Vissza

Összehasonlított termékek

Mi mindentől és hogyan véd egy síszemüveg?

Ha téli sportokról és hegyi környezetről van szó, nem csak az extrém hidegre kell felkészülni, ugyanis akárcsak a fagyos időjárásnak, a hóra visszaverődő napfénynek is vannak káros hatásai. Ezt nevezik hóvakságnak.

Mi mindentől és hogyan véd egy síszemüveg?
Mi mindentől és hogyan véd egy síszemüveg?A hóvakság, orvosi nevén photokeratitis egy átmeneti, ám igen kellemetlen állapot. Akkor alakul ki, amikor túl nagy erejű fény éri a látószerveket, melynek következtében a szem legkülső rétegét képező szaruhártya begyullad. Azért nevezik hóvakságnak, mert télen, illetve havas környezetben fordul elő leggyakrabban: a hóról az UV sugaraknak akár 80%-a is visszaverődhet, ami tulajdonképpen olyan, mintha a normálisnál kétszeres erejű napfény érné a szemet, ez pedig hosszú távon szürkehályoghoz vagy daganatos elváltozásokhoz is vezethet.
Hasonló hatása van egyébként a homokról és a vízfelszínről visszatükröződő napfénynek, valamint az olyan mesterséges fényforrásoknak is, mint a szoláriumlámpa vagy a hegesztőberendezések. Mivel a szaruhártyában több ezer idegvégződés található, az emberi szem különösen érzékeny az ilyen nagy erejű fényhatásokra.
A hóvakság leggyakoribb tünetei a következők: égő fájdalom, viszkető érzés a szemekben, az érzet, hogy valami van a szemben, amit nem tudunk kiszedni, fényérzékenység, vörös, duzzadt szemhéjak, könnyezés, homályos látás, fejfájás. Súlyosabb esetben annyira megduzzadhatnak a szemhéjak, hogy az érintett kinyitni sem tudja a szemét, és bár ugyan, de előfordul, hogy az állapot átmeneti látásvesztéssel, illetve színtévesztéssel is jár.

A napégéshez hasonlóan a hóvakság tünetei sem mindig azonnal, hanem a napsugárzásnak való kitettség után néhány órával jelentkeznek, akkor, amikor a szaruhártya már jelentős mértékben károsodott. Ezért olyan fontos a megfelelő szemvédelem magashegyi körülmények, illetve téli sporttevékenységek végzése során. És hogy mi számít megfelelő szemvédelemnek? Egy átlagos napszemüveg UV-védelmet nyújt ugyan, síeléshez vagy snowboardozáshoz már korántsem elég.

Íme öt ok, amiért a síszemüveg elengedhetetlen kelléke a téli sportoknak:

Csökkenti a vakító ragyogás mértékét
A balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy  snowboardozás vagy síelés közben tisztán lássunk . Ragyogó napsütésben a polarizált vagy sötét lencsék kellő védelmet  nyújtanak azáltal, hogy csökkentik a visszaverődő fényt, így a viselőjüknek nem kell hunyorognia ahhoz, hogy korlátozott látási viszonyok mellett is gond nélkül tájékozódjon. A fotokróm lencsével ellátott védőszemüvegek nagyobb fényérzékenységüknek köszönhetően még ennél is hatékonyabbak: ezek a lencsék a napfény mennyiségétől függően változtatják meg a fény blokkolásának módját.

Növeli a kontrasztot
A kontraszt azért fontos a téli sportokban, mert segítségével könnyebben észrevesszük az előttünk lévő bukkanókat, akadályokat, lejtőket. A borostyánsárga, a barna és a rózsaszín szemüveglencsék fontos tulajdonsága, hogy növelik a kontrasztot:

  • A borostyánsárga lencse felhős idő, illetve a sípálya gyenge megvilágítása esetén a legjobb választás.

  • A barna lencse a legsokoldalúbb, mivel többféle időjárási körülmény esetén beválik: forró nyári időben minimális mennyiségű napfényt blokkol, miközben javítja a kontrasztot. Emellett, mivel megszűri a kék fényhullámokat, tisztábbá és mélyebbé teszi a zöld árnyalatokat, például a fákat és bokrokat.

  • Rózsaszín lencséjű szemüveget elsősorban párás és felhős időben ajánlott viselni.


Megvéd a hidegtől és a törmelékektől
A hidegre, fagyra nemcsak a szabadon hagyott fül, orr, száj, de a szem is igen érzékeny, és a helyzetet tovább súlyosbítja a csípős szél, akárcsak az, amikor nagy sebességgel siklunk le a hegyről. Egy tökéletesen passzoló és megfelelően záró védőszemüveg, amellett, hogy óvja a szemet a hideg levegőtől, azt is megakadályozza, hogy bármilyen apró törmelék vagy porszem a szemünkbe jusson és akadályozza a látást. Az éjszakai síelés és a snowboardozás nem igényel színes lencséket. Az átlátszó lencsék elegendőek, és nem változtatják meg a látást sötétben.

Baleset esetén extra védelmet nyújt
Kezdő és bizonytalan mozgású síelőknél nagy az esélye az egyensúly- és kontrollvesztésből adódó baleseteknek, így annak is, hogy siklás közben ágaknak csapódnak, ami a szemet is felsértheti. Egy védőszemüveggel azonban, ha az esés vagy egyensúlyvesztés nem is, a szemet érő sérülések teljes mértékben megelőzhetők. 

Kényelmes és stabil
Snowboardozás, síelés közben egy napszemüveg könnyedén lecsúszhat, leeshet az arcunkról, egy méretünknek megfelelő sí- vagy snowboardszemüveg azonban remekül rögzül a fejen. Fontos, hogy a keret puha és rugalmas legyen és kövesse az arc kontúrját, a pántnak pedig elég vastagnak kell lennie ahhoz, hogy a szemüveget a helyén tartsa. Tipp: a kényelmed és biztonságod érdekében lehetőleg válassz páramentes lencséjű védőszemüveget.

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél