Vissza

Összehasonlított termékek

Edzésem története - az elliptikus tréner

A legelső kérdés, ami felmerült bennem, hogy mi a különbség a lépcsőzőgép és az elliptikus tréner között, mikor ezzel a géppel találkoztam. Aztán a furcsa névválasztáson gondolkoztam el. Persze nem kellett matematikus végzettség, hogy rájöjjek; a masina lábra ható szerkezete elliptikus mozgást végez az erőkifejtés során. Az első kérdésemre is viszonylag hamar választ kaptam, úgy a használat hatodik perce táján. Ez a pad igazi kardió-szörnyeteg. Itt nem a sebességet állítottam be, hanem a meredekséget, valójában felfelé másztam egy emelkedőn. Míg egy hagyományos gépen pont erre az időre kezdek bemelegedni, addig az elliptikus tréneren már úgy éreztem, hogy háromszor lementem otthonról a kisboltba, lift nélkül a hatodikról. Ezt a teljesítményemet a gép is nyugtázta, a számítógép szerint eddigre már annyi kalóriát égettem el, mint húsz perc alatt a futópadon.
 Egy négy perces könnyebb bemelegítéssel kezdtem, utána kapcsoltam a nehezebb fokozatba. Egy valóságos virtuális világba repített a kijelző. A könnyebb szakaszban szép tájak között sétáltam, a kíméletlen üzemmódban egy hegyi utat jártam be, levezetőként pedig egy futópályán sprinteltem végig.
 A karok szerepe könnyen megmagyarázható, segít a helyes testtartás megőrzésében, és keményen dolgozom is velük. Ha már szóba hoztam a helyes testtartást; a teremben több versenyzőtársamon is láttam, hogy helytelenül használják a gépet. Nem szabad a testsúlyt jobbra-ballra helyezni, látványosan kígyózni a gyakorlat közben, mint egy biciklin. Igaz, hogy így könnyebben mozgunk, kevesebb erőkifejtést fejtünk ki, de a cél az pont a maximális energiakifejtés. A kulcsszó tehát a helyes testtartás, az egyenes derék, a kihúzott gerinc, így minden izmot használok, kevesebb idő alatt sokkal jobb eredményt tudok elérni.
 Ahogy már fentebb írtam, én három részre osztottam azt edzésemet. Az első a négy perces bemelegítés volt. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni ennek a fontosságát, bevallom, magamnak is. A kapkodva elkezdett erőkifejtésnek mindig fájó ízületek és begyulladt izmok a büntetése. A második rész a tizenöt perces kemény gyakorlat volt, itt jön ki az elliptikus tréner összetettsége. Ez a gép magában foglalja a futó és step-padok minden tulajdonságát, gyakorlatilag minden izmunkat megmozgatva fejt ki jóval nagyobb kardio-hatást mint bármelyik edzőtermi szerkezet. A másnap mutatta meg a gép hatékonyságát, olyan helyeken is izomlázat éreztem, ahol nem is tudtam, hogy izmom létezik. A végére hagyott öt perces sprint és levezetés volt a hab a tortán, konkrétan úgy éreztem, mintha az Olimpiai Stadionba futnék be.
Egy konditeremben több féle elliptikus tréner is megtalálható. Én a számítógép irányításút választottam, de léteznek az egyszerűbb, kézi vezérlésű gépek. Az ottani személyi edző lelkesen magyarázta a különbséget a fékrendszer fontosságáról, kitért a csapágyazásra, illetve a terhelés fontosságára is, bevallom, erre nem nagyon tudtam figyelni egy idő után, de lelkesen bólogattam. Tudom, hogy a gép legfontosabb tulajdonsága a komplex erőkifejtés mellett az, hogy nem szedi szét darabokra az ízületeim, és én itt már meg vagyok győzve.
 Természetesen a fekete öves felhasználók különböző összetett gyakorlatsort alkalmaznak az edzés során, erre nagyon sok feladatsort lehet találni a Youtube-on. A gépen lehet előre-hátra haladni, idáig én még nem jutottam el.
 Az elliptikus tréner tehát komplex mozgásélményt ad, nyugdíjazza a szobabiciklit, a klasszikus futó és step padot. A mérete sem foglal el sok helyet, ráadásul a legtöbb gép egyszerűen összehajtható, kinyitott állapotban is kiválóan alkalmazható, mint például szobainas, amikor épp nem hódítjuk meg vele a Mount Everest-et. 
 A gépen végzett mozdulatsor teljesen természetes, miközben majdnem minden izomcsoportot kezelésbe vesz. Fontos, hogy gyakorlatilag kizárható a sérülés, az elliptikus mozgásnak köszönhetően az ízületek a legkisebb megterhelésnek vannak kitéve.
 Fontos élettani hatásai persze minden edzőtermi sporteszköznek vannak, a test mindig megköszöni a rendszeres mozgást. Az elliptikus tréner fokozottan segíti a vérnyomás megfelelő szabályozását, miközben kalóriát éget. A mozgás elsősorban a farizmokra, a combokra és a vádlikra fejt ki hatást, de a karmozgásnak köszönhetően az egész testet megmozgatja. Természetesen kikapcsolható a kézi-funkció, így még összetettebben dolgozhatunk az alsó izmokra.
 A szakirodalom kiemeli az eszköz relaxációs hatását, amivel csak egyet tudok érteni, minden monoton edzés ilyen hatású, de nem ajánlanám ezt az edzésformát egy illatgyertyás masszázs kiváltására. Valójában minden kardio edzés borzasztóan unalmas, ennek köszönhetjük például a fáklyás pilates edzéseket is. Ezért a komolyabb gépeken a pulzus-frekvencia és elégetett kalóriamérő mellett már bluetooth-os érzékelőt is találunk, mellyel iPad-ünkhöz kapcsolódva akár az Alpokban, vagy a Copacabanan is futhatunk.
 A kézi vezérlésű gépek természetesen olcsóbbak, mint a számítógép vezérlésűek, kevesebb funkcióval rendelkeznek, de a hatásfokuk végeredményben ugyanaz; eltünteti azt a fránya zsírréteget a nemkívánatos helyekről. A mágneses fékrendszer biztosítja a szerkezet csendes működését, míg a lendkerék súlya az edzés hatékonyságát növeli.
 A gépek súlya az összetettségüktől függően 30 és 70 kiló között mozog, ezért is ajánlom a professzionálisabb gép megvételét, így a házhozszállítás során még karra is gyúrhatunk.
 Kis internetes nyomozásomat követően kiderült számomra, hogy az elliptikus tréner áldásait már brit tudósok is bizonyították, de tényleg!
 A gépet mindenképp ajánlom, de főleg azoknak, akiknek nincs ideje, vagy egyszerűen lusták egy komplett edzésprogram elvégzésére. Én nem ajánlom az olvasást, vagy kedvenc brazil szappanoperánk megtekintését a használat alatt, fontos, hogy odafigyeljünk a mozgásunkra, de aki unatkozik, az megteheti közben mindezt. Egy húsz perces feladatsor elvégzése során én annyi kalóriát égettem el, mint egy órás mell-váll-comb gyúrás kombináció alatt.


 
Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél