Vissza

Összehasonlított termékek

Meditáció

Manapság a klasszikus hatha (’mozgásos jóga’) jóga mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a meditáció. De mit is jelent meditálni? Hogyan is fogjunk hozzá? Íme pár alapfogalom, trükk, tipp, hogy akár mi is elkezdhessük otthon.

 

Meditáció

Sokszor tapasztalom, hogy magával a fogalommal kapcsolatban is elég nagy a kavar a fejekben, íme pár gondolat, ami segíthet picit helyretenni: a jóga végső célja  a „yoga chitta vritti nirodhah”, az az elme hullámainak, módosulatainak (vritti) - nevezzük az egyszerűség kedvéért gondolatoknak -, az elcsendesítése, az elme koncentrációján keresztül.

Nagyon fontos, mert sokan keverik: a meditáció nem egyenlő a relaxációval. Míg a relaxáció a teljes ellazulás állapota (optimális esetben az alvás és ébrenlét közti állapot, ahol a testünk, és a figyelmünk teljesen megpihen), addig a meditáció egy kezdetben jó sok koncentrációt, és figyelmet igénylő mentális gyakorlat. Hogyan is kezdj neki? Meditálni első ránézésre elég egyszerűnek tűnik: csak ülj le, és engedd el a gondolatokat (miközben persze próbálj meg nem elaludni☺). Vigyázz, csapda: amikor éppen elkezdenél örvendezni, hogy milyen menő vagy, hiszen éppen nem gondolsz semmire,  akkor éppen pont arra gondolsz, hogy milyen vagány, hogy meditálsz, tehát a meditáció – azaz a gondolatok elcsendesülése – korántsem valósult meg;) Íme pár fontos szempont, tipp, és trükk, hogy hogyan fogj bele:
HOL?
Ha van rá lehetőséged, javasolt a gyakorlás megkezdése előtt párszor ellátogatni egy szimpatikus oktatóhoz, aki segít Téged elindítani a meditáció csodálatos útján. A jelenlegi helyzetben ez persze kissé nehézkes. Szerencsére léteznek nagyon színvonalas applikációk azonban, amik segítségével a meditáció könnyedén egy élvezetes napi rutinná válhat. A teljessége igénye nélkül, én őket javaslom:

  • "Waking up (Sam Harris) 

  • "Headspace

 Ha otthon gyakorolsz: jelölj ki magadnak egy csendes meditációs sarkot, amit erre kialakítasz, és ha teheted, mindig ugyanide térj majd vissza.
MIKOR? Bármikor, de reggel, amikor még alszik/ébredezik a város, nincsen még tele a fejed fölösleges gondolatokkal, sokkal könnyebb. Ha izgágább típus vagy (mint én☺), az is segít, ha a mozgásos hatha gyakorlásod után végzed, amikor már picit könnyebb a fenekeden maradni.
MIÉRT? Hogy egy picit letisztuljanak a dolgok. Hogy újra tudj kapcsolódj magadhoz, a legbelsőbb csendhez, a valódi, boldog énedhez, az un. Önvalóhoz. Hogy tudatosítsd, te nem a gondololataid, és nem a gyorsvonatokként cikázó, és szeszélyesen változó érzelmeid vagy, hanem egy békés, boldog állandóság ott legbelül ‹3
HOGYAN? Találj egy kényelmes ülőhelyzetet, ami nem vonja el a figyelmed a belső történések megfigyeléséről. Egyszerűbben: ne feszegesd bele magadat fölöslegesen a nagyobb Insta érdeklődésre számot tartó lótusz pózba, ha utána végig azon feszengsz, hogy hogy fáj benne a térded, vagy a derekad…. Egy egyszerű szukhászana (olyan mint a törökülés, csak picit hátrébb ülsz a medencével, és a térdeket megpróbálod puhán ráengedni a lábfejekre) tökéletesen megteszi.
TESTHELYZET? Nagyon fontos, hogy a meditáció alatt végig hosszú legyen a gerinc (azért nem írom, hogy egyenes, mert a természetes ívei megmaradnak, de van benne egy finom nyújtózás a fejtető irányába). Van, akinek ez könnyebb úgy, ha ráül egy meditációs félhold-, vagy hengerpárnára, de a végső esetben az is teljesen tökéletes, ha fogod magad, és nekitámasztod az egyenes hátad a falnak, és úgy végzed. Fontos, hogy a testhelyzet végig stabil, de laza és kényelmes.
KEZEK, KAROK HELYZETE? Az ujjak klasszikusan dhyana vagy chin mudrában (mutató, és hüvelykujj vége finoman egymásnak érintve), de az is tökéletes, ha a tenyereket egyszerűen lefele forgatva megpihenteted a térdeden.(én például ez utóbbit preferálom☺).
MIT KELL KÖZBEN CSINÁLJAK? Végezz koncentrációs gyakorlatot, azaz próbáld egy dologra irányítani a figyelmedet vagy csak szemléld az elmében megjelenő tapasztalatokat. Bővebb útmutatáshoz használd a fent említett app-okat.
MIRE KELL KÖZBEN GONDOLJAK? A figyelmed fókuszát tartsd a választott koncentrációs tárgyon, ami bármi lehet, de az egyik legyegyszerűbb, ha a légzésedet figyeled.
 Najó, kifejtem bővebben :D A meditáció célja, hogy elcsendesítsd a fejedben dübörgő rock zenekart, azaz a gondolatok muzsikáját, és így megismerd az elme működését, ami a mai túlgondolkozott, túlpörgött, multitasking természetű világunkban nem is annyira egyszerű. A legegyszerűbb meditációs gyakorlat, ha elkezded a légzésedet figyelni, és miközben hagyod szabadon áramlani, mindent megfigyelsz vele kapcsolatban (melyik légzésed a hosszabb, tartasz e köztük szünetet, a pillanatot amikor belép a testbe, vagy amikor elhagyja stb.). Majd a végén a légzésed figyelését is elengeded, és csak hagyod magad feloldódni a jelen csendjében, ürességében.
HÁNYSZOR? Mint mindenhol, itt is a rendszeresség a legfontosabb. Az elején bőven elég, ha alkalmanként 5 percet ülsz, de azt próbálod tartani minden nap.
Már egészen kevés gyakorlás is hatalmas változást hozhat az életedben, így tiszta szívemből ajánlom, hogy kezdj el mielőbb „nemgondolkozni” ☺
 

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél