Vissza

Összehasonlított termékek

Ennyi mindent nyersz azzal, ha rendszeresen motorra pattansz

Te is azok közé a kalandorok közé tartozol, akik folyton újabb és újabb lehetőségeket keresnek az adrenalinéhségük kielégítésére? Akkor pattanj motorra, és irány az országút!  
 

Ennyi mindent nyersz azzal, ha rendszeresen motorra pattansz


„Motoron öt perc alatt többet élsz, mint néhány ember egész életében.” Aki látta A leggyorsabb Indian című filmet, annak bizonyára ismerősen cseng az idézet. Bár arra senkit nem bátorítanánk, hogy 322 km/órás sebességgel repesszen, mint az említett, igaz történeten alapuló film főszereplője (mondjuk, egy átlagos közúti járművel ez szerencsére nem is lehetséges), azt viszont melegen ajánljuk mindenkinek, aki szereti aktívan eltölteni a szabadidejét, hogy próbálja ki a motorkerékpározást, sanszos, hogy nem fogja megbánni.

Akár munkába, akár szabadidős tevékenység gyanánt, akár baráti társasággal, akár egyedül gurulsz, a felszabadító élmény mellett egy csomó más pozitív hatását élvezheted még a motorozásnak. Össze is gyűjtöttük, hogy milyen módon fejleszti a testet a rendszeres robogás – vagy száguldás. Ám mielőtt a lényegre térnénk, a legfontosabb játékszabályra muszáj felhívnunk a figyelmed: bármennyire is csábító a szélsebes száguldás gondolata, a biztonsági előírások és a közlekedési szabályok szigorú betartása lebegjen mindig a szemed előtt, amikor útnak indulsz. Most pedig nézzük, mi mindent nyersz azzal, ha rendszeresen motorozás élménye.

Mintha kicseréltek volna

 Ezt fogod érezni nemcsak az első, de valamennyi alkalom után, és talán nem is kell hosszasan ecsetelni a miérteket: a motorozás kiváló módja annak, hogy kiszellőztessük a  fejünket és levezessük a mindennapok során felgyülemlett feszültséget, energiával tölt fel, növeli az örömhormonként is emlegetett endorfin szintjét a szervezetben, ezáltal közvetlen és pozitív hatással van a kedélyállapotunkra, ráadásul az immunrendszert is erősíti.

Akár egy baráti kempingezéssel is összekötheted a motorozás élményét egy napsütéses hétvégén, így biztos lehetsz benne, hogy D-vitaminból is elegendő mennyiség termelődik a szervezetedben. És ha mindezt nemcsak alkalomadtán, hanem rendszeresen csinálod, azzal hosszú távon is kedvezel a mentális egészségednek. Viszlát, stressz! Helló, szabadságérzés!



Stabilizálja a törzset

Mégpedig a core-izmok erősítése révén. Gondolj csak bele: ahhoz, hogy egyenesen tudd tartani magad, miközben állandó légellenállás mellett kisebb-nagyobb ívű kanyarokat  veszel be és emelkedőkre hajtasz fel, majd gurulsz le – nem beszélve a forgalom, az időjárás és az adott terep egyéb nehezítő tényezőiről –, folyamatosan balanszíroznod kell a motorkerékpáron ülve. Mindezzel ráadásul nemcsak az alhas izmait dolgoztatod meg, de a testtartásodat is javíthatod.

Erősíti a nyakat

Oké, nem biztos, hogy a nyakra gyúrás a napirendi pontjaid között szerepel, ám a nyaki panaszokkal vagy hátfájdalommal küzdők számára kifejezetten jó terápia lehet a motorozás. Feltéve persze, hogy megfelelő méretű és súlyú bukósisakot viselnek, valamint megfelelő szögben tartják a lábukat és a felsőtestüket, a helytelen testtartás ugyanis csak károsítja a gerincet. Egy motoros ismerősöm dicsekedett el nemrég, azzal hogy nyaki gerincszakaszának görbülete ma már ismét egészségesnek mondható, ezt pedig nem másnak, mint évek óta tartó szenvedélyének, pontosabban a motorozás nyakizomerősítő hatásának köszönheti. Úgy tűnik tehát, hogy a gerinc megóvása érdekében is érdemes az ülő életmódot két kerékre cserélni.

Hatékonyan, mégis kíméletes módon edzi az alsótestet

Ortopéd szakorvosok is megerősítették, hogy a motorosoknak általában véve kevesebb térdproblémával kell számolniuk, mint az átlagembernek, a motorozás  közben végzett mozgások ugyanis azokat a térd körüli izmokat is hatékonyan erősítik, amelyeknek kulcsszerepe van a térdkalács és más, a térdízülethez tartozó csontok egészségének megőrzésében.
Emellett a láb más izmait is alaposan igénybe veszi az egyensúlyozás és a súlypont áthelyezését célzó mozdulatok, ezt a kezdők egyszerűen és érzékletesen így szokták leírni: „Pár perc után már rendesen égett a combom!”

Felpörgeti az anyagcserét

Azok, akik kétségbe vonják azt a tényt, hogy motorozás során fokozott kalóriaégetés történik, valószínűleg nem tapasztalták még meg, mennyire fárasztó tud lenni ez a tevékenység. Egyrészt az előzőekben említett okok miatt – amihez hozzáadódik a ruházat mint plusz teher –, másrészt pedig azért, mert a folyamatos feszített koncentráció, agysejtjeink szorgos munkája is jelentős energiafelhasználással jár.
Míg a kanapén henyéléssel, azaz nyugalmi állapotban egy 70 kg testtömegű felnőtt férfi óránként nagyjából 68 kilokalóriát éget el (az alapanyagcsere természetesen egyénenként változik), addig motorozással ugyanennyi idő alatt 170 kilokalóriát használ fel a szervezete. A metabolizmus felpörgetése, a fokozott cukor- és zsíranyagcsere ráadásul az inzulinérzékenységet is javítja. Veszíteni tehát legfeljebb a súlyodból fogsz, ha rákattansz a motorozásra.

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél