Vissza

Összehasonlított termékek

A vadvízi úszás 7 jótékony hatása a szervezetünkre

Mind fizikailag, mind mentálisan szórakoztató kihívás hozzászoktatni a szervezetet a vadvízi úszáshoz, és a szervezetünk is hálás lesz azért, ha minél gyakrabban csobbanunk természetes vizekben.

A vadvízi úszás 7 jótékony hatása a szervezetünkre


Kalandorok számára bizonyára sokkal felszabadítóbb élmény természetes vizekben úszkálni, mint egy medencében róni a hosszokat. Nem is csoda, hiszen, mint minden természetközeli tevékenység, a vadvízi úszás is egy rakás endorfint („örömhormon”) szabadít fel a szervezetben. De ez csak egy nyomós érv a sok közül, amiért érdemes minél többször tóban, folyóban vagy tengerben csobbanni.

Erősíti az immunrendszert

Számtalan kutatási eredmény látott már napvilágot a hideg víznek való kitettség pozitív hatásairól. (Most nem a fagyos közegben tartózkodásról van szó – ami megfelelő felkészültség és felszerelés hiányában életveszélyes is lehet – hanem a 20-24 Celsius-fokos, még simán tűrhető hőmérsékletű víznek való kitettségről.) A vadvízi lubickolás a fehérvérsejtek és antioxidánsok fokozott termelésére készteti az immunrendszert, ez pedig azt jelenti, hogy akinek szokásává válik a hideg vízben úszás, annak a szervezete sokkal ellenállóbb lesz a gyulladásos betegségekkel szemben. Jóval kisebb eséllyel alakulhat ki például szív- és érrendszeri rendellenesség vagy daganatos betegség, ha karban tartjuk az immunrendszerünket.


Csökkenti a stresszt és jó közérzetet biztosít

Extrém fizikai megpróbáltatás hatására nagy mennyiségű endorfin szabadul fel a szervezetben. Márpedig a hideg víznek való kitettség igencsak extrém fizikai megpróbáltatásnak minősül, annak hatásait akár a zuhany alatt állva is tesztelhetjük. Az endorfin hormon, amellett, hogy természetes fájdalomcsillapítóként funkcionál, egy különösen pozitív érzelmi állapotot is kiválthat belőlünk. Ha volt már alkalmad átélni a „futók mámorát”, akkor bizonyára tudod, hogy miről van szó. De ez még nem minden.
A vadvízi úszás, mint valamennyi sporttevékenység, a depresszió és a szorongás tüneteit enyhítő szerotonin szintjét is megemeli, vagyis egyrészt azonnali hangulatjavítóként is beválik, másrészt hosszú távon is hozzájárul a jó közérzet fenntartásához. És ha figyelembe vesszük, hogy a természet közelsége önmagában is stresszcsökkentő hatású, akkor nem túlzás azt állítani, hogy a vadvízi élmények sokszorosan is gondoskodnak arról, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Serkenti a vérkeringést és a szervek működését

Mivel a hideg erőteljesebb munkára készteti a szívet, vadvízi mártózás során nagyobb mennyiségű vér és oxigén áramlik a különböző szervekhez, aminek köszönhetően azok jobban fogják ellátni feladataikat. A fokozott vérkeringés az agyműködésre is különösen frissítő hatással van, a kutatások szerint az alacsony hőmérsékleten történő testmozgást követően még órákon át jobb a reakcióidő, élénkebb a memória és stabilabb a koncentráció. Ha pedig rendszert csinálunk az úszásból, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a kognitív képességek hosszú távon is javulnak és az új agysejtek termelődésének köszönhetően az időskori elbutulás kockázata is jelentős mértékben csökken.


Növeli a libidót

Tudtad, hogy a hideg vízben mártózás az ösztrogén- és a tesztoszteronszintet is megemeli? Igen, a nemi szervek fokozott vérellátásának köszönhetően. Azt bizonyára nem kell magyarázni, hogy a szexuális vággyal együtt az önbizalom is nő, a pozitív önértékelés pedig az élet más területein – munkahely, tanulás – is kedvező hatással van a teljesítményre.

Felpörgeti az anyagcserét

Annak érdekében, hogy hideg környezetben is fenntartsa a testfunkcióink számára optimális maghőmérsékletet (37 Celsius-fok), szervezetünknek nem kevés energiát kell mozgósítania, ez pedig azt jeleni, hogy rövid idő alatt nagyobb mennyiségű kalóriát éget el. Minél alacsonyabb a víz hőmérséklete, annál inkább fokozódik a zsíranyagcsere – akkor is, ha éppen nem úszunk, csak ejtőzünk a vízben. Természetesen önmagában a hidegnek való kitettség nem fogja leolvasztani rólad a felesleges kilókat, a súlyvesztésért aktívan tenni kell, de ha jól bírod a hideget, a vadvízi kiruccanásokkal még hatékonyabbá teheted a fogyókúrát.

Jobban alszol tőle

A hideg víz a paraszimpatikus idegrendszer működését is elősegíti, aminek eredményeként egyrészt felgyorsulnak a szervezetben az öngyógyító, regenerációs folyamatok (többek között az izmok regenerációja), másrészt a stresszcsökkentő hatásoknak köszönhetően kellemesen ellazulunk, ezáltal sokkal pihentetőbb lesz az alvás.

És még a bőrödet is szebbé teszi

Az már csak hab a tortán, hogy a hideg (és vegyszermentes) víz a bőrt is egészségesebbé és simábbá varázsolja: amellett, hogy összehúzza a pórusokat, amelyekbe ezáltal  kisebb eséllyel ülnek meg a szennyeződések, a keringés serkentése révén a kötőszöveteket is feszesebbé teszi egy-egy mártózás.

Egy viszonylag friss kutatás is megerősíti azt a régóta köztudott tényt, hogy mennyire fontos az egészségünk szempontjából a természet közelsége. A tanulmány szerint azok, akik hetente legalább 120 percet töltenek a természetben, mind a fizikai, mind a mentális jóllétük szempontjából pozitív változásokra számíthatnak. Így ha nem is vagy a vadvízi kalandok híve, már azzal sokat tehetsz az egészségedért, ha kirándulsz egyet távol a nagyvárosok zajától.

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél