Vissza

Összehasonlított termékek

Pörgetni nem ér! Tippek és trükkök az asztalifoci világából – kezdő játékosoknak

Nem kell profi labdarúgónak lenned ahhoz, hogy kenterben verd a haverokat csocsóban. Sőt, nem is kell a gyakorlatban művelned a futballt, elég, ha lelkes focirajongóként tisztában vagy a szabályokkal, felismered a helyzeteket és jó a reakcióidőd. Összeszedtünk néhány tudnivalót, amelyeknek ismerete neked is jól jöhet, ha éppen most ismerkedsz az asztalifocival.

Pörgetni nem ér! Tippek és trükkök az asztalifoci világából – kezdő játékosoknak

Ne pörgesd a rudat!
Amellett, hogy se erős, se pontos nem lesz tőle a lövés, azaz hátráltatja a hatékony játékot, a pörgetés az asztalt is károsítja, szóval lehetőleg kerüld ezt az értelmetlen és taktikát.

Lazíts a fogáson...
Kezdő játékosoknál gyakori hiba a rúd fogantyújának túl szoros markolása, ami a játék hevében még tovább fokozódhat. Pedig mind a csukló pöccintéséhez, mind a kapura lövéshez laza fogásra van szükség.
Hüvelykujjaddal lazán fogd körbe alulról a rúd markolatát, és ügyelj arra, hogy maradjon némi űr a tenyered, illetve az ujjaid és a fogantyú között. Ez az alaptartás megkönnyíti a különböző típusú lövésekhez és blokkoló manőverekhez való alkalmazkodást és az egyes mozdulatok közötti váltást.

…és a testtartásodon
Ebben a játékban kimondottan hátrányodra válik, ha a lábadat az asztallal párhuzamosan elhelyezve egyenesen és merev testtartással állsz. Ehelyett törekedj arra, hogy kissé, nagyjából 45 fokos szögben fordulj oldalra (az ellenfél irányába), ebből a nyitott testhelyzetből ugyanis sokkal könnyebb, kényelmesebb, gyorsabb és hatékonyabb lesz egy-egy mozdulat.

Figyeld az ellenfeled embereit!
Bizonyára számodra is az tűnik természetesnek, hogy a saját bábuidra összpontosítasz, amikor éppen passzolni vagy kapura lőni készülsz. Ám ha egy kicsit jobban szemmel tartod ilyenkor az ellenfél játékosait is, akkor könnyedén kiszúrhatsz egy-egy ígéretes lehetőséget a labda továbbítására és a gólszerzésre.

Csatárok, készenlétben!
Akkor vagy előnyben, ha a labdát a legelöl álló támadóid uralják, ám ha ezeket a bábukat szögegyenesen tartod, akkor simán le fognak pattanni róluk a passzok, így pedig könnyen az ellenfél birtokába kerülhet a labda. Ha azonban kissé előredöntöd a támadó triót, akkor azok sokkal nagyobb eséllyel fogadják és tartják meg az átadott labdát.

Használd ki a passzlehetőségeket!
Falhoz passz, fal melletti passz, falról visszapattanó passz, hátulról előrepassz – egy csomó opció van a labda átadására, amelyeket nemcsak kedvedre variálhatsz, de az ellenfeledet is könnyen megzavarhatod azzal, hogy a már megszokott labdaátadások helyett egy kevésbé kiszámítható mozdulatot vetsz be. Kísérletezz bátran, mert a győzelmed azon is múlhat, hogy mennyire tudsz blöffölni.

Tartsd szinkronban a hátvédeket a kapussal
A hatékony védekezés egyik kulcsa az, hogy a kapus és az előtte elhelyezkedő két hátvéd együtt mozognak, mintha egy egységet alkotnának: párhuzamos mozgatással használhatod őket a rések lezárására és a szögek levágására. Például ha az ellenfél középre céloz, akkor a kapust és a két hátvédet húzd be középre úgy, hogy a lehető legközelebb legyenek egymáshoz, így biztosan nem fér át közöttük a labda. Ha az ellenfél oldalról próbál kapura lőni, szélesítheted a kapu és a hátvédek közötti területet, hogy levágd a lövő szögét. Azzal pedig, hogy a bábuid lábát egymás felé fordítod, csökkentheted a rudak közötti teret, ahol a labda egy bizonyos szögben haladna.

Így blokkold a támadásokat
Valahányszor az ellenfél lőni készül, csúsztasd a két hátvédet közvetlenül a lövés irányával egy síkba, de mindig kalkulálj azzal az eshetőséggel, hogy az ellenfél éppen egy csellel próbál megtéveszteni. A szemed ilyenkor legyen mindig a labdán, mintsem a rudakon vagy más ponton.

Mozgósítsd az egész csapatot!
Ne feledd, hogy a támadóid jelentik az első védelmi vonalat, így ha az ellenfél a védőzójánából próbál gólt szerezni, igyekezz a háromfős rúddal blokkolni a támadást, miközben a többi játékosodat is úgy mozgatod, hogy elzárják a labda útját. Íme, egy példa:

  • Helyezd a két hátvédet középre, hogy azok elháríthassanak egy esetleges középkapura lövést,

  • a kapussal a kapu egyik felét blokkold,

  • az ötös rudat húzd szorosan az asztal ellenkező oldali falához, hogy megállíthasd a labdát, ha az a falra pattanna,

  • a hármas rúddal pedig mozogj folyamatosan, miközben a figyelmedet a labdán tartod.

Az ellenfél lépéseitől és lövési preferenciáitól függően egy-egy ilyen felállást akár egy pillanat alatt újra kell konfigurálnod a sikeres védekezés érdekében, úgyhogy lehetőleg ne hagyd elkalandozni a figyelmed.

Az megvan, hogy meditálás közben miért ismételgetnek az indiai guruk egy-egy mantrát? A koncentráció kialakítása, fenntartása és elmélyítése érdekében. Ezt a módszert nemcsak a meditálásnál, de bármilyen tevékenység, így egy-egy mérkőzés előtt és alatt is be lehet vetni. A lényeg, hogy az önszuggesztiós mantrád egyszerű és lényegre törő legyen, és persze ahhoz kapcsolódjon, amit éppen csinálsz. Ismételgesd például ezt a rövidke mondatot: Légy résen!

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél