Vissza

Összehasonlított termékek

Horgászni akkor is jó, ha éppen nincs kapás

Sokan abban a hitben élnek, hogy ha a nonstop ücsörgés mellett hetente háromszor nagy nehezen rászánják magukat az edzésre, az egyenlő az egészséges életmóddal és a fittséggel. Az igazán célravezető hozzáállás azonban az lenne, ha általánosságban véve aktivizálnánk magunkat, és nem kellene azon törnünk a fejünket, hogy hány perc futással kompenzálhatjuk az esti dőzsölést, mert azzal, hogy gyalog vagy kerékpárral közlekedünk mindenhova vagy gyakran tevékenykedünk a szabadban, már rengeteget teszünk az egészségünkért. Ha emellett még kiegyensúlyozott étrendet is tartunk, illetve kerüljük a káros szokásokat, akkor valóban van értelme az egészséges életmódra törekvésünknek.

Horgászni akkor is jó, ha éppen nincs kapás


Attól még, hogy nem egy intenzív mozgásforma, a horgászással járó pakolászás, kirándulás, cipekedés, netán csónakban evezés és egyéb teendők is a fizikai aktivitás körébe tartoznak. És ha még egy-egy termetes hal is a horogra akad, akkor pláne nem túlzás azt állítani, hogy a horgászás fitten tart. Nemcsak fizikálisan, de mentálisan is – ahogy valamennyi tevékenység, amit a természetben végzünk.

„Ilyenkor tudok igazán kikapcsolni és a jelenben lenni. Akkor is, ha éppen nincs kapás, teljesen átszellemülten indulok haza. Számomra ez már inkább egy életforma, nem csak hobbi” – áradozott egy Baján, a „halászlé fővárosában” élő rokonom, amikor arról faggattam, hogy mit szeret a legjobban a horgászásban. Van, aki egyedül, van, aki barátokkal, és van, aki a családjával jár rendszeresen horgászni, de egyvalamiben a legtöbb érintett egyetért: ebben a felgyorsult világban, ahol egyetlen kattintással vacsorát varázsolhatunk az asztalunkra, az élelemszerzésnek ez az ősi formája több szempontból is óriási érték:  van benne kihívás és izgalom, a sikerélményt pedig egy friss és egészséges fogás követi. Semmi adalék, semmi tartósítószer, cserébe viszont egy rakás fehérje és az agyműködésünk számára is fontos tápanyag – ezt kínálják számunkra a vadvízi halak. No meg az érzést, hogy ezekért a fenséges és tápláló falatokért keményen megdolgoztunk: „Jó, ha tisztában van vele az ember, hogy hogyan kerül az étel az asztalára, de még ennél is sokkal jobb, ha a legelejétől, a zsákmányszerzéstől kezdve aktív résztvevője az étel előállításának” – magyarázta egy másik horgász ismerősöm.

Növeli az önbecsülést, csökkenti a stresszt, remek közösségi program lehet, és még borús idő esetén is feltölt D-vitaminnal. Nem számít, hány éves vagy, vagy hogy fogtál-e már valaha horgászbotot a kezedben, soha nem késő belekezdeni egy új hobbiba. Ha tehát a te ismeretségi körödben is vannak, akik rajonganak a pecázásért, akkor egyszer mindenképpen tarts velük és kérd meg őket, hogy vezessenek be a horgászás rejtelmeibe. Jó móka lesz, és az élővilágról is sok érdekességet is megtudhatsz tőlük.
 

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél