Vissza

Összehasonlított termékek

Bandázs vagy ortézis? Melyiket, mikor és mire használjam?

Segítünk eligazodni a fáslik, rögzítőpólyák és ortézisek világában. Nézzük is meg, hogy a leggyakrabban használt termékek közül melyik mire való.  

Bandázs vagy ortézis? Melyiket, mikor és mire használjam?
Bandázs vagy ortézis? Melyiket, mikor és mire használjam?

 

Az ökölvívók, a futballisták, a sziklamászók, a rögbijátékosok, a futók, a teniszezők és a súlyemelők körében is igen népszerű kiegészítők a sportbandázsok – nem véletlenül. Legyen szó a lábak, a karok, a kezek, a vállak vagy a hát területéről, egy megfelelően rögzített kötés nemcsak hatékonyan támogatja az ízületeket, de a duzzanatok és fájdalmak csökkentése révén a sportteljesítményt is optimalizálja – anélkül, hogy veszélyeztetné viselőjének biztonságát. 

A fennálló egészségi állapot és az egyéni igények függvényében a sportolók a rendkívül rugalmas kötésektől kezdve a kineziológiai tapaszokon és mágneses bandázsokon át az ízületeket stabilan rögzítő ortézisekig különböző típusú kötések, tapaszok és pólyák közül válogathatnak fizikai állapotuk javítása érdekében. De azt gondoltad volna, hogy a sporttapaszoknak pozitív mentális hatása is van? Bizonyos testrészek leragasztása olyan pszichés ingereket válthat ki, amelyek egy adott testhelyzet felvételére késztetik viselőjüket, például arra, hogy húzza ki magát. Emellett a fájdalomérzetet is csökkentheti egy sportkötés a célterület stimulálása és a vérkeringés fokozása által. 

 

Kohéziós (öntapadó) kötszer vagy pólya 

Ezt a könnyű és könnyen is felhelyezhető tapaszt kézzel is simán el lehet tépni, ezért ideális megoldás sürgős esetekben. A kohéziós kötés több alkalommal is használható, és az általa kifejtett nyomás is szabadon variálható. Sokoldalúságának köszönhetően nemcsak a sport területén, de fizioterápiás foglalkozásokon, kórházakban, sőt állatorvosi rendelőkben is előszeretettel használják, többek között az alábbi módokon, illetve célokra: 

  • Kompressziós kötés gyanánt a vérzés csökkentése érdekében sebeken. 
  • Természetesen a nyílt sebet először be kell kötni, a sporttapaszt ugyanis nem szabad közvetlenül a sérült felületre helyezni. 
  • Szintén kompresszióként rándulások, húzódások területén a duzzanat csökkentésére. 
  • Ujjak, kezek és más végtagok megtámasztására. 
  • Jeges vagy meleg borogatás rögzítéséhez. 
  • A kötszer a helyén tartásához. 

 

Elasztikus bandázs 

A mérsékelt alátámasztásra szolgáló rugalmas pólyákat többnyire pamutszövetből készítik a hosszan tartó szilárdság érdekében. Az igazán jó minőségű darabokon vízlepergető réteg is található, így ezek a tartósság és a higiénia szempontjából is előnyösebbek. Leggyakoribb alkalmazási módjuk a duzzadt, visszeres lábak fáslizása, de sportsérülések esetén is nagyon hasznosak. Ahogy a következő esetekben is: 

  • A bokszolóknál, birkózóknál és rögbijátékosoknál különösen gyakori karfiolfül (a fülkagyló szerzett deformitása, melyet általában valamilyen trauma okoz) néven emlegetett sérülés megelőzésében.
  • Mérsékelt támogatást nyújtanak az ízületek, szalagok és inak stabilizálásához erőteljes gyakorlatok végzése során.
  • Súlyemelés során a hüvelykujj leragasztásával megfelelően rögzíthető a kéz és megelőzhető az ujjficam. 
  • Kompressziót biztosítanak ficamok és húzódások esetén. 

 

Könyök-, csukló-, csípő-, comb-, térd- és bokaszorítók, ortézisek 

A gyógyászati ortézisek krónikus betegségek, szalagok, ízületi és csontsérülések esetén védik, tehermentesítik vagy éppen stabilizálják a sérült testrészt, elősegítve ezáltal a rehabilitáció folyamatát. 

Az atlétikában is elterjedt ortézis jellegű bandázsokat, melyek felhúzhatók és általában tépőzárral rögzíthetők egy-egy testrészen, általában a sérülések megelőzésére és a teljesítmény javítására használják a sportolók. Ilyen például a bokaszorító, a combbandázs, a vádlibandázs vagy a stabil, mégis kényelmes testtartást biztosító deréktámasztó öv is. 

Gondolj csak bele, mennyit profitálhat egy maratonista abból, hogy speciális ortézist visel: a hosszú kilométereken át történő folyamatos futás komoly megterhelést jelent a szervezet számára, és legyen bármennyire edzett a versenyző, idővel egyre jobban elfárad, a fáradás pedig a futóforma minőségén is ronthat. Egy a boka vagy a lábfej megfelelő stabilitását és működését biztosító bandázzsal vagy ortézissel azonban sokkal kisebb erőfeszítéssel és energiaveszteséggel fenntartható a hatékony futómozgás, egyúttal megelőzhető a túlterhelésből fakadó sérülés. 

 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél