Vissza

Összehasonlított termékek

Rendszeres mozgással az agyadat is fitten tarthatod

Folyamatos és szoros együttműködés – ez jellemzi testünk és agyunk kapcsolatát, és ennek a csapatmunkának köszönhető, hogy a testmozgás a fizikai jóllétünk mellett a mentális és érzelmi állapotunkra is pozitív hatással van.

Rendszeres mozgással az agyadat is fitten tarthatod

A manapság már népbetegségnek számító elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri rendellenességek, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük azzal, ha rendszeresen sportolunk, de legalábbis fizikailag aktív életmódot folytatunk. Mindemellett a testmozgás az idegrendszerünkre, ezáltal a közérzetünkre és a kognitív képességeinkre is jótékony hatással van, nemcsak rövid, de hosszú távon is. Ez azt jelenti, hogy olyan komoly rendellenességek megelőzésében is kulcsszerepe van az aktív életmódnak, mint a depresszió vagy a demencia, azaz az időskori elbutulás. 

Nem kell feltétlenül konditeremben gyúrni vagy félmaratonokat futni ahhoz, hogy élvezzük a mozgás kedvező hatásait, a lényeg, hogy ne a képernyő előtt tespedjünk egész álló nap, hanem keressük a lehetőségeket arra, hogy mozgásban maradjunk. Egy esti séta a barátokkal, egy napindító táncolás a kedvenc zenéinkre vagy némi kertészkedés testileg és lelkileg is igazi feltöltődés lehet. Ahogy az is, ha a megszokott kocsikázás helyett ezentúl kerékpárral vagy gyalog járunk a munkahelyünkre.
„A séta nem a testet, hanem a szellemet szolgálja” – véli sok szakemberrel egyetértésben Midas Dekkers dán biológus. De hogy pontosan mit is értenek ez alatt? Máris elmagyarázzuk.

A mozgás azonnali pozitív hatása a közérzetre

Biztosan hallottál már az úgynevezett „örömhormonokról”, azokról az ingerületátvivő anyagokról, amelyeknek fokozott termelődése jó érzéssel tölt el minket. Ezek közé tartozik a dopamin, a szerotonin, az endorfin és az adrenalin is, melyek többek között mérsékelt és magas intenzitású testmozgás, különösen kardiózás során szabadulnak fel nagyobb mennyiségben a szervezetünkben. Igaz, a legerősebb hangulatjavítóval, az endorfinnal rendkívül óvatosan bánik az agy:

„Legtöbbször csak erős fájdalom és stressz hatására szabadít fel az anyagból, amire jó példa a gyermekszülés. Elérhetjük az endorfin felszabadulását úgy is, ha extrém erős fizikai fizikai megpróbáltatásra kényszerítjük a szervezetünket. A maratonisták gyakran számolnak be a „futók mámoráról”, arról az érzésről, ami hirtelen tör rájuk, és hihetetlen élvezetes számukra. Akkor fordul elő, amikor már annyit sanyargatták a szervezetüket, hogy az agy előveszi a legnagyobb mordályát, és az endorfinokkal törli el a fájdalmat és a fáradtságot a testből” – írja Dean Burnett idegtudós az A boldog agy című könyvében. Endorfinlöket ide vagy oda, a jó közérzet eléréséhez és fenntartásához nem kell maratonokat futni vagy száz kilós súlyokat emelgetni, már egy kiadós séta is megteszi hatását – és nemcsak a boldogságszintünkre, de a szellemi teljesítőképességünkre is.

Jobb koncentráció

Jó hír, hogy a testmozgás nemcsak a hangulatunkra, de a koncentrációs és emlékezőképességünkre is azonnali kedvező hatással van, mely a fizikai aktivitást követően akár órákon át tarthat. És hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy ne csak átmenetileg, de hosszú távon is érvényesüljenek ezek a hatások? A válasz egyszerű: rendszeresen, következetesen mozogni, és lehetőleg olyan mozgást végezni, ami fokozza a vérkeringést, s ezáltal az agy vérellátását.
De nézzük meg egy kicsit közelebbről ezt a létfontosságú szervet. Az egyik kulcsfontosságú terület a prefrontális kéreg, mely közvetlenül a homlokcsontunk mögött helyezkedik el, és ez a régió felel a figyelem irányításáért, a döntéshozásért és a személyiség alakulásáért. A másik főszereplő a temporális lebenyben található hippokampusz, amely a hosszú távú emlékek képzésének első állomása.

A testmozgás, azon túl, hogy fokozza a kognitív funkciók tervezését, megkezdését, kivitelezését és ellenőrzését irányító prefrontális kéreg aktivitását, elősegíti a hippokampuszban az új agysejtek képződését, mégpedig a BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor = agyi eredetű növekedési faktor) nevű fehérje révén. A kutatások szerint különösen a magas pulzustartományban végzett edzések növelik jelentősen az agy folyamatos megújulását lehetővé tevő BDNF szintjét és azáltal tanulás hatékonyságát. Minél nagyobb mennyiségben van jelen ez a fehérje az agyban, annál gyorsabban és hatékonyabban tanulunk meg új dolgokat, és kevésbé is felejtjük el őket.

Lelassítja az agy öregedését

Tekintsünk úgy az agyra, mint egy izomra: minél többször fogjuk munkára, annál erősebb és fittebb lesz, rendszeresen mozgással ezért a demencia és a neurodegeneratív betegségek is megelőzhetők, de legalábbis késleltethetők azok kellemetlen tünetei.

 A testmozgás – ami azért nem ugyanaz, mint a sport – idősekre gyakorolt áldásos hatásairól is születtek már tanulmányok: randomizált, kontrollált vizsgálatok is kimutatták, hogy a mozgás 50 éves és annál idősebb embereknél némileg fejleszti a kognitív képességeket, egy metaanalízis szerint pedig, melyben 15 prospektív (vagyis a „mi fog történni?” kérdésre választ kereső) tanulmányt vetettek össze, – amelyek a testmozgás kognitív hanyatlásra gyakorolt hatását vizsgálták nem demens pácienseknél –, nemcsak az intenzív, hanem a mérsékelt testmozgást végzők is jelentősen védettek a kognitív (szellemi) hanyatlással szemben. Az azonban, hogy ez egyúttal az Alzheimer-kórt is késlelteti-e, egyelőre nem egyértelmű. Igaz, van olyan vizsgálat, amely szerint a csekély mértékű testmozgás enyhén demens embereknél kedvező hatással lehet a fizikai állapot romlására és a viselkedési zavarokra.
A rendelkezésre álló randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus összevetéséből az derült ki, hogy a testmozgásnak enyhén kedvező hatása van az MCI-betegek (mild cognitive decline = enyhe szellemi hanyatlás) globális szellemi képességeire, ám a demens betegeknél a legtöbb vizsgálat negatív eredményt hozott.

Egy biztos: a legjobb, amit tehetünk, a megelőzés, vagyis az, hogy rendszeres testmozgással, megfelelő táplálkozással és pihentető alvással elejét vesszük az akut és krónikus betegségek kialakulásának. Még mindig sokkal jobb későn kapcsolni, mint mozgásszegény életet élni.

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél