pontos súlyát a sportolónak kell kimérni, hogy az pontosan alkalmazkodjon az edzéshez.  Fontos megválasztani a helyes töltőanyagot és ügyelni arra, hogy a zsák egyenletesen ki legyen súlyozva.

Milyen boxzsákok léteznek?

A boxzsák típusok a következők: 

Számos különböző típusú boxzsák létezik, és mindegyik más célokra és edzésformákra alkalmas. Az alábbiakban felsorolok néhányat a leggyakoribb boxzsák típusok közül:

 1. Boxzsák (Heavy Bag): A hagyományos boxzsák vastag bőrből vagy műbőrből készül, és általában töltőanyaggal (pl. homok, rizs, textil) van megtöltve. A nehéz zsák kifejezetten ütés- és rúgáspraktikákhoz használatos, és fejleszti az erőt és a technikát.

 2. Speed Bag: A sebességtáska egy kis, könnyű zsák, amelyet felfelé és lefelé ütnek, és gyorsaságot és koordinációt fejlesztenek. Általában bőrből vagy műbőrből készül, és egy könnyű alumínium keretre van felfüggesztve.

 3. Double-End Bag: A kétvégű zsák két végen van rögzítve, egyik oldalon a padlón, a másikon a mennyezeten. Az ütő és rúgó technikák gyakorlására szolgál, és fejleszti a sebességet, a koordinációt és a reflexeket.

 4. Maize Bag: A kukorica zsák egy kis zsák, amely a fej magasságában van felfüggesztve. Segít a fej védelmében és a középtávolságú ütések gyakorlásában.

 5. Body Opponent Bag (BOB): Ez az emberi test alakú műanyag vagy gumi zsák lehetővé teszi a testrészek pontos célozását és a küzdősportokban alkalmazott ütés- és rúgástechnikák gyakorlását.

 6. Aqua Bag: Az Aqua Bag egy vízzel töltött zsák, amely dinamikusan mozog, amikor ütik vagy rúgják. A víztömeg segíti az ütéseket és rúgásokat elnyelni, így kevésbé terheli az ízületeket.

 7. Teardrop Bag: A könnyező zsák olyan formával rendelkezik, ami lehetővé teszi a különböző szögű ütéseket és rúgásokat, ideértve az alsó testrész célozását is. Kiválóan alkalmas MMA edzésekhez.

 8. Uppercut Bag: Az uppercut zsák az alsó testrész és az oldalsó célpontok gyakorlásához készült. Használható az alsó ütések és rúgások gyakorlására is.

 9. Thai Pads és Focus Mitts: Ezek kézi párnázott eszközök, amelyeket edzőpartnerrel használnak a technikák gyakorlásához. Általában az edző hordja őket, és az ütéseket és rúgásokat irányítja.

Fontos kiválasztani a megfelelő boxzsák típust az edzésformádnak és céloknak megfelelően. Minden típus más mozgást és technikákat igényel, és segít fejleszteni az erőt, sebességet, ügyességet és technikát a boxban vagy a küzdősportokban.


2. Box állvány
A szabadonálló box állvány másnéven box szimulátor egy praktikus nehézzsák, amely számos előnnyel jár, különösen azok számára, akik nem akarnak falra fúrni, alacsony mennyezetük van, vagy egyszerűen nincs megfelelő helyük a zsák elhelyezésére. A vásárlóink gyakran keresik ezt a termékünket mivel könnyen mozgatható, kül és beltéren egyaránt használható. Az állvány stabil, homokkal, vízzel vagy más anyaggal töltött.
Boxoló zsákok besorolásai:

 • Klasszikus boxzsákok

Ez az alap típus általában henger alakú. Ezt a klasszikus rugó vagy ütő edzéshez, valamint az erő és a sebesség növeléséhez javasoljuk. 

 • Box tréner egy próbabábuval

A box próbabábú lehetővé teszi, hogy pontosan megfigyelhessük, a derék-, a fej- és a test-találatok kivitelezését.

3. Box reflexlabda/box körte
A box reflexlabda alkalmas fitnesz edzésre, reflexünk javítására, gyors edzésre, szem koordinációs gyakorlatokra, és az ütések gyakorlására. Ezek a termékek általában szintetikus vagy valódi bőrből felfújható belső légzsákkal.

Milyen magasságot és súlyt válasszunk a boxkörte vagy a boxállvány esetleg box reflexlabda beállításáná?
Miután kiválasztottad a kívánt típust, mindössze annyit kell tenned, hogy beállítod a súlyt és magasságot. A boxzsák a saját súlyodnak a fele (azaz ha 90 kg vagy, a boxzsák ideális súlya 45 kg). A tapasztaltabb vagy professzionális boxolóknak olyan zsákokat kell választaniuk, amely a tömegük 80% -át teszi ki. A kezdőknek a 35 kg alatti zsákok a legalkalmasabbak.
Tipp: Ajánlott, hogy a kezdők tölthető zsákot használjanak. Így növelni lehet a későbbiekben a zsák súlyát, ahogy az élmény nő.
Egy másik fontos tényező a boxzsák magassága. A rendszeres edzéshez elegendő 80-120 cm magasság. Ha a rúgásokra is tervezed a használatot, akkor a boxzsáknak 120 cm-nél nagyobbnak, ideális esetben 150 cm-nél nagyobbnak kell lennie.
Figyelmeztetés: A lógó boxzsák magasságát nem ajánlott egy másik lánccal szabályozni. A lánc hossza minden boxzsákra egyedileg van beállítva, hogy fenntartsa a zsák élettartamát.

3. Egyéb box tartozékok

Milyen egyéb box kiegészítőkre lehet szükséged?
A boxkesztyűkön és a boxzsákokon kívül számos más box felszerelést és védőeszközt is kínálunk. A legfontosabbak a fogvédők, fejvédők, és a bandázsok. Ezek a termékek megvédik testét, és hatékonyabbá teszik az edzést.
Fogvédők
Sok kezdő sportoló nem tudja pontosan, hogy mit kell tennie a fogvédővel az első használat előtt. Az első lépés az, hogy a fogvédőt forró vízbe helyezzük, és egy ideig tartsuk benne, amíg kissé megpuhul. Ezt követően óvatosan (nehogy megégesd magad) helyezd be a fogvédőt a szádba, és határozottan harapj rá néhány másodpercig. Így a fogvédő alakja illeszkedni fog a fogaidra és az ínyedre. Néhány másodperc múlva vedd ki a szádból, és tedd jégbe (jeges vizet is használhatsz). A fogvédő megkeményedik, és ezután készen áll a használatra.
Fejvédők
A fejvédők fontos kiegészítői ennek a sportnak, különösen azoknak a kezdőknek ajánlott, akiknek nincs sok tapasztalata. Az alacsonyabb osztályú mérkőzések során meccseken is használják őket.
Bandázsok
A bandázs minden edzés vagy mérkőzés elengedhetetlen részét képezi. A bandázs kitölti a helyet a kesztyűben, hogy tökéletesen illeszkedjenek a kézre, ugyanakkor védik a csuklót is.
Pontkesztyűk
A pontütő kesztyűk az edzővel történő tréningek részét képezik. Ezek a párnák habbal vagy textillel vannak kitömve, általában ovális vagy kör alakúak. Az edző a kezére húzza, és a sportoló megpróbálja ezeknek a közepét eltalálni, az edző utasításai szerint.

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél