Vissza

Összehasonlított termékek

Mit tudnak az akupresszúrás matracok?

Egész nap a számítógép előtt görnyedsz, alig mozogsz, merev minden porcikád, és úgy érzed, rád férne már egy jó mélyszöveti masszázs? Netán megállás nélkül rohansz egyik helyről a másikra, és alig várod, hogy relaxálhass végre? Nem kell feltétlenül masszázsszalonba járnod, sem drága masszázsszékre költened, létezik ezeknél egyszerűbb, mégis igen hatékony eszköz, amit bárhol, akár az irodában, akár az otthonod kényelmében bevethetsz a testi-lelki ellazulás érdekében. Úgy hívják, hogy akupresszúrás matrac.

Mit tudnak az akupresszúrás matracok?
Mit tudnak az akupresszúrás matracok?

Hogy működik?

Az akupresszúrás matracok, párnák, szőnyegek hatásmechanizmusa az akupresszúra, azaz a pontnyomás elvén alapul. Az akupunktúrához (pontszúrás vagy tűszúrás) hasonlóan az akupresszúra is a kínai gyógymasszázs és energiatan ősi tradícióiban gyökerezik, ám míg az akupresszúrát alkalmazó szakember az ujjaival fejt ki nyomást a test különböző pontjaira, akupunktúrás kezelés során a test több száz energiapontjának finom tűkkel való ingerlése történik.

Az akupresszúrás párnák és matracok sem emberi ujjakkal, sem tűkkel nem rendelkeznek, ehelyett a korongjaikon található sok száz tüske az, ami – a hagyományos akupresszúrás kezeléshez hasonlóan – a test meridiánjain, azaz az energiavonalakon fekvő pontok stimulálása révén segítik elő az energia szabad áramlását. Ennek pedig egy rakás jótékony hatása van a testi és lelki egészségre.

Mire jó?

Akárcsak egy kiadós jógázás vagy egy kellemes masszázs, az akupresszúrás matrac használata egyszerre lazít el (feltéve, hogy kibírod a kezdeti, kevésbé kellemes érzést, amit matrac tüskéi kiváltanak) és tölt fel energiával, javítva ezáltal az általános közérzetet mind rövid, mind hosszú távon.

A vérkeringés fokozása révén az akupresszúrás matrac elősegíti, hogy a test valamennyi sejtjébe több oxigén és tápanyag kerüljön, hatékonyabb működésre késztetve ezzel a szervezetet. És ez még nem minden.
Az akupresszúrás matrac használata során nagy mennyiségű szerotonin szabadul fel a szervezetben, ami számos szempontból jó hír. Ez a neurotranszmitter ugyanis többek között a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítésében, az alvásminőség javításában és a krónikus fájdalom megelőzésében is kulcsszerepet játszik.

Akár rendszeres edzésből fakadó görcsös izomtónusról van szó, akár a rossz testtartás okozta nyak-, váll- vagy hátfájdalomról, akár az ülő életmód okozta ízületi panaszokról, izom- és fascialazító hatása révén az akupresszúrás matrac rendszeres használata a mozgatórendszer rendellenes működésére is megoldás lehet. (A fascia egy kötőszövetes réteg, mely körülveszi és a helyükön tartja izmainkat és belső szerveinket, illetve ruganyossága révén lehetővé teszi testünk gördülékeny mozgását. Az izmokhoz hasonlóan azonban a fascia is túl feszessé válhat, ami további mozgásszervi problémákhoz vezethet, éppen ezért fontos a rendszeres és megfelelő lazítása.) Igen, ez egyben azt is jelenti, hogy az edzések közötti izomregeneráció folyamata is felgyorsítható az akupresszúrás matraccal – csakúgy, mint egy SMR-hengerrel. 

Így használd

Válassz ki egy területet a testeden, amelyet meg szeretnél célozni, legyen az a nyakad, a vállad, hasad, a hátad, a lábad vagy a talpad, majd ennek  megfelelően helyezkedj el kényelmes pózban a matracon. Nem árulunk zsákbamacskát: az első húsz-harminc másodperc nem éppen kellemes élmény: a bőr receptorait ilyenkor egyfajta sokkhatás éri, ami viszkető, égő érzésben nyilvánul meg, ám ez tényleg csak egy kezdeti és teljesen normális reakció. Első próbálkozásnál érdemes egy vékonyabb pólót vagy párnahuzatot a tested és a matrac közé helyezned, és fokozatosan hozzászoktatnod magad ehhez a barátásgtalannak tűnő felülethez.

A tüskék a bőrhöz nyomódva úgynevezett mikroimpulzusokat adnak, ami segíti a véráramlást a szövetekben – ezért válnak a bőr egyes területei pirosabbá és melegebbé a matrac használatát követően.

Két-három perc elteltével már kellemes bizsergést fogsz érezni a kezelt területen, és a fokozódó vérkeringésnek, köszönhetően melegség járja majd át az egész tested. Öt perc után az izmok kezdenek szépen ellazulni, s ezáltal az elme is lenyugszik.

Használat közben olvashatsz, tévét nézhetsz, telefonálhatsz, mi mégis azt javasoljuk, hogy ne csinálj semmit, csak figyeld meg az érzeteket, amiket a matracon fekve/ülve/állva tapasztalsz. Ez segít abban, hogy a későbbiekben még tudatosabban és célzottabban használhasd. Nézzünk meg néhány konkrét példát az akupresszúrás matrac bevetésére.

Hát

  • Javasolt kezelési idő: min. 20 perc.
  • A legtöbben az ágyra fektetik az akupresszúrás matracot, amikor a hátukat szeretnék ellazítani, ami azért is remek módszer, mert a puha felületnek köszönhetően a hát alsó szakasza sokkal intenzívebben érintkezik a matrac tüskéivel.
  • Az esti lefekvési rutin része is lehet, hiszen az izmok hatékony ellazítása révén felkészíti a szervezetet a pihentető alvásra.


Nyak és vállak

  • Javasolt kezelési idő: min. 10 perc.
  • Az ülő életmód, a rossz testtartás és a nem megfelelő edzésmódszer, illetve túlterhelés következtében a nyak területén vagy a vállakban felhalmozódott feszültséget egy akupresszúrás párnával vagy egy feltekert matraccal is hatékonyan oldhatod.
  • A tüskék rugalmasan mozognak és tökéletesen illeszkednek a nyak ívéhez.


Has

  • Javasolt kezelési idő: min. 5 perc.
  • Bizony, az akupresszúrás matrac kellemetlen görcsök, puffadás esetén is enyhet adhat a vérkeringés fokozásával, illetve a hasizmokat felmelegítésével, ellazításával. Fontos! Ha menstruációs panaszok ellen vetnéd be, mindenképpen kérd ki előtte egy nőgyógyász véleményét!
  • Helyezkedj el úgy, hogy a hasad teljes felülete érintkezzen a matrac tüskéivel, ha szükséges tegyél egy vékony textilt a matracra, fejedet pedig pihentesd egy párnán. A lényeg, hogy a testedet mindig igyekezz ellazítani ahelyett, hogy megfeszíted tagjaid.


Tipp: Akárhányszor egy új testrésszel kísérletezel, először találd meg a módját a nyomás mérséklésének, hogy ne hirtelen szembesülj a tüskék hatásával – ez ugyanis egyesek számára igencsak elrettentő és kiábrándító élmény lehet. Ahelyett például, hogy egyből ráállnál telitalppal a matracra, ülj le egy székre vagy a kanapé szélére, és mozgásoddal lassan, fokozatosan növeld a lábfejekre helyezett súlyt.

Hasonló kategóriák

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél