Vissza

Összehasonlított termékek

7 érdekesség a golfról, amit nem biztos, hogy tudtál

Több mint ötszáz éve annak, hogy a ma már világszerte milliók által játszott golf elődjének első szabályai napvilágot láttak. De vajon hol, milyen körülmények között? És miért tiltották be többször is ezt népszerű sportágat a saját hazájában? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, olvass tovább!

7 érdekesség a golfról, amit nem biztos, hogy tudtál


Honnan ered a golf?

Több elmélet is létezik a golf eredetéről, melyek közül a legelfogadottabb az, hogy a játékot Skóciában találták fel, mégpedig 1457-ben. Ugyanakkor egy ennél jóval korábbi feljegyzés arról tanúskodik, hogy egy holland városban már 1297-ben is játszottak a modern golfhoz hasonló játékot. És ezek még csak az európai verziók: kínai kutatók szerint a golf mongol kereskedők közvetítésével került Európába a középkor vége felé, a déli Tang-dinasztia pedig már 500 évvel azelőtt előszeretettel golfozott, hogy a sportot először említették Skóciában. Mindenesetre a golfklubok hagyománya, valamint a 18 szakaszos pályák, azaz a golf, ahogyan ma ismerjük, kétségkívül Skóciából ered.



Az első 18 lyukú golfpályát egy juhfarmon alakították ki

Amerika első 18-lyukú golfpályáját 1892-ben, az Illinois-állambeli Downer's Grove juhtenyésztő telepén hozta létre egy bizonyos Charles Blair McDonald. A golfkedvelő  üzletember barátaival együtt fogott bele a pálya építésébe, mely a mai napig épségben és használatban van, bár az idők során a 18 lyukat kilencre redukálták.

Az első golflabdák keményfából készültek – vagy éppen madártollból
Na jó, nem mindegyik, de egyes területeken teljes egészében vagy bükkből vagy puszpángból készült labdákkal golfoztak. Ezek a labdák, bár annyira nem voltak tartósak, hogy néhány használat után le kellett cserélni őket, a 14. századtól egészen a 17. századig divatban voltak. A falabdákkal párhuzamosan azonban csirke- vagy libatollal tömött bőrlabdákkal is játszottak – ezeknek elkészítése nem kevés munkaórát igényelt, és az anyagáruk is busás volt, ezért igen nagy értéknek számítottak: mai mértékkel számolva 10-20 amerikai dollárt kóstáltak.

A Holdon is golfoztak már
1967. február 6-án Alan Bartlett Shepard űrhajós egy 6-os vasütővel és egykezes swinggel 2 labdát repített a magasba. A fizikusok becslései szerint az alacsony gravitációjú  légkör miatt a labdák az elütés helyétől nagyjából 2-2,5 mérföld (3-4 km) távolságban landolhattak.

Többször is betiltották a golfot
Ráadásul a saját szülőhazájában. Skócia kormánya 1457 és 1744 között háromszor is betiltotta a golfjátékot egyszerűen azzal az indokkal, hogy zavarja a katonai kiképzést. Manapság a legkevésbé sem tartanánk lázadó, agresszív sportágnak a golfot, de azt tudni kell, hogy eredetileg nyilvánosan játszották azt, közterületeken és üzleti ingatlanokban, ezt pedig egyáltalán nem vették jó néven a helyiek. Tudod, mely másik sportágat tiltották még be ekkoriban? A futballt.

A világ leghosszabb kezdő ütése

A tee-ről, azaz a szakasz elütőpontjáról történő ütést nevezik drive-nak (kezdő ütés), a golf történetében pedig az egyik egyik leghíresebb drive Michael Hoke Austin angol-amerikai profi golfozó nevéhez fűződik. Az 1974-es U.S. National Seniors Tournament során Hoke egy 470,9 méter hosszúra sikerült kezdő ütést produkált, amit foursome-csapattársa, a PGA bajnok Chandler Harper így kommentált: „Hihetetlen, de valóban van itt egy labda!”
Apropó, az úgynevezett foursome olyan négyes mérkőzés a golfban, amelyet két pár vív egymás ellen, és mindegyik pár csak egy labdát használ. A pár játékosai felváltva ütnek. Ehhez képest a fourball során a két kétfős csapat tagjai mind saját labdával játszanak, és mindegyik szakaszon a csapat jobbik eredménye számít – ezt nevezik „best ball”-nak.

Mekkora az esélye annak, hogy a kezdő ütéssel a lyukba talál egy játékos?

Hole in one, avagy ace – így nevezik azt a ritka sikert, amire valamennyi golfjátékos pályázik, de még a profik között is vannak, akiknek karrierjük során nem jön össze. És nem azért, mert ne lennének elég ügyesek, hanem egyszerűen azért, mert nem sok esély van rá. Egész pontosan 1 a 12.500-hoz a valószínűsége annak, hogy egy átlagos golfozó az elütőről egyetlen ütéssel a lyukba talál.

Hasonló kategória

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél