Vissza

Összehasonlított termékek

A trambulinozás mind a 638 izmodat megmozgatja

Instant hangulatjavító, felpörgeti az anyagcserét, növeli a tüdő kapacitását, ráadásul minden egyes izmunkat megmozgatja – és ez csak néhány a trambulinozás számos pozitív hatása közül. 

A trambulinozás mind a 638 izmodat megmozgatja
A trambulinozás mind a 638 izmodat megmozgatja

 

Emlékszel még a fizikaórákon tanultakra? „A Föld gravitációs mezője által a testre kifejtett erőhatást a gravitációs erő jellemzi. Támadáspontja a test belsejében, gyakran a test középpontjában van, iránya a Föld középpontja felé mutat.” És azt tudtad-e, hogy ugrálás során a gravitációs erő mind a 37 billió sejtünket erősíti? Azáltal, hogy a sejtjeink kénytelenek alkalmazkodni a rájuk nehezedő megnövekedett terheléshez, ezáltal javul az energia-előállító és -raktározó képességük, ez pedig nélkülözhetetlen a szerveink megfelelő működéséhez. 

Ehhez persze az kell, hogy rendszeresen trenírozzuk a testünket a gravitáció által, és az ugrálás mikéntje, például a becsapódás mértéke is sokat számít, főleg azoknak az ízületeknek (boka, térd, csípő) a kímélése szempontjából, amelyekre állás, járás, futás, lépcsőzés, ugrálás során testsúlyunk jelentős része, vagy akár annak többszöröse ránehezedik. Hát ezért is jön jól a háznál egy családi trambulin, amiből minden korosztály nagy hasznot húzhat. Bizony, ez a sokak által gyerekjátéknak titulált eszköz a felhőtlen jókedv mellett még sok más fontos dolgot nyújt. 

Erősíti a csontokat 

Gondoltad volna, hogy az űrben tartózkodó asztronauták csontsűrűsége mindössze két hét alatt 15 százalékkal is csökkenhet a gravitáció hiánya miatt? Éppen ezért szerepel a NASA fő regenerációs stratégiái között az űrhajósok csontjainak megerősítése, elsősorban ugrálásból álló gyakorlatok révén. 

Ahhoz, hogy erősek és egészségesek maradjanak, csontjainknak is szüksége van az állandó terhelésre – csakúgy, mint az izmainknak –, és nem is kell túl bonyolult dolgokban gondolkodni: az már jó pont, ha valaki megteszi az ajánlott napi tízezer lépést, a kutatások szerint pedig naponta néhány perc ugrálással is sokat tehetünk csontjaink megerősítéséért és a kellemetlen oszteoporózis megelőzéséért. 

Valamennyi izmunkat mozgásba hozza 

És ehhez elég aprókat rugózni, nem kell, hogy talpunk elhagyja a trambulin felülelét, bár tény, hogy minél magasabbra szökkenünk, annál nagyobb gravitációs erő hat a testünkre. A lényeg azonban, hogy a ritmikus fel-le irányú ugráló mozgás az egész izomrendszert tonizálja, mégpedig azért, mert a megnövekedett gravitációs erő hatására mind a 638 izmunk felváltva megnyúlik és ellazul.  

És ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni a testtartásért felelős antigravitációs izmok, köztük a stabilizáló mélyizmok (ismertebb nevükön core-izmok) szerepét. Többek között nekik köszönhetjük, hogy képesek vagyunk különösebb megerőltetés nélkül állni és járni, egyik fő funkciójuk ugyanis az, hogy a gravitációs térben való felegyenesedett helyzetünkben megtartsák testünket a gravitációs erő ellenében. Igen, a népszerű core-gyakorlatok mellett azzal is hatékonyan erősíthetjük ezeket az izmokat, ha minél inkább kitesszük őket a gravitáció lefelé húzó hatásának. Például trambulinozással. 

Javítja a testtartást, az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt

Egyrészt az előbbiekben említett core megerősítése révén, másrészt mégpedig a látóidegek és a belső hallójáratokban található egyensúlyérzékelő idegek stimulálása révén. A rendszeres ugrálás ráadásul propriocepciónkat (testünk helyzetének érzékelése a térben) és a reakcióidőnket is javítja, a gyors reagálás pedig egy-egy esés vagy egyensúlyvesztés során komoly sérülésektől menthet meg minket. 

Elősegíti a méregtelenítő folyamatokat

Mivel a nyirokfolyadék mindig alulról felfelé folyik, a függőleges irányú mozgással sokkal hatékonyabban serkenthető a nyirokkeringés, mint például futással. 

Erősíti az immunrendszert 

Minél gyakrabban trambulinozunk, annál ellenállóbb lesz a szervezetünk a különböző betegségekkel szemben, kimutatták ugyanis, hogy a megnövekedett gravitációs erő a vírusok, baktériumok és rákos sejtek elpusztításában kulcsszerepet játszó limfociták aktivitását is stimulálja: tíz perc szökdelés vagy ugrálás akár duplájára növelheti a fehérvérsejtek számát, és ez az állapot akár egy órán keresztül is fennmaradhat az ugrálást követően.

És ha mindez nem lenne elég, íme még néhány nyomós érv az ugrálás mint szórakoztató rekreációs tevékenység mellett: növeli a szervek oxigénellátását és a tüdő kapacitását, felpörgeti az anyagcserét, valamint elősegíti a bélrendszer megfelelő működését és javítja az emésztési folyamatokat. Azért csak óvatosan, lehetőleg ne rögtön étkezés után állj neki ugrálni, különben könnyen rosszullétbe csaphat át a felhőtlen szórakozás!

 

Hasonló termék


Hasonló cikkek

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél