Vissza

Összehasonlított termékek

5 nyomós érv, hogy az asztaliteniszezés legyen az új hobbid

Akár egy új sportot próbálnál ki vagy felkészítenéd a szervezeted a rendszeres testmozgásra, akár a már meglévő edzésprogramodba iktatnál be aktív pihenőnapokat, a jelszó: asztalitenisz.

5 nyomós érv, hogy az asztaliteniszezés legyen az új hobbid
5 nyomós érv, hogy az asztaliteniszezés legyen az új hobbid


Úszás, gyaloglás, kocogás, jógázás, kerékpározás, pingpongozás – csak néhány példa arra, mihez kezdhetsz az edzésprogramod pihenőnapjain – ha a kanapén henyélés nem a te műfajod.

A pihenőnapok legalább olyan fontosak a folyamatos fejlődés szempontjából, mint az edzésnapok, hiszen lehetővé teszik, hogy szervezetünk megújítsa energiaraktárait, és megszilárduljanak fizikai változásai. Gondolj bele: ha a hét minden egyes napján ugyanazt az edzésmunkát végeznéd – mondjuk, súlyokkal –, annak előbb-utóbb túlterhelésből fakadó sérülés vagy lebetegedés lenne a vége.

Bizony, nemcsak a motiváció fenntartása és a kiégés elkerülése szempontjából érdemes változatosságra törekedni. A kis megterhelést jelentő, alacsony intenzitású testmozgás jelentette aktív regeneráció révén testünk könnyebben megszabadul az anyagcseretermékektől, például a vérben lévő tejsavtól, ezáltal javul az izomműködés és csökken az edzés utáni fájdalom is. Elmondjuk, mit nyerhetsz azzal, ha az asztaliteniszezést is a heti edzésterved részévé teszed.

Javítja a reflexet és a szem-kéz koordinációt

A pingpongozás egyet jelent a fürge mozgással és a jó reakcióidővel, így aki rendszeresen játszik, az nemcsak a fizikai fittségéért tesz, de a reflexei (idegjelek által kiváltott külső ingerek izomreakciói) is egyre jobbak lesznek. Nem beszélve arról, hogy a labda sorozatos eltalálása és a különböző trükkök elsajátítása a szem-kéz koordinációt is remekül fejleszti.

A fejlett motoros képességek pedig az élet minden területén jól jönnek, olyan kritikus helyzetekben különösképpen, amikor saját biztonságunk vagy mások testi épsége a jó reakcióidőn múlik.

Serkenti az agyműködést

A Mayo Klinika kutatásai alapján a kognitív képességek javulása várható azoknak a demens betegeknél, akik rendszeresen asztaliteniszeznek, de már az 1990-es években felfedezték (japán kutatók), hogy a pingpongozás egyszerre akár öt különálló agyterületet is aktivál, és mind a fizikai, mind a mentális, mind az érzelmi egészségre jótékony hatással van.
Azóta is újabb és újabb vizsgálatok bizonyítják, hogy az asztaliteniszezés serkenti a memória és a tanulás kulcsfontosságú agyterületén, a hippokampuszban található idegsejtek növekedését, emellett a magasabb szintű gondolkodási folyamatokért felelős agykéreg (az előagyat borító tekervényes rétegzett idegszövet) méretét is növeli. Ez az agyterület az életkor előrehaladtával folyamatosan zsugorodik – hacsak nem teszünk ellene, például testmozgással vagy olyan kognitív kihívást jelentő tevékenységekkel, mint a nyelvtanulás, a sakkozás vagy a keresztrejtvényfejtés.

Teljes testes edzés

Miközben folyamatosan a labdára fókuszálsz, a mozgásodat is kontrollálnod kell: hol lépsz, hol szökkensz, hol finomabb, hol erőteljesebb mozdulatokkal hajolsz, forogsz, ütsz, a lényeg, hogy a pingpongozás az egész tested alaposan átmozgatja. Ez a lendületes, ugyanakkor laza mozgásokat igénylő sport tehát kiváló módja az erőnléti edzése után keletkező izomfájdalmak csökkentésének.

Kíméli az ízületeket

Az aktív regeneráció egyik feltétele, hogy olyan mozgást végezzünk, ami nem terheli az ízületeket. Jó hír, hogy a pingpongozás ebből a szempontból is kipipálható, hiszen az úszáshoz hasonlóan a low-impact sportok közé tartozik. Éppen ezért azok is bátran (na jó, óvatosan, mértékkel) űzhetik, akiknek korábban voltak már térdízületi panaszaik vagy derékfájdalmaik.

Jó móka

Ha a pingpongasztal, a labda és az ütők megvannak, akkor már csak egy játékpartnert kell keresned ahhoz, hogy szórakozva regenerálódj és fejlődj. Mivel igen népszerű sportról van szó, amit a gyerekektől az idősekig bárki végezhet, nagy eséllyel lesz pár jelentkező a közvetlen környezetedben, ha hírét viszed a házi bajnokságok lehetőségének.

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél