Vissza

Összehasonlított termékek

Mitől lesz vízhatlan egy ruhadarab?

Hogyan készülnek a vízálló ruhadarabok? Mely anyagok vízhatlanok? Hogy lehet egy esőkabát egyszerre vízlepergető és légáteresztő? Bemelegítésként jöjjön egy kis történelem,  aztán fejest ugrunk a kémiába.
 

Mitől lesz vízhatlan egy ruhadarab?

A nedvességzáró textíliák eredete egészen a 13. századig nyúlik vissza: Dél-Amerika őslakosai latexszel vonták be ruháikat, ami hatékony védelmet nyújtott számukra a csapadékkal szemben.
Miután az európaiak hazahozták magukkal a zseniális ötletet, az átütő sikerre még egy ideig várni kellett, a technológia ugyanis, bár remekül működött, kényelmi szempontból némi fejlesztést igényelt: az első vízálló ruhadarabok nemcsak nehezek és kemények voltak, de a latexnek a szövetekre való felviteléhez szükséges oldószer szaga sem volt valami kellemes.
A következő áttörést a 20. század hozta el: a polimerkémia fejlődésének köszönhetően a vízhatlan ruhák könnyebbé, rugalmasabbá és szagtalanná váltak. A modern vízálló anyagok legfigyelemreméltóbb tulajdonsága azonban légáteresztő képességük, mely lehetővé teszi az izzadság ruhán keresztüli elpárolgását, szárazon tartva ezáltal a ruha viselőjének bőrfelületét.

Hogyan készülnek a vízálló ruhadarabok?

Ma már többféle gyártási eljárás létezik, de érdemes olyan technológiával készült ruhadarabokat beszerezni, amelyekben a vízálló membrán légáteresztő képességgel is bír.  Ezek a vízálló textíliák két- vagy három rétegben, szendvicsszerűen elhelyezkedő, különböző tulajdonságú polimerekből készülnek: kétrétegű anyagok esetén a külső réteg egy mikroporózus víztaszító (hidrofób) polimerből – leggyakrabban nylonból vagy poliészterből –, a bőrfelülethez közelebb eső réteg pedig poliuteránból áll, mely hidrofil tulajdonságának köszönhetően elnyeli a bőrből felszabaduló nedvességet. Ám itt még nincs vége a történetnek: a szövet belső és külső hőmérséklete közti különbség megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a poliuretán által elnyelt vízmolekulák elpárologjanak, szárazon tartva ezzel a ruha viselőjének bőrfelületét.
Három rétegű védelmi rendszer esetén a mikroporózus membránra még egy bevonat kerül, ami hosszabb élettartamot biztosít a ruhadarabnak.

A vízállóság mértéke

A hidrosztatikus besorolás, amit angolul hydrostatic head (HH) néven emlegetnek, azt mutatja meg, hogy milyen mértékű víznyomást bír ki a textília anélkül, hogy beázna. Esőkabát, túrahátizsákra való esőhuzat vagy sátor esetén például érdemes minimum 10.000 HH besorolású terméket választani. Ám nem ez az egyetlen mértékegység, amit figyelembe kell venni.

Légáteresztő képesség és páraáteresztő sebesség

Hiába kiváló a vízlepergető képessége egy esőkabátnak, ha közben szaunázásra készteti viselőjét azzal, hogy nem párologtatja el az intenzív fizikai aktivitás során keletkezett  verejtéket. Ez pedig nemcsak kényelmi szempontból kellemetlen, de a testi épségünket is kockáztatja, hiszen a sokáig nedvesen maradó bőrfelület megfázáshoz, sőt hideg időben a testhő jelentős csökkenéséhez is vezethet.

Egy ruhadarab lélegzőképességét a a nedvességszállítási indexszel mérik, mely azt mutatja meg, hogy a textília mennyire és milyen gyorsan képes felszívni a nedvességet a bőrről, és azt a külső rétegek felé továbbítani. Ennek mértékegysége a g/m²/24h.
Természetesen az adott tevékenységtől függően más-más mértékű páraáteresztő sebesség lehet az ideális, íme, néhány példa:

  • 8000 g/m²/24h – ha a test nagyrészt nyugalmi helyzetben van

  • 10.000-15.000 g/m²/24h – ha mérsékelt intenzitású mozgást végzünk

  • 20.000 g/m²/24h – intenzív testmozgás és izzadás esetén szükséges


Megjegyzés: a légáteresztő képességet a levegő páratartalma negatívan befolyásolhatja, míg egy kabátzseb megkönnyítheti azt, feltéve hogy olyan hálós szerkezetű zsebről van szó, amely elősegíti a felesleges hő és verejték elvezetését.

Sportolástól függetlenül melyek a legjobb vízálló anyagok?
Az eddigi tudományos kutatások szerint ezek a legjobb vízhatlan textilfajták:

  • a poliuretánnal laminált (PUL) és a termoplasztikus poliuretánnal (TPU) bevont anyagok,

  • a viaszolt pamut,

  • a nylon és a poliészter,

  • a laminált pamut/poplin,

  • a viaszosvászon,

  • a poliésztergyapjú,

  • a gyapjú,

  • valamint a vinil, a bőr és a műanyag.

Ahogy a norvég mondás tartja, „rossz időjárás nem létezik, csak rossz ruházat”. Aki ezt a bölcs gondolatot a gyakorlatba ülteti, az csapadékos időben és zord körülmények között is biztonságban érezheti magát a szabadban.



 

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél