Vissza

Összehasonlított termékek

Mászni vagy nem mászni? Ez nem kérdés!

Bemutatjuk a hegymászógépet, amivel egyszerre végezhetsz teljes testes erőnléti és szuper intenzív kardioedzést.

Mászni vagy nem mászni? Ez nem kérdés!
Mászni vagy nem mászni? Ez nem kérdés!

Csecsemőként a talajon kúszunk-mászunk, gyerekkorunkban a fára vagy dombra mászás is a rutintevékenységek részévé válik, felnőttkorunkra viszont, hacsak nem vagyunk hobbi- vagy profi hegymászók, szinte teljesen megfeledkezünk arról, hogy a mászás is az emberi test lehető legtermészetesebb mozgásai közé tartozik. Pedig a testfejlesztésnek egy igen hatékony módjáról van szó, és még csak nem is kell feltétlenül kitenni a lábunkat otthonról ahhoz, hogy gyakoroljuk.

Biztonságos csúcsteljesítmény

A futópadhoz, a szobakerékpárhoz és más rokonaikhoz hasonlóan a hegymászógépek sem mai találmányok – már a ‘80-as években népszerűek voltak, bár tény, hogy nem a hobbisportolók körében. Az említett társaikhoz képest azonban a vertikális hegymászógépek mind az izomerő, mind a kardiorespiratorikus állóképesség növelése szempontjából komoly kihívást jelentenek, így akár 20-30 perc is elég lehet ahhoz, hogy totálisan elfáradj a hegymászás imitálásában.

A feladat egyszerű: akárcsak tényleges hegymászás során, a gépen is ellentétes kar-láb mozgást alkalmazunk: a jobb kar húzó mozgásával párhuzamosan bal lábbal toló mozdulatot végzünk, majd a bal karral húzunk és jobb lábbal toljuk magunkat.

A test ezen vertikális irányú mozgatásával olyan izmokat is megdolgoztathatsz, amelyeket a mindennapok során alig használsz, ráadásul a gép 75 fokos dőlésszöge miatt az ízületek és a gerinc kímélése szempontjából is előnyös pozícióban edzhetsz. És a legjobb az egészben, hogy te kontrollálod a sebességet, valamint a 2,5 cm-től 54 cm-ig terjedő tartományon belül belül a lépéshosszt és ezáltal az erőkifejtés mértékét: nagyobb ellenállás mellett elsősorban izomerő-növelés történik, míg minimális ellenállással dolgozva a kardiorespiratorikus állóképesség fejlesztésére kerül a hangsúly.

Ennyi kalóriát égethetsz el

A hegymászógépen történő edzés jelentős mértékben növeli az úgynevezett VO2 max, vagyis a szív, a tüdő és az izmok által maximálisan felvehető és szállítható oxigén  mennyiségét. A mozgás intenzitásától (ami természetesen lehet váltakozó is) függően 300-800 kilokalóriát is elégethetsz egy 30 perces edzés során. Mindemellett azt is érdemes megemlíteni, hogy minél nagyobb intenzitással edzünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy a felpörgött anyagcserének köszönhetően még órákkal az edzést követően is fokozott kalóriaégetés történik.

És ha már az időnél tartunk:

Időhatékonyság

Azoknak, akiknek nonstop rohanásból állnak a hétköznapjaik, különösen lényeges szempont lehet, hogy rövid idő alatt is alaposan átmozgathassák magukat. Jó hír, hogy ha a hegymászógépen apait-anyait beleadsz, akkor napi húsz perc edzés is bőven elég lehet ahhoz, hogy formába hozd vagy formában tartsd magad. A másik jó hír pedig, hogy nem kell feltétlenül maximális hatékonysággal edzened – sőt, a test teljes körű edzése érdekében érdemes minél sűrűbben variálni a lépéshosszt és az intenzitást), és mivel a gép manuálisan működik, az irányítás, az erőfeszítés mértékének meghatározása végig a te kezedben van.

Az alsó- és a felsőtestet egyaránt erősíti és formálja

 Comb- és farizmok, combfeszítők, vádli – csak néhány, az ülő életmód következtében elhanyagolt izmok és izomcsoportok közül, amelyeknek inaktivitása és gyengesége hosszú távon az általános mozgékonyságra és a csontsűrűségre is negatív hatással van. Az izomzat karbantartása tehát nemcsak az erős, tónusos test, hanem a sérülések megelőzése érdekében is különösen fontos. De van itt még valami.

Akár bevonod a munkába a karokat, akár „csak” taposó edzést tartasz, abban biztos lehetsz, hogy a hegymászó gépen remekül fejlesztheted a négyfejű combizmot és a fenék azon izmait, amelyek a sima sétálás során nem aktiválódnak – ez pedig az izomegyensúly szempontjából sem utolsó szempont: ha ugyanis túlerősödik, túlhasználódik egy izom, az mindig egy másik izom rovására történik, és amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy komplex, sokoldalú mozgásokat végezzünk, hogy minden izmunk megfelelően erősödjön, az az egyensúly felbomlásához vezet.

Az alsótest mellett a mászás a karokat, a hátat és a vállakat, valamint a helyes testtartás kialakításában kulcsszerepet játszó core-izmokat is remekül edzi, ezáltal enyhíti az egész napos ülőmunkából adódó mozgásszervi panaszokat és elősegíti a rossz testtartás okozta gerincdeformitások kezelését.

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél