Vissza

Összehasonlított termékek

Alapkellék madármegfigyeléshez, túrázáshoz, vadászat, hegymászáshoz – érdekességek a távcsövekről

 

Felnagyítják a távoli tárgyak látószögét, közel hozzák a messzi dolgokat, köszönhetően az optikai technológiának. Méretesebb, összetettebb típusaikat a csillagászatban használják, eredeti, görög elnevezésük pedig teleszkóp (tele = „messze”, „távol”, szkopein = „látni”, „nézni”). Bizonyára kitaláltad, hogy a távcsövekről van szó. 


 

Alapkellék madármegfigyeléshez, túrázáshoz, vadászat, hegymászáshoz – érdekességek a távcsövekről


A távcsövek közül a lencsés messzelátók összefoglaló neve refraktor, mivel ezek fénytöréssel (refrakcióval) állítják elő a képet, a tükrös távcsövek pedig a reflektorok, ezek ugyanis a reflexió, azaz fényvisszaverődés elvén működnek. Mi most azokkal a – refraktorok csoportjába tartozó – binokuláris távcsövekkel foglalkozunk, amelyek madármegfigyelés, túrázás, vadászat vagy hegymászás során nélkülözhetetlen társai az embernek. 

A binokuláris távcső működési elve dióhéjban

A binokuláris távcsövek tulajdonképpen egy pár egymáshoz illő teleszkópból állnak, melyeknek lencséi a fény fókuszálása révén felnagyítják a képet, így ha a távcsövön keresztül egy távoli tárgyra nézünk, azt sokkal közelebbinek látjuk. Mint valamennyi földi távcső, a binokuláris messzelátók a képet a fényútba helyezett prizmák segítségével megfordítják. Ez azért lényeges elem, mert prizmák nélkül fordított állású képet kapnánk, azaz fejjel lefelé látnánk mindent.  

Tudtad-e? 

Bár a binokuláris távcsövet már a 17. század végén feltalálták, eleinte kizárólag a csillagászatban alkalmazták, ez a korai verzió ugyanis még nem rendelkezett belső prizmákkal. A továbbfejlesztett, földi megfigyelésre is alkalmas prizmás távcsöveket csak két évszázaddal később kezdték széles körben használni. 

A távcsöveket gyakran két számmal írják le, például 7×50 vagy 10x35. A két érték közül az első a távcső nagyítóerejét mutatja, a példák közül tehát az első hétszeres, míg a másik tízszeres nagyításra képes. A másik lényeges paraméter az objektív átmérője, másként fogalmazva az elülső lencse rekesznyílásának átmérője milliméterben, vagyis a 7×50 és 10x35-ös binokulárok esetében az objektív átmérője 50 mm, illetve 35 mm. Fontos tudni, hogy minél nagyobb a rekesznyílás, annál jobb lesz a kép, de az 50 mm-nél nagyobb átmérőjű objektíveket kevésbé kényelmes hosszú időn át kézben fogni. Mindenesetre természetmegfigyelésre a 42-50 mm-es távcsövek remekül beválnak.

Nem meglepő módon a kézi távcsövek nagyítóképességének van egy felső határa. A 10-szeres nagyítás az, amit az átlagember viszonylag hosszú ideig stabilan tud tartani, ha viszont ennél nagyobb teljesítményű távcsövet próbálunk megtartani, akkor túlságosan remegni fog a kezünk ahhoz, hogy jól lássuk a képet. Ilyen esetekben érdemes a távcsövet állványra rögzíteni. 

 

A prizmák típusa alapján a binokulároknak két fő kialakítása létezik.

Az Ignazio Porro olasz optikai feltaláló után elnevezett Porro-prizmás elrendezésű készülékekben a képet két teljesen visszaverő, egymásra merőleges prizmapár fordítja meg. Kinézet alapján ezek a szélesebb csövű messzelátók, amelyeket a legtöbben ismernek.  

Előbbitől eltérően az úgynevezett „tetőélprizmás” rendszerben a prizmák egy vonalban helyezkednek el. Ezeket a kép javítására szolgáló prizmákat Ernst Abbe német fizikus nyomán Abbe-prizmaként is emlegetik. A legtöbb kompakt modell tetőélprizmákat használ, melyeknek elkészítése technikai okokból költségesebb, a nagyobb fényveszteség, illetve színelválasztási problémák miatt ugyanis speciális fáziskorrekciós bevonatot igényelnek. Apropó, bevonatok.

A tükröződéscsökkentő bevonatok azért nagyon hasznosak a távcsövek esetében, mert minden alkalommal, amikor a fény a levegőből üvegbe kerül, az áteresztett fény 7-9%-át elveszítheti. Tekintettel arra, hogy egy távcsőnek több ilyen pontja van (objektív lencsék, prizmák, szemlencsék), megfelelő tükröződéscsökkentő bevonatok hiányában a távcsőben látott kép igencsak fényszegény lenne. A jó hír az, hogy egy alap tükröződéscsökkentő bevonat 5-6%-ra, a többrétegű bevonat pedig 3-4%-ra csökkentheti a fényveszteséget. A legjobb bevonatok kék vagy zöldes-lilás színűek, a legrosszabb minőségűek pedig a vörös vagy rubinvörös bevonatok, melyeknek valódi funkciója az objektív optikai hibáinak palástolása a fény egy részének kiszűrése által, aminek eredményeként a binokulárban látott kép ciánkék árnyalúnak tűnik. 

Vigyázz rá! 

Ma már léteznek vízálló, beépített iránytűvel felszerelt és extrán strapabíró kézi távcsövek, de bármilyen binokulár mellett teszed is le a voksod, nagyon fontos, hogy azt megfelelően tárold, rendeltetésszerűen használd, és a lencséket mindeig óvd attól, hogy bármi hozzájuk érjen. A lencséken keletkezett ujjlenyomatot, elkenődést még könnyedén eltávolíthatod, ám ha megrepednek vagy betörnek, akkor a javíttatás nem lesz olcsó mulatság. 

Hasonló kategória

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél