Vissza

Összehasonlított termékek

Ennyi mindenre jók a kompressziós ruhák

A vér- és nyirokkeringést serkentő kompressziós nadrágok, felsők, zoknik, karharisnyák, haskötők, melltartók) nemcsak a gyógyászatban, de a sport és a mindennapi tevékenységek során is remekül hasznosíthatók. Ha nem vagy benne biztos, hogy mikor és miért érdemes ilyen speciális ruhadarabot hordanod, akkor ez a cikk neked szól. Íme hét jótékony hatás, amit egy kompressziós ruhától várhatsz.

Ennyi mindenre jók a kompressziós ruhák

Hatékony megoldás fáradt, sajgó lábakra

Nemcsak sportolók vagy egészségi problémával küzdők számára lehet hasznos a kompressziós ruházat. Az, hogy munkádból, életmódodból fakadóan sok időt töltesz álló helyzetben és emiatt gyakran tapasztalod az égő láb érzést, már bőven elég ok arra, hogy kompressziós zoknit vagy harisnyát viselj. A kompressziós harisnya a láb gyengéd szorításával megakadályozza a vénákban a vér torlódását (merthogy a kellemetlen tünetek oka a lábakban felgyülemlett vér), s ezáltal csökkenti az égő, bizsergő érzést a lábakban.


Javíthatja a sportteljesítményt

Kutatások szerint a kompressziós nadrágok, rövidnadrágok és más, edzéshez tervezett kompressziós ruhák az alábbi hatások révén javíthatják a sportteljesítményt:

  • Enyhítik az edzés közben kialakuló izomfáradtságot.
  • Csökkentik az észlelt erőfeszítés szintjét.
  • Növelik az erőt és a robbanékonyságot, ezáltal javítják az ugróképességet.
  • Fokozzák az oxigénnek az izmokba történő szállítását.
  • Melegen tartják az izmokat.

A felsoroltak mellett a sem elhanyagolható tényező, hogy a kompressziós ruhák gátolják a mozgás közbeni súrlódást és a bőr kidörzsölődését, ezáltal nagyobb kényelmet biztosítanak, mint bármely ruha, amit sportoláshoz hordanánk. 

Felgyorsítja az izomregeneráció folyamatát és csökkenti a sportsérülések kialakulásának esélyét
 
Különböző tanulmányok kimutatták, hogy ha kompressziós ruházatban sportolunk,  akkor izmaink hamarabb felépülnek a megerőltető gyakorlatokat követően, függetlenül attól, hogy futómozgást vagy ellenálláson alapuló edzést (pl. súlyemelést) végzünk. Egy kompressziós nadrág vagy felső ráadásul nemcsak az edzés utáni izomfájdalmakat enyhíti, de az extra támogatás és a jobb oxigénáramlás a terhelés következtében kialakuló izomhúzódás kockázatát is csökkenti.

Segít a visszérbetegség megelőzésében és kezelésében

A varikózisban szenvedők számára gyakran előírják az orvosok a kompressziós zokni vagy kompressziós harisnya viselését. Ezek a speciális harisnyák ugyanis, azáltal, hogy finom nyomást gyakorolnak a lábszárra, arra kényszerítik a vért, hogy visszatérjen a szívbe. Ennek eredményeként pedig enyhül a varikózissal járó fájdalom, és a pókvénák, seprűvénák kidudorodásának mértéke is csökken.

Várandósság idején sok nőnél alakul ki visszérbetegség, illetve gyakori velejárója a terhességnek a lábfej és a lábak duzzanata. A jó hír, hogy ezek a panaszok szintén megelőzhetőek, illetve enyhíthetőek kompressziós harisnya vagy zokni viselésével.

Elősegíti a lábszárfekély gyógyulását

A lábszárfekély kezelésének első lépése az érintett terület tisztán tartása és a fertőzés megelőzése, a következő pedig a kompressziós zokni vagy harisnyanadrág viselése. Általában közepesen erős vagy erős, rugalmas és fokozatos kompressziós harisnyát használnak a lábszárfekély gyógyulásának felgyorsítása érdekében.

Enyhítik a műtét utáni nyiroködéma tüneteit

A nyiroködéma (folyadékpangás), azaz a nyirokfolyadék felhalmozódása miatti szöveti duzzanat lehet öröklött betegség és szerzett elváltozás is. Jellemző utóhatása a rákkezeléssel kapcsolatos műtéteknek, mégpedig azért,  mert egy-egy nyirokcsomó eltávolítása jelentősen befolyásolja, hogy hogyan ürül ki a nyirokfolyadék a vénákba. Emlőrákműtétet követően például sok betegnél alakul ki nyiroködéma a kar(ok)ban, ilyenkor a kompressziós karharisnya segít abban, hogy a nyirokfolyadék visszatérhessen a visszérrendszeren keresztül a szívbe, aminek következtében nemcsak a duzzanat és a fájdalom mértéke, de a szövődmények kialakulásának esélye is csökken.

A mélyvénás trombózis megelőzésében és kezelésében is hatásos

Akinek volt már valaha mélyvénás trombózisa vagy nagy az esélye annak, hogy kialakul nála a probléma, annak huzamosabb időn át tartó mozgáshiányos állapot, például egy hosszú autó- vagy repülőút közben különösen ajánlott kompressziós zoknit vagy harisnyanadrágot viselnie. Akinek pedig nemrégiben volt mélyvénás trombózisa, annak legalább két évig minden egyes nap ajánlott kompressziós harisnyát hordania, akár éjszaka is, ha az orvos azt javasolja.

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél