Vissza

Összehasonlított termékek

Baseball: hasznos tippek kezdőknek

Úgy döntöttél, hogy ezentúl nemcsak nézni, de játszani is szeretnéd a baseballt? Ezek a tanácsok neked is jól jöhetnek az elinduláshoz.

 

Ha még növésben vagy, akkor a jelenlegi kézméretednek megfelelő kesztyűt vásárolj, és ne olyat, amibe idővel belenősz. Akkor tudod ugyanis hatékonyan elsajátítani a labda elkapásának módját, ha kényelmes, tökéletesen passzoló kesztyűt viselsz. A legnagyobb kesztyűje általában a külső mező játékosainak van, míg a belső védők kisebb kesztyűt hordanak. Ne feledd, hogy a gyengébbik kezeddel kapod el a labdát, az erősebb karodat pedig dobásra használod, ha tehát jobbkezes vagy, akkor balkezes kesztyűre lesz szükséged. Lehet, hogy nem vagy hozzászokva a tárgyak bal kézzel történő megfogásához és elkapásához, éppen ezért fontos, hogy minél többet gyakorolj. 

Miután beszerezted a megfelelő kesztyűt, az első dolgod betörni azt. Ennek legjobb módja, ha egy barátod labdákat dobál neked, így mindjárt gyakorolhatod is az elkapást. Ám ha szorít az idő, egy ennél gyorsabb módszert is kipróbálhatsz: dörzsölj némi borotvahabot a kesztyű zsebébe, helyezd bele a labdát, egy kötéllel vagy egy hosszú szárú zoknival tekerd körbe a kesztyűt, majd tedd száraz helyre pihenni. 

 

A baseball ütő beszerzése során figyelembe kell venni, hogy az adott bajnokságban, amelyben majd részt szeretnél venni, milyen kritériumok vonatkoznak az ütő méretére, súlyára, illetve anyagára. Lehetőleg ne olyan felszerelésre költsd a pénzed, amit a mérkőzéseken nem fogsz tudni használni. Megjegyzés: A Major League Baseballban csak faütőt lehet használni, és Európában is ez lett az elfogadott. Korosztályos bajnokságokban még engedélyezett a fém ütő, ám ezek úgy vannak kialakítva, hogy ne lehessen velük balesetveszélyes ütéseket végrehajtani. Nem véletlenül viselnek egyébként az elfogó játékosok speciális felszerelést, aminek kötelező eleme a maszk, a mellvédő és a lábvédő. Sőt, az ütő játékosoknak is használniuk kell egy védősisakot, amely a fejet védi a kemény dobásoktól.

 

Hacsak nem vagy eléggé magabiztos, az első játék alkalmával lehetőleg ne olyan kulcsposztra helyezd magad, mint amilyen az elfogóé (catcher) vagy az egyes védőé (first baseman). Ha ugyanis elszalasztasz egy esélyt ezeken a fontos posztokon, az csak lerombolja az önbizalmad, és akár a kedvedet is elveheti ettől a klassz játéktól. 

Jó dobásnak az számít, ha a labda az ütő játékos térd- és mellkasmagassága közötti, képzeletbeli ütési zónát (strike zone) érinti. Az ütő játékos célja pedig az, hogy a labda ezen érvényes területre történő elütése után a következő bázisra (vagy bázisokra) befusson. Ütéskor tehát figyelj arra, hogy az ütő se a térded alá, se a vállad fölé ne lendüljön, ezek a pontok ugyanis kívül esnek az ütési zónán. Tartsd észben, hogy minél kevesebbet, illetve minél kisebb tartományban mozogsz, annál kisebb a hibázás lehetősége is. 

Alapjáraton soha ne markold szorosan az ütőt, attól ugyanis csak elfáradnak a kezeid, másfelől a lendítés során úgyis szűkül, erősödik a fogás. A legerősebb fogást egyébként akkor találhatod meg, ha a domináns (felső) kezedet az ütő tetejéhez közelebb, a gyengébb (alsó) kezed pedig az ütő aljához közelebb helyezed el. Az erő és a kontroll legjobb kombinációját az adja, ha az ütőt a közepén markolod meg. A magas fogást (amikor az ütő felső részét ragadjuk meg) alkalmazva még erőteljesebb ütést hajthatsz végre. 

Ne kövesd el azt a hibát, hogy ütés előtt a dobó játékos szemébe nézel. Ehelyett próbálj arra a pontra fókuszálni, ahonnan a dobó elindítja majd a labdát. Ütő játékosként a labda pontos nyomon követése nélkülözhetetlen a gyors és eredményes döntések meghozatalához.

A dobásod erejét is rengeteg gyakorlással tudod növelni, éppen ezért hetente 2-3 alkalommal szánj 15-20 percet a különböző hosszúságú (9 méter, 18 méter, 27 méter, 36 méter) dobások fejlesztésére. 

 

Érdekességek és „leg”-ek

  • Egy nagy ligás baseball-labda bőr borításán 108 dupla öltés található, a belseje pedig gumiból vagy parafából készül, amelyet speciális fonallal tekernek körbe az optimális súly (142–149 gramm) érdekében. Egy ilyen baseball-labda élettartama mindössze 5-7 dobás. Kiváló minőségük ellenére bizony annyira könnyen elhasználódnak, hogy egy átlagos mérkőzés alatt 70 labda is játékba kerül. 
  • A Guinness Rekordok Könyve Aroldis Chapmannek tulajdonítja a hivatalosan is legerősebb dobás elismerést. Chapman 2010-ben, a San Diego Pedros elleni meccsen 169 km/óra sebességgel repítette a labdát a magasba. 
  • A New York Yankees volt az első baseball csapat, amelynek tagjai mezszámot viseltek, a számozás pedig az ütési sorrendnek megfelelően történt. Így lett a legendás Babe Ruth a 3-as játékos.
  • Egy erős lendítés hatására a 150 km/óra sebességet is elérheti egy baseball-ütő. 
  • A baseball-meccsek átlagosan 3 óra hosszúak, ehhez képest a leggyorsabban lejátszott mérkőzés mindössze 51 percig tartott, mégpedig 1919. szeptember 28-án, amikor a New York Giants 6–1-re megverte a Philadelphia Phillies-t. Az eddigi leghosszabb meccset pedig 1984. május 9-én játszották: a Chicago White Sox és a Milwaukee Brewers 8 órán és 6 percen át tartó játékából végül a Chicago White Sox került ki győztesen. 

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél