Vissza

Összehasonlított termékek

Szobabicikli vagy futópad

Azt mondják a sportolást csak elkezdeni nehéz, de ha már elindultunk az úton a legtöbb esetben az életünk részévé válik. Tehát csak egy döntést kell meghoznunk. Holnaptól elkezdek rendszeresen mozogni…
A következő pár gondolat elsősorban azoknak szól, akik ezt a döntést már meghozták, sőt egyel tovább is léptek és már azon gondolkodnak, hogy ehhez egy eszközt is beszereznek. Sok otthon használható sportszer közül választhatunk, mégis ha az otthoni sportra gondolunk az emberek nagy része egyből a szobabiciklire vagy a futópadra gondol.  Mindkét eszköznek megvan az előnye és a hátránya, a szobabicikli és a futópad is kiváló lehet a fogyáshoz vagy alakformáláshoz, egyaránt alkalmas mindkettő testünk megmozgatására, de mégis más alternatívával szolgálnak.

Szobabicikli vagy futópad


Lássuk tehát mi szól egyik és a másik mellett vagy éppen ellen.
Mind a szobabicikliről mind pedig a futópadról elmondható, hogy kiváló partner, ha kardió vagy általános állóképesség javító edzésről van szó. Ugyanakkor fontos különbség, hogy a test mely izomtónusait mozgatjuk meg vele.
A szobabiciklinél általában ülő pozícióban végezzük a gyakorlatokat, aminek hatására elsősorban a lábunk különböző izomcsoportjait mozgatjuk, kiegészítve a farizommal. A tekerés bizonyos gyakorlatokkal kiegészítve a felsőtest átmozgatása is alkalmas, de azért kimondható, hogy itt elsősorban a lábak edzésén van a hangsúly. A különböző intenzitású beállításokkal a szobabicikli alkalmas akár komoly láb izomtömeg építésére is. Amennyiben tehát szép, izmos lábakra vágyunk és arra, hogy javuljon az állóképességünk, a szobabicikli megfelelő választás.
A futópad hatása ezzel szemben a teljes test megmozgatását érinti. Amikor sétálunk vagy futunk, nem csak a lábunk mozog. Használjuk a törzsünket, a vállizmokat, a karjainkat és még a nyaki izomcsoportokat is.  Egy összetett mozgásforma, amelynek hatását nem csak az állóképességünkben, de nagyon sok izmunkban is érezni fogjuk. A pad dőlésszögének és ellenállásának beállításával sok különböző gyakorlat szimulálható, aminek segítségével több módon is edzhetjük izmainkat.
A mozgás komplexitását nézve tehát amennyiben egy összetett teljes testet átmozgató edzésre vágyunk akkor egyértelműen a futópad nyújt több lehetőséget. De ha csak az a cél, hogy rendszeresen sportoljunk egy kis zsírégetés, alakformálás vagy kardió edzés gyanánt, akkor a szobabicikli is nagyon jó alternatíva.
A mozgásforma mellett azért nyilvánvalóan más különbségek is vannak, érvek és ellenérvek egyik vagy másik mellett. Az egyik ilyen például a méret vagy az esztétikum.
Nem mindegy, hogy mekkora terület áll rendelkezésünkre és a lakás mely pontján kívánjuk elhelyezni a sporteszközt. A szobabicikli ebből a szempontból egyértelműen egy előnyösebb választásnak tűnhet, hiszen típustól függően méretét tekintve akár az egyharmada is lehet egy futópadnak.
 A biciklik legnagyobb része kerekekkel könnyen mozgatható, így nem feltétlenül kell mindig a szobában tárolnunk. Ha van egy kisebb gardrób vagy tároló, akkor sok típus könnyen elrejthető a vendégek vagy saját szemünk elől, amikor épp nem használjuk.
A futópaddal az esetek nagy észében nincs ilyen egyszerű dolgunk. Ugyan a legtöbb otthoni típus összecsukható és mozgatható, de mindenképpen nagyobb hely igénye van, mint egy biciklinek.  Ez azonban ne tántorítson el senkit, ha még is a futás mellett tenné le a voksát. A modern futópadok dizájnjánál már fontos szempont az, hogy illeszkedjen az otthonok hangulatába. Olyan formatervezett darabok is elérhetőek, amelyek már díszei lehetnek egy modern lakásnak.  
Ha ezek alapján már kezd körvonalazódni, hogy inkább bringás vagy kocogó vagy, akkor segítünk abban is, hogy milyen technikai szempontokat vegyél figyelembe a vásárlásnál.
A futópad esetében fontos a futófelület mérete, szélessége. Nagyobb felületen az edzés komfortosabb lesz, több hely áll rendelkezésre a szabad mozgáshoz. Nem mindegy, hogy milyen beállításai lehetőségekkel rendelkezik a kiszemelt darab. Minél nagyobb szögben dönthető a pad és minél több edzés programot kínál, annál jobban kitolhatóak a mozgásod határai is. Az sem mindegy, hogy rendelkezik e rezgéscsillapítóval. Egy ilyen funkció nagyban csökkentheti a térd, a hát és gerinc ártalmas megterhelését és a használat közben keletkező zajszintet is csökkentheti. Ez a társasházban élőknek különösen fontos szempont lehet. 
Ha futópadon gondolkodunk a praktikum és esztétikum mellett gondoljunk olyan gyakorlatias dolgokra is mind a garancia. Sok termék közül választhatunk, amit ugyan kedvező áron, de csupán 1-2 év garanciával kínálnak. Egy ilyen eszköz javíttatása, karbantartása komoly összegekbe is fájhat, így ha nyugodtak akarunk lenni, akkor olyat válaszunk, amire 5 vagy akár 10 év garancia jár.
A bringa esetében az első és talán legfontosabb különbség az a meghajtás módja. Ez esetben beszélünk hagyományos mágnes fékkel ellátott modellről vagy az egyre elterjedtebb elektronikus változatokról, amelyeken a terhelés és ellenállás mértékét már digitálisan tudjuk szabályozni, állítani.
Ha az elektronikus verzió mellett tesszük le a voksunkat, akkor egyszerűbb helyzetben vagyunk, mert csak a programok számát kell figyelembe venni, nyilván minél szélesebb palettán programozható a bicikli, annál jobban saját igényeinkhez tudjuk alakítani. Ezek mellet az is az elektronikus verzió mellet szól, hogy ezek nagy része már kardió övvel is összekapcsolható, így még jobban nyomon tudjuk követni saját teljesítményünket.
Ha mégis egy lendkerekes változatnál maradnánk, akkor fontos figyelembe venni a kerék méretét és annak áttételezését. Minél nagyobb a lendkerék annál gördülékenyebb a mozgás, és minél szélesebb az áttételezés annál simább a hajtása.
Ahogy a fenti sorokból kiderül mind a futópad mind pedig a szobabicikli kiváló eszköz az alakformására és az otthoni sportolásban való kiteljesedésre, de egy picit más módon. Ha igazán biztosak akarunk lenni benne, hogy helyesen választunk, javaslom, menjünk el egy szakboltba ahol mindkettőből több típust kipróbálhatunk és üljünk fel egy két bringára és sétáljunk egy keveset pár futópadon. A puding próbája az evés ezek a gépek pedig az eszközei, hogy evés után le is dolgozzuk azt a pudingot.

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél