Vissza

Összehasonlított termékek

Így válassz súlytárcsát

A súlytárcsák az otthoni edzés legjobb eszközei, hiszen variálhatóságuknak köszönhetően számos edzésformába beilleszthetőek. A választás persze nem egyszerű, mert rengeteg méretben, formában és súlyban elérhetőek. Ha szeretnéd a legjobban hozzádillőeket kiválasztani, akkor mindenképpen olvasd el a cikkünket.

 

Így válassz súlytárcsát



25 mmm, 30 mm, 50 mmm, azaz a furat méretek.

Hogy mi a furat? A súlytárcsán lévő lyuk. A vásárlásnál az egyik legfontosabb szempont ez lesz, hiszen ez fogja meghatározni, hogy milyen teherbírású rúdra tudjuk majd felfűzni az adott tárcsát, vagy tárcsákat. Ha már van otthon rudad, akkor célszerű annak a furat méretéhez vásárolni a tárcsákat, de ha a nulláról indulsz, akkor bármelyik furatátmérőt választhatod. A választásban segíthet, hogy mekkora súlyt szeretnél emelni: Ha megelégszel a maximum 150 kilónyi terheléssel (guggolás, fekvenyomás, felhúzás, stb.), akkor a 30 mm-es furatú tárcsa is bőven elég, de ha a cél az 50 cm-es bicepsz, vagy bármelyik világcsúcs, akkor az 50 mm-es furatú tárcsákat keresd. Fontos, hogy a 30 mm-es tárcsákhoz 10 kg-os, míg az 50 mm-es tárcsákhoz 20 kg-os súlyú rúd tartozik.

Alapanyag, borítás, bevonat

A másik meghatározó és fontos jellemzője a tárcsáknak az anyag, amiből készültek. Nagy részüket acélból öntik, de találkozhatunk olyan tárcsákkal is, amik cementtel töltött műanyag formákban érkeznek. Az így készült tárcsák lényege - a gumírozott bevonatú testvéreik mellett - az, hogy a lehető legkevesebb csörömpöléssel járjanak használat közben. Ha egy panelházban szeretnél edzeni, akkor mindenképpen érdemes ilyeneket választani, mert a rúdra való le- és felrakásnál, és a gyakorlatok közben is nagy hangzavart lehet csapni, még akkor is, ha úgy bánunk a rudakkal, mint a hímes tojással. Ha a saját pincénkben edzünk, vagy egy kerti helyiségben, akkor jöhet az acél, úgysem fogja hallani senki. Arra azért érdemes figyelni, hogy míg a műanyag és gumi bevonat tökéletes védelmet nyújt a vizes behatás és az abból következő rozsda ellen, az acélt idővel kikezdheti az idő, ha nem megfelelően tároljuk. Szerencsére a nálunk kapható acéltárcsák is saját, plusz korrózió elleni bevonattal rendelkeznek, így nem kell aggódnunk néhány vízcsepp miatt. Ami még fontos lehet az a tárcsán lévő fogantyús rész, ami könnyebb fogást biztosít, és önmagában, rúd nélkül is használhatóvá varázsolja a tárcsát, amit különböző, egy- vagy kétkezes gyakorlatokhoz is felhasználhatunk.



Most, hogy már tisztában vagyunk a furatátmérővel és a borításokkal, már csak azt kell kitalálni, hogy hány kilónyi tárcsát érdemes venni? A tárcsáknál mindenképpen érdemes szettben gondolkodni, legyen az egyénileg összeállított, vagy már meglévő, a gyártók által ajánlott. A testépítés alapjaival ismerkedőknek a fokozatosság elvét betarva kell edzeniük, ezért a legjobb, ha szépen skálázható szett kerül a rudak mellé: 2*2,5 kg, 2*5 kg, 2*10 kg, és 2*15 kg. Az így összerakott kezdőszett a 10 kilós rúddal már 75 kg-ot nyom, ami egy otthoni átmozgató edzéshez is tökéletes tud lenni. Ha kinőttük (ami egy megfelelő edzésterv és étrend mellett hamarabb bekövetkezik, mint gondolnánk), akkor ki lehet egészíteni további 10 kilós tárcsákkal is, amikkel szépen be lehet tartani a fokozatos terhelés aranyszabályát. Ha már átléptük a kezdő szintet akkor a tárcsák mennyiségének csak a képzelet és az erőnlét szabhat határt, de célszerű egy kicsit többet rendelni annál, mint amivel egyszerre tudunk dolgozni, így meglesz a kellő kihívás és motiváció is a további fejlődéshez. Arra mindig figyeljünk, hogy ne lépjük át a rúd gyártó által meghatározott teherbírását, hiszen ilyenkor nem a fizika szabályait és gravitációt tesszük kockára, hanem a testi épségünket! Ha kinőttük a "sima", 30 mm-es rudat, akkor ideje 50 mm-es, olimpiai rúdra és tárcsákra váltani!

Edzés után el kell pakolni a játékokat!

A tárcsák egyik legjobb tulajdonsága, hogy ahova tesszük őket, ott maradnak. Mivel súlyosak tudnak lenni, és a fogantyú nélküli változatok felszedése sem olyan egyszerű a földről, ezért érdemes egy állványt is beszerezni hozzájuk, ami a rendszerezés mellett kifejezetten esztétikussá is teszi őket. A lábujjaink is meg fogják hálálni, mert egy szobában hagyott tárcsaszett árgus szemekkel várja a velük való találkozást, amiből nem mi fogunk jól kijönni. Persze a pakolás nem az edzés legjobb része, de úgy kezdeni egy újabb kihívásokkal teli napot, hogy rendezett tárcsasorok várnak, az egyik legjobb dolog a világon!

 

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél